StoryEditor

Úroky budú rásť, pôžičky tak skoro nezlacnejú

30.06.2006, 00:00
Pokiaľ sa vám zdalo, že pôžičky alebo hypotéky sú v poslednom období drahé, vedzte, že v budúcnosti budú ešte drahšie. Zloženie novej vlády z opozičných strán Smer-SD, ĽS-HZDS a SNS a hlavne ich ekonomický program môže podľa analytikov spôsobiť ďalší rast úrokových sadzieb.

Pokiaľ sa vám zdalo, že pôžičky alebo hypotéky sú v poslednom období drahé, vedzte, že v budúcnosti budú ešte drahšie. Zloženie novej vlády z opozičných strán Smer-SD, ĽS-HZDS a SNS a hlavne ich ekonomický program môže podľa analytikov spôsobiť ďalší rast úrokových sadzieb.

Sadzby budú ešte rásť
"V prípade negatívneho vývoja inflácie a oslabovania kurzu koruny oproti euru sa ako reálna javí alternatíva zvýšenia základnej úrokovej sadzby o pol percenta do konca roka a o ďalšie pol percento v prvom polroku 2007," myslí si Marek Benčat, riaditeľ odboru Treasury Dexia banky. Podľa Michala Mušáka zo Slovenskej sporiteľne bude dôležité, ako sa nová vláda postaví k prijatiu eura. Ak by ho odložila, centrálna banka nebude mať takú motiváciu, aby prostredníctvom sadzieb bojovala proti inflácii. V prípade, že vláda posunutie termínu na neskôr formálne neoznámi a napriek tomu bude zvyšovať výdavky rozpočtu, dá sa predpokladať výraznejšie zvyšovanie úrokových sadzieb. Povolenie opasku vo výdavkoch z rozpočtu totiž ohrozí plnenie podmienok pre prijatie eura, čo bude musieť centrálna banka zachraňovať zdražovaním peňazí. Zlacnenie úverov sa teda v nasledujúcich mesiacoch očakávať nedá. Tí, ktorí sa rozhodnú pre hypotéku, by preto mali počítať s tým, že čím neskôr o úver požiadajú, tým bude väčšia šanca, že pôžičku ešte viac preplatia.

Zdraženie peňazí očakávajú aj trhy
Skutočnosť, že peniaze zdražejú, dokazujú aj očakávania peňažného trhu. "Výrazne sa zvýšili medzibankové sadzby, na horizonte jedného roka - od včerajška až o 35 bodov. Znamená to, že trh očakáva výraznejšie zvyšovanie sadzieb NBS v priebehu najbližšieho roka. Obavy z uvoľnenejšej fiškálnej politiky a pomalšieho približovania sa k eurozóne zvýšili aj výnosy štátnych dlhopisov," vysvetľuje Mušák. Centrálnej banke by pri boji s rastúcimi cenami a snahou o plnenie kritérií pre zavedenie eura mohlo pomôcť posilnenie koruny. S tým však minimálne v najbližších týždňoch počítať nemôže. Pri očakávanom zoslabovaní meny tak banka prichádza o dôležitý nástroj na znižovanie inflácie.

Vklady si prilepšia
Na druhej strane prognózy analytikov môžu potešiť ľudí, ktorí majú peniaze v bankách. Očakávané zvyšovanie úrokov zvýhodní vklady na termínovaných účtoch. Tie sa dnes pohybujú približne do výšky troch percent. Pri zohľadnení očakávanej inflácie to však z týchto produktov stále nerobí atraktívnu investíciu. Reálne výnosy z vkladov v komerčných bankách sú totiž stále záporné.

O koľko preplatíte miliónovú pôžičku, ak sa budú zvyšovať úrokové sadzby (v Sk)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
22. apríl 2024 19:55