StoryEditor

Transpetrol: Gazprom chce akcie, Jahnátek aspoň kontrolu

Ruský plynárenský gigant Gazprom chce kúpiť 49 percent akcií slovenského Transpetrolu od krachujúceho Jukosu. Tento týždeň predstavitelia firmy rokovali s londýnskymi zástupcami Jukosu o predaji aktív asi za 4,5 miliardy dolárov. Tento obchod je poslednou šancou Jukosu na prežitie. "Z výsledkov rozhovorov sa javí ako reálne aj prevzatie 49-percentného balíka spoločnosti Transpetrol za cenu 105 miliónov dolárov," povedal Konstantin Čujčenko z vedenia Gazpromu.
Ruský plynárenský gigant Gazprom chce kúpiť 49 percent akcií slovenského Transpetrolu od krachujúceho Jukosu. Tento týždeň predstavitelia firmy rokovali s londýnskymi zástupcami Jukosu o predaji aktív asi za 4,5 miliardy dolárov. Tento obchod je poslednou šancou Jukosu na prežitie.
"Z výsledkov rozhovorov sa javí ako reálne aj prevzatie 49-percentného balíka spoločnosti Transpetrol za cenu 105 miliónov dolárov," povedal Konstantin Čujčenko z vedenia Gazpromu. Riešenie tohto obchodu sa očakáva po 1. auguste, keď má ruský súd rozhodnúť o možnej likvidácii Jukosu. Ten s najväčšou pravdepodobnosťou vyhlási bankrot firmy.
O 49 percent akcií, ktoré v roku 2002 sprivatizoval spolu s možnosťou rozhodovania dnes krachujúci ruský Jukos, majú záujem viacerí kandidáti. Okrem Slovenska sa o akcie zaujíma aj poľský Per a ruská ropná spoločnosť Russnefť.

Jahnátek sa nevzdáva
Boj o Transpetrol nevzdáva ani minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek. Ten sa bude snažiť získať pre slovenskú stranu aspoň manažérsku kontrolu vyplývajúcu z vlastníctva väčšinového balíka akcií. "My sa, samozrejme, snažíme získať balík akcií pod svoju kontrolu. Ak sa nám to nepodarí, snažíme sa dostať aspoň reálny výkon práv akcionára s 51 percentami akcií," vysvetlil Jahnátek po včerajšom rokovaní vlády.
Po pondelkovom rozhodnutí veriteľov o bankrote Jukosu je možné, že sa akcie Transpetrolu v najbližšom čase dostanú do dražby a slovenská strana tak nebude mať možnosť ovplyvniť výber ich nového majiteľa.
Podľa Jahnátka sú šance záujemcov rovnocenné, teraz sú na ťahu Rusi. "Nemôžeme rozhodovať, kam sa dostanú akcie Transpetrolu. Budeme podporovať takú alternatívu, kde sa pozícia Slovenskej republiky posilní," povedal.

Výsledky rokovaní minister tají
Aby sa situácia čo najrýchlejšie pohla z miesta, bol Jahnátek v utorok v Moskve rokovať s predstaviteľmi Jukosu, Russnefti aj ruskej vlády. O ich výsledkoch však verejnosť informovať nechce. "Bolo by to skutočne predčasné. Keby som pustil informácie do médií, veľmi by som si sťažil pozíciu s partnermi."
Exminister Jirko Malchárek sa prikláňal k alternatíve, aby akcie Jukosu odkúpila vláda prostredníctvom banky, podľa denníka SME Credit Suisse First Boston. "Táto transakcia je už aj zmluvne pripravená a stačí, aby sa pod takto pripravený variant podpísal nový minister hospodárstva," povedal pre HN prednedávnom. Spoločnosť je známa spoluprácou s finančnou skupinou Penta, s ktorou médiá Malchárka spájali. Súčasný minister túto alternatívu už zavrhol. "V konečnom dôsledku by v rukách štátu zostalo 15 percent Transpetrolu a zmluvná pokuta vo výške jednej miliardy korún voči krachujúcemu Jukosu," vyhlásil.

Ponuky za Transpetrol (v USD)
Jukos Slovensku, decembrer 2001

74 miliónov

Russnefť, február 2006

103 miliónov

PERN, júl 2006 *

120 miliónov

Gazprom, júl 2006

105 miliónov

Slovenská vláda

Ponuka neznáma

* - odhad, kuloárne informácie z Poľska
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 02:20