TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Na Slovensku sa mali diať rozsiahle colné podvody, podľa OLAFu ide až o 300 miliónov

07.09.2018, 18:00
Autor:
TASRTASRchocho
Podvody sa u nás mali diať v rokoch 2013 a 2014 na textile a obuvi z Číny.

Na Slovensku sa mali diať rozsiahle podvody na clách za stovky miliónov eur. Píše o tom Denník N na svojom webe a už skôr si na túto tému zvolala na pondelok tlačovú konferenciu najsilnejšia opozičná strana SaS.

Vyplýva to zo zistení Európskeho úradu pre boj proti podvodom (OLAF), ktoré má Denník N podľa vlastných tvrdení k dispozícii.

Úmyselne podhodnotená cena

Podvody sa u nás mali diať v rokoch 2013 a 2014 na textile a obuvi z Číny. Podľa OLAFu bola Európska únia ukrátená o 302 miliónov eur. Z vybraného cla totiž odvádzame do úniového rozpočtu 75 percent, zvyšných 25 percent zostáva nám.

Princíp podvodov spočíva v tom, že cena tovaru je úmyselne podhodnotená, aby z neho bolo následne odvedené menšie clo.

OLAF zistil v Únii colné podvody v hodnete až 2,2 miliardy eur, čo je suma vrátane vyše 300 miliónov na Slovensku. Európskej komisii odporučil, aby tieto peniaze vymáhala od jednotlivých krajín, v ktorých sa podvody diali. Zatiaľ však nie je jasné, či sa tak aj stane a Slovensko bude musieť stovky miliónov poslať Bruselu.

"Do takýchto prípadov museli byť zapojené špičky"

„Je absolútne vylúčené, aby sa to dialo bez zapojenia sa slovenských colných orgánov. Do takýchto prípadov museli byť zapojené, ak nie špičky ministerstva financií, tak minimálne špičky Finančnej správy. Pripadá mi to ako jasná vertikála od hora až po výkon služby,“ povedal pre Denník N bývalý námestník generálneho riaditeľa colnej správy Peter Cvik, ktorý má byť jedným z účastníkov pondelňajšej tlačovej besedy SaS.

V rokoch 2013 a 2014 bol na čele Finančnej správy, ktorá má colnice v správe, jej súčasný šéf František Imrecze, ktorého do funkcie nominoval Smer. Finančná správa spadá pod ministerstvom financií, na čele ktorého je nepretržite od roku 2012 podpredseda Smeru Peter Kažimír.

Ako to malo fungovať

V správe o činnosti za rok 2017 OLAF bližšie popisuje, ako podvody mali prebiehať. Gangy využívali námornú cestu z Číny prevažne cez nemecký prístav Hamburg.

Kontajnery s tovarom tam prekladali na kamióny, ktoré ich previezli do ďalších krajín Únie - najmä do do Veľkej Británie, na Slovensko, do Česka, Francúzska a na Maltu, kde mal tovar prejsť podvodným colným konaním.

Gangy po preclení v spomínaných krajinách tovar rozvážali do ďalších štátov, kde ho predávali.

Suma je neopodstatnená, bráni sa Finančná správa

Slovenská Finančná správa sa o podvodoch dozvedela pred štyrmi rokmi. Tvrdí, že suma 302 miliónov je neopodstatnená a nemusí byť konečná.

Po identifikácii problému s preclievaním a podhodnocovaním tovaru z Ázie Finančná správa podľa vlastného tvrdenia zorganizovala v roku 2014 v Trenčianskych Tepliciach stretnutie krajín V4, na ktorom bola prijatá deklarácia. V tej boli stanovené „minimálne prahové hodnoty rizikových profilov.“ To sa malo ukázať ako veľmi účinné opatrenie. "Článok Denníka N považujeme za účelový a tendečný so snahou poškodiť Finančnú správu," konštatuje Finančná správa v reakcii.

Komisia pre denník reagovala, že momentálne voči Slovensku neprebieha žiadne konanie o porušení právnych predpisov EÚ súvisiace s podhodnocovaním tovarov. "Čo sa týka správy o vyšetrovaní OLAFu, momentálne prebieha úvodná komunikácia so slovenskou stranou o záveroch vyšetrovania. Európska komisia, najmä jej Generálne riaditeľstvo pre rozpočet, túto komunikáciu pozorne sleduje, aby v prípade potreby podnikla ďalšie potrebné kroky," uviedla v reakcii.

O zisteniach OLAF vie aj slovenské ministerstvo financií. "Finančná správa si od OLAF následne po obdržaní správy vyžiadala vysvetlenie k niektorým v nej zverejneným informáciám. Doteraz však toto vysvetlenie od OLAF nemá k dispozícii. Preto je nateraz predčasné vyvodzovať akékoľvek závery," reagoval tlačový odbor rezortu.

01 - Modified: 2024-04-23 05:31:01 - Feat.: - Title: Čína odmietla obvinenia zo špionáže v Nemecku 02 - Modified: 2024-04-22 18:41:12 - Feat.: - Title: Peter Žiga absolvoval prvú časť Konferencie predsedov parlamentov krajín EÚ 03 - Modified: 2024-04-22 14:45:46 - Feat.: - Title: Britská polícia obvinila dvoch mužov zo špionáže pre Čínu. Súd ich čaká už dnes 04 - Modified: 2024-04-22 13:06:24 - Feat.: - Title: Rusko a Čína vo vzájomnom obchode takmer prestali používať dolár, vyhlásil Lavrov 05 - Modified: 2024-04-22 12:59:20 - Feat.: - Title: Záplavy v Číne si vyžiadali evakuáciu 60-tisíc ľudí, tri osoby prišli o život
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 08:03