StoryEditor

Stop podvodom s lízingom

20.02.2007, 23:00
Záujemcovia o kúpu ojazdeného auta si môžu od minulého týždňa na internete overiť, či nebolo ukradnuté lízingovej spoločnosti.

Záujemcovia o kúpu ojazdeného auta si môžu od minulého týždňa na internete overiť, či nebolo ukradnuté lízingovej spoločnosti. Register osobných automobilov sprístupnilo Združenie lízingových spoločností a financujú ho jeho členovia. Záujemca zadá na internetovej stránke www.registervozidiel.sk výrobné číslo - VIN vozidla a systém mu vyhľadá, či toto auto nefinancuje niektorá z lízingových spoločností. Približne do pol roka by mal pribudnúť i register odcudzených vozidiel, ktorý vedie polícia.
V registri lízingoviek je v súčasnosti 170-tisíc automobilov, ktoré financuje 21 spoločností. Malo by to byť približne 95 percent vozidiel, ktoré tieto inštitúcie poskytujú svojim zákazníkom formou lízingu, spotrebiteľského úveru alebo splátkového predaja. Neskôr by sa mali pridať aj ďalšie spoločnosti.
Našli sa prvé čierne ovce
Hneď po spustení registra, ktorý už lízingovky prevádzkujú od septembra, sa objavilo v systéme 70 vozidiel, ktoré boli evidované viackrát. Generálny tajomník Asociácie lízingových spoločností, ktorá register prevádzkuje, Marián Tibenský hovorí, že v niektorých prípadoch išlo o pokusy zákazníkov tesne pred ukončením lízingu predať auto ďalšej osobe. "Nešlo o podvod v pravom zmysle slova. Záujemcovia sa informovali len na podmienky, za ktorých budú môcť auto lízovať o krátky čas," hovorí.
V niektorých prípadoch však register našiel autá, ktoré už lízingovkám chýbali. Marketingová špecialistka ČSOB Leasing Alexandra Jakubová hovorí, že pracovníci lízingovky preverujú každú žiadosť o lízingovú ponuku na ojazdené auto. "V prípade, že sa ukáže, že auto už financuje iná lízingovka, hneď ju informujeme. Tá už prípad ďalej rieši sama. Svojho zákazníka žiada o vysvetlenie, alebo priamo kontaktuje políciu," hovorí. Súkromné osoby môžu skontrolovať tri autá za deň.
Zverejňovať bude aj polícia
O niekoľko mesiacov by mal byť k dispozícií i register odcudzených vozidiel, ktorý vedie polícia SR. V súčasnosti je prístupný len na jej vlastné potreby a pre niektoré požiadavky komerčných poisťovní. Ako povedal hovorca Policajného prezídia SR Martin Korch, pred koncom roka prechádzal register zmenou systému, čo jeho sprístupnenie verejnosti spomalilo. K termínu kedy by mal byť prístupný, sa nechcel presne vyjadriť. Podľa neho by to však mohlo byť do pol roka.
Pribudnú ďalšie registre
Lízingovky pripravujú aj spustenie registra zákazníkov. Spoločnostiam by mal poskytovať informácie o bonite jednotlivých žiadateľov o lízing, úver alebo splátkový predaj. V prvej fáze má do registra poskytovať informácie osem spoločností - CAC Leasing, ČSOB Leasing, VB Leasing, Volkswagen Finančné služby Slovensko, Tatra Leasin, B.O.F., GE Money a Consumer Finance Holding. "Približne päť percent zákazníkov má horšiu platobnú disciplínu. Po tom, keď budeme vedieť, ktorí sú to, budú môcť ostatní dostať lepšie podmienky," hovorí Tibenský z lízingovej asociácie.
Ďalšie spoločnosti by mali do registra začať údajmi prispievať neskôr. Počíta sa i s telekomunikačnými operátormi a dodávateľmi energií. Podobný systém funguje už v Českej republike. Neskôr by sa mal register prepojiť i s bankovým registrom. Sprístupňovanie informácií o klientoch bánk, mimo ich odvetvia, však zatiaľ neumožňuje zákon, a preto ho treba novelizovať. Podľa riaditeľa spoločnosti Slovak Credit Bureau, ktorá zabezpečuje technickú realizáciu registra, Jána Budinského, má byť pripravený v druhom kvartáli. Táto spoločnosť prevádzkuje i bankový register. Jej riaditeľ hovorí, že bankám uľahčil prácu. Približne 70 percent žiadateľov o úver už má v bankách nejaký záznam o svojej bonite. Tie ho tak môžu lepšie ohodnotiť. Údaje z registra sa spracúvajú v centrále spoločnosti v Taliansku, v Bologni. Tam by sa mali spravovať i údaje z registra lízingových spoločností. Okrem toho existuje na Slovensku ešte register splátkových spoločností Solus. Ten však neobsahuje informácie o všetkých klientoch, len o tých zo zlou platobnou disciplínou.

Lízingovky v registri
CAC Leasing
ČSOB Leasing
VB Leasing
Volkswagen Finančné služby Slovensko
Tatra Leasin
B.O.F.
GE Money
Consumer Finance Holding

01 - Modified: 2003-04-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Deutsche Telekom čaká pokuta
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 15:23