StoryEditor

Podniky zavádzajú systém osobných benefitov

08.02.2006, 23:00

Firmy zamestnancov neodmeňujú už len výplatami. Začínajú im poskytovať aj výhody, ktoré žiadny zákon neprikazuje. Dnes už nie je výnimkou, ak úspešná spoločnosť svojich ľudí motivuje sociálnym programom či extra dňami dovolenky.
V 90. rokoch veľké firmy postupne od poskytovania benefitov zamestnancom ustupovali, pred pár rokmi ich znova začali zavádzať. Skončilo sa obdobie lacných pobytov v rekreačných zariadeniach obrích podnikov, vystriedalo ich osobné hodnotenie, pôžičky a vzdelávanie. Napríklad len v košickom U.S. Steele navštevuje jazykové kurzy ročne vyše 1 600 zamestnancov.

Body, úvery a autá
Zamestnanci Slovak Telecomu sú hodnotení systémom takzvanej kafetérie. Potvrdil to hovorca telekomunikácií Radoslav Bielka. Kafetéria spočíva v bodovaní zamestnancov podľa ich zásluh, pričom každá zo zamestnaneckých výhod stojí určité množstvo bodov. Medzi takto bodované benefity v slovenských firmách môžu patriť hradené športové aktivity či voľné lístky na kultúrne a športové podujatia.
Firmy pomáhajú svojim ľuďom preklenúť aj finančnú tieseň. "Zamestnancom poskytujeme krátko- aj strednodobé úvery. Platia menší úrok ako v banke," vysvetľuje Lucia Horníková z personálneho oddelenia softvérovej a komunikačnej spoločnosti Datalan. "Poskytujeme pôžičky v prípade riešenia prvého bytového problému," dodáva hovorca U.S. Steelu Ján Bača.
K lákadlám slovenských zamestnávateľov často patrí aj možnosť využívať služobné auto či mobil na súkromné účely. Niektoré firmy tiež v rámci sociálneho programu finančne vypomôžu zamestnancovi pri narodení dieťaťa a nie sú ľahostajné ani pri životných jubileách. "Vtedy navyšujeme dovolenky," doplnila Horníková z Datalanu.

Pevné pravidlá
Veľké podniky majú benefity pre zamestnancov zakotvené v kolektívnych zmluvách a kódexoch. Bratislavská rafinéria Slovnaft zhruba s dvomi tisíckami zamestnancov v kódexe svojim ľuďom zaručuje bezplatné odborné a jazykové vzdelávanie, zdravotnú starostlivosť a rehabilitáciu či príspevky na dovolenky.
Košické oceliarne U.S. Steel sa na výhodách pre zhruba 16-tisíc ľudí dohadujú s odborármi každý rok počas vyjednávania o kolektívnej zmluve. "Zamestnanci sa môžu podieľať na finančných výsledkoch spoločnosti, pričom po skončení kolektívneho vyjednávania bude jasné, aké percento z čistého príjmu podnik rozdelí medzi zamestnancov. Vlani to bolo vyše 60-tisíc na každého oprávneného zamestnanca," tvrdí Bača z U.S. Steelu.

Dôchodky štandardom
Medzi zamestnávateľmi je najobľúbenejším nástrojom podpory zamestnancov prispievanie na ich doplnkové dôchodkové poistenie. Využívajú ich menšie aj väčšie spoločnosti. Podľa údajov Asociácie doplnkových dôchodkových poisťovní na prilepšenie k dôchodku zamestnancom prispieva viac ako 4 100 slovenských firiem.
Zahraničné koncerny sa starajú aj o zdravie svojich zamestnancov. Okrem bezplatného centra zdravotnej starostlivosti v každej väčšej firme so zahraničným kapitálom firmám záleží aj na zdravom životnom štýle zamestnanca. Napríklad U.S. Steel poskytuje pomoc, ak sa niektorý z jeho zamestnancov rozhodne odnaučiť fajčiť. Vlani túto možnosť využilo vyše dvesto pracovníkov košických hút.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 13:29