StoryEditor

Akcie T-Mobile ostanú, kde sú

23.10.2006, 00:00
Slovak Telekom by mal predať T-Mobile Slovensko. Hoci je o tom presvedčený minister dopravy Ľ. Vážny, nie je to reálne. Stopercentný vlastník T-Mobilu, Slovak Telekom, to odmieta.

Slovak Telekom by mal predať T-Mobile Slovensko. Hoci je o tom presvedčený minister dopravy Ľubomír Vážny (Smer-SD), nie je to reálne.
Stopercentný vlastník T-Mobilu, Slovak Telekom, v ktorom má štát 49-percentný podiel, to odmieta: "Nemáme záujem zbaviť sa žiadnych akcii T-Mobile Slovensko," povedal hovorca Slovak Telekom Ján Kondáš. Väčšinovým vlastníkom Slovak Telekomu je najväčší európsky telekomunikačný koncern Deutsche Telekom.
Plán bez krytia
Podľa Vážneho vízie "Nemci naznačili vôľu predať tohto mobilného operátora" a zrejme aj o tom budú s predsedom vlády Robertom Ficom rokovať na najbližšom stretnutí v Bonne, ktoré by malo byť tento týždeň. Fico však zatiaľ s Vážneho predstavami verejne nesúhlasil a ak by aj privolil, šiel by proti svojim nedávnym vyjadreniam proti dopredaju akýchkoľvek účastí štátu v strategických podnikoch. "Vôbec netuším, o čo ide, počujem to prvý raz," reagoval na možný predaj T-Mobile Maroš Kondrót, člen predsedníctva strany Smer-SD.
Na dlhé lakte
Ak by malo dôjsť k predaju za súčasného akcionárskeho stavu, musel by s ním súhlasiť jedine Deutsche Telekom, ktorý má predkupné právo na zvyšok štátnych akcii v ST. Navyše, takáto operácia by bola príliš komplikovaná. "Štát má 49 percent v Slovak Telekome, nie v T-Mobile. Jednoduchšie by bolo predať celý podiel v Slovak Telekome," myslí si bývalý minister dopravy Pavol Prokopovič, ktorý to aj plánoval. Vážny argumentuje, že po vstupe tretieho operátora Telefónica O2 na náš trh už nebude treba kontrolu štátu na trhu mobilnej komunikácie. "Toto sa dá povedať aj o hociktorom inom odvetví v hospodárstve," dodal Prokopovič.

Možnosti predaja T-Mobile:
1.
Štát by predal celý podiel v Slovak Telekome - mobilný trh by sa uvoľnil úplne, zatiaľ čo trh pevných liniek, ovládaný na 97 percent ST, by stratil štátnu kontrolu a hrozilo by oddialenie zlepšenia konkurenčného prostredia.
2. Vytvorila by sa dcéra ST pre T-Mobile, v ktorej by bolo rovnaké akcionárske usporiadanie (51 % Deutsche Telekom, 49 % štát), štát by predal svoje podiely iba v nej.
3. Štát by sa dohodol s Deutsche Telekomom, že Slovak Telekom odpredá svoju dcéru T-Mobile inému podnikateľovi, čím by DT aj štát úplne prišli o svoje akcie v podniku, ktorý má miliardové čisté zisky.

01 - Modified: 2003-04-09 13:20:12 - Feat.: 0 - Title: Nová rubrika Karikatúry HN
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 09:23