Na podujatí diskutovali šéfredaktorka HN Marcela Šimková, štátny tajomník Rastislav Chovanec, manažérka z UniCredit Bank Natália Urbanová, Jaromír Markovič z SOPK, podpredseda TSK Jozef Trstenský a Michal Dobiáš, manažér Bisnode.Peter Mayer
StoryEditor

Firmám pre nedostatok ľudí stagnuje výroba

21.06.2018, 00:00
Spoločnosti v Trenčíne nevedia zohnať pracovníkov doma ani v zahraničí.

Firmy trápi nielen nedostatok kvalifikovaných zamestnancov, ale pracovníkov celkovo. Pre tento problém často stagnujú, nedokážu rásť a rozširovať výrobu. Problém s pracovníkmi však netrápi iba Slovensko, ale aj ďalšie krajiny OECD. Návrhy možných riešení, ako z toho môžu spoločnosti vykľučkovať, boli predmetom diskusie podujatia Top 10 firiem trenčianskeho regiónu.


Veľký investor nepríde
„Trenčín nikdy netrpel hlbokou krízou a nedostatkom ako iné regióny Slovenska, až si začínam myslieť, že sa to trochu obracia proti nám, pretože región nikdy nezískal veľkého investora, ktorý by dokázal malé a stredné firmy potiahnuť vpred,“ vyjadril sa štátny tajomník ministerstva hospodárstva Rastislav Chovanec. Podľa neho už zlomový investor ani nepríde, pretože trh bojuje s nedostatkom ľudí. „Dnes v podstate nie je dostatok pracovnej sily nikde v krajinách OECD,“ spresnil Chovanec. Zároveň dodal, že sa to týka aj samotného Trenčianskeho kraja, kde je v každom okrese nezamestnanosť nižšia ako päť percent. Ekonomická teória pritom hovorí, že štyri percentá je úplne bežná, zdravá nezamestnanosť. Niektoré okresy kraja sa však nachádzajú pod touto úrovňou.


Problémy s nájdením pracovníkov do firiem uviedla aj Natália Urbanová, korporátna manažérka SME z UniCredit Bank. „Momentálne je to už v takom stave, že klienti napríklad z Myjavy či z Bánoviec nad Bebravou by aj radi rozširovali výrobu, brali nové zákazky, zvyšovali tržby, ale nedá sa to, pretože nemajú nových ľudí,“ ozrejmuje Urbanová. V niektorých odvetviach dokonca podľa nej firmy vyslovene stagnujú, pretože nemajú ľudí a nedokážu ich zohnať ani v zahraničí. Výnimkou nie je ani samotná banka.


Výchova ľudí
Pracovníkov je ťažké nájsť aj cez pracovné portály. „Ľudí hľadáme a voláme všetkým známym, aby získavali nejaké referencie, pretože klasické inzertné weby už príliš nefungujú,“ ozrejmil konateľ spoločnosti ZŤS Kabel a člen Predstavenstva Trenčianskej regionálnej komory Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory Ondrej Markovič. Možným riešením nemusí byť iba prijatie ľudí zo zahraničia. „Snažíme sa vychovávať si svojich zamestnancov a dúfame, že o rok, o dva budú plnohodnotnými členmi tímu,“ ozrejmila Urbanová.


Podľa primátora Nového Mesta nad Váhom Jozefa Trstenského treba začať robiť s deťmi už v piatej, šiestej a siedmej triede a vypestovať ich vzťah k odborným remeslám, pretože práve tento segment je v kraji najproblematickejší. „Musíme rodičov presviedčať, aby dali svoje dieťa do škôl, kde bude mať uplatnenie, no nebude chodiť v bielej košeli, obleku, nebude mať vyleštené topánky, ale bude tvoriť hodnoty svojou hlavou a svojimi rukami,“ skonštatoval.


Deti, ktoré chodia do školy v rámci duálneho systému, si môžu už počas štúdia zarobiť peniaze. Niekedy je to okolo 400 eur, čo môžu byť zaujímavé peniaze aj pre rodičov. Riešení podľa Chovanca bude musieť byť viac než iba duálne vzdelávanie. Doba je totiž dynamická a prví plnohodnotní zamestnanci v podobe študentov pre firmy prídu najskôr o štyri roky.


Okrem toho Slovensku chýba približne 13-tisíc pracovníkov z oblasti IT a s nástupom Smart Industries bude počet ešte rásť. „Trh práce na to nie je schopný operatívne reagovať,“ zhodnotil Chovanec. Keďže situácia je neštandardná, štát prijal neštandardné opatrenia, aby sa krajina dokázala s touto situáciou vyrovnať. Ide napríklad o preškolenie ľudí, ktorí vyštudovali odbor, ktorý je u nás neuplatniteľný, na čo sa vyčlenili aj prostriedky z eurofondov. Možnosťou je tiež stiahnuť späť domov Slovákov pracujúcich v zahraničí.

01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Štát spustil projekt na podporu zamestnávania absolventov. Firmy aj uchádzači si finančne prilepšia 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Pozitívom cudzincov je nasadenie 03 - Modified: 2024-04-17 13:01:54 - Feat.: - Title: Ženy si vyberajú nevhodné odbory. Dobre zvolené STEM odvetvia by im priniesli vyššie platy aj HDP 04 - Modified: 2024-04-05 05:53:29 - Feat.: - Title: Pistáciová a čokoládová? Firemné hodnoty nie sú zmrzlina 05 - Modified: 2024-04-01 08:33:25 - Feat.: - Title: Firmy majú problém udržať krok s aktualizáciami softvéru VPN, upozorňuje Eset
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 20:29