StoryEditor

Znižovanie daní zdravotníctvo nezachráni

Výpadok 2,67 miliardy korún zo štátneho rozpočtu by na budúci rok mohlo priniesť zníženie DPH z 19 na 10 percent tak, ako ho navrhuje ministerstvo financií.
Výpadok 2,67 miliardy korún zo štátneho rozpočtu by na budúci rok mohlo priniesť zníženie DPH z 19 na 10 percent tak, ako ho navrhuje ministerstvo financií. O toľko menej peňazí odvedú zdravotné poisťovne, občania, lekári a nemocnice do štátnej kasy.
Ak by sa mala zároveň naplniť aj požiadavka ministerstva zdravotníctva z programového vyhlásenia vlády o zvýšení platby štátu za jeho poistencov zo štyroch na päť percent - celkový dosah na rozpočet by bol mínus 8,91 miliardy korún. Vyplýva to z analýzy, ktorú pre HN pripravil nezávislý inštitút Health Policy Institute.

Peniaze chýbajú
Na jednorazové zvýšenie odvodov štátu však momentálne peniaze nie sú. "Keď to nebude od roku 2007, neznamená to, že to nebude vôbec," povedal hovorca rezortu financií Miroslav Šmál. Existuje však aj úvaha o postupnom zvyšovaní platieb štátu o 0,25 percenta každoročne. V takom prípade by kombinácia zvýšenia platieb štátu a zníženia DPH priniesla v budúcoročnom rozpočte deficit takmer 4,3 miliardy korún.
Podľa Petra Pažitného z inštitútu bude schválenie štátneho rozpočtu prvým vážnym testom dodržania sľubov z programového vyhlásenia vlády. "A v ňom sa vláda zaviazala znížiť DPH na vybrané komodity a zvýšiť platbu za poistenca štátu," pripomenul Pažitný.

Hra na schovávačku?
Podľa neho je zníženie DPH len "hrou na schovávačku", keďže zdroje zo štátneho rozpočtu sa presúvajú do rozpočtov zdravotných poisťovní. "Ak sa vláda rozhodla vytláčať súkromné zdroje opatreniami ako sú zrušenie poplatkov či zníženie doplatkov na lieky a nahrádzať ich verejnými zdrojmi z daní, tak z hľadiska hospodárskej politiky je správnym riešením nedeformovať daňový systém a DPH neznižovať," vyhlásil. Podľa Pažitného je potrebné dodatočné zdroje pre zdravotníctvo hľadať výlučne v zvýšení platby štátu za svojich poistencov.

Sklamaní potravinári
Medzi predvolebnými sľubmi bolo aj znižovanie DPH na potraviny. Toho sa však v budúcom roku nedočkáme. Poľnohospodári a potravinári by splnenie tohto sľubu uvítali. Nie sú si však istí, či by sa tým znížila aj cena tovaru.
Opatrní sú aj ekonomickí analytici. Už dlhšie upozorňujú, že nižšia DPH sa na cenách potravín nemusí prejaviť a zisk, ktorý z toho vznikne, si ponechajú obchodníci. Ani obchodníci nemajú jasno v tom, ako by po prípadnom znížení dane zareagovali. Niektorí tvrdia, že ceny by primerane znížili, len ak by to urobila aj konkurencia. Iní ešte nemajú vo svojich firmách dohodnutú stratégiu.

DPH nie je priorita
"DPH nie je náš najväčší problém. S napätím očakávame najmä to, či vláda dodrží svoj sľub a v budúcom roku zvýši priame platby, aby sme mohli dokázať svoju konkurenčnú schopnosť," upozorňuje predseda agrárno-potravinárskej komory Ivan Oravec. Ani on nemá istotu, že obchodníci zareagujú na zníženie DPH zlacnením.
Českí, poľskí a maďarskí farmári sa v tomto roku dostali v dotáciách na 65-percentnú úroveň poľnohospodárov v pôvodných štátoch Európskej únie. Naši môžu rátať s 54 percentami. V ich príjmoch to predstavuje výpadok asi 1,5 miliardy korún. Vláda však sľúbila, že v budúcom roku doplatí podporu na úroveň 70 percent, ako majú dostať aj poľnohospodári v ďalších nových členských štátoch únie. Napriek tomu sú už teraz slovenskí farmári na tom finančne lepšie ako pred vstupom do únie.

Zmeny v daniach, ktoré pripravuje rezort financií:
- tzv. milionárska daň - degresívna odpočítateľná položka zo mzdy, pričom sa postupne znižuje výška nezdaniteľnej časti základu dane aj na manželku (manžela) žijúcu s daňovníkom v domácnosti
- zrušenie 12-tisíckorunovej odpočítateľnej položky pri účelovom dôchodkovom sporení
- zrušenie 60-percentných paušálnych výdavkov pre remeselníkov (zjednotenie na 40 percent pre všetkých)
- zrušenie možnosti odpočítať si 2 percentá z dane firiem a darovať ich tretiemu sektoru
- zrušenie 300-tisícového nezdaniteľného minima pre neziskovky
- znížená 10-percentná sadzba DPH len na lieky a niektoré zdravotnícky pomôcky
- upravuje sa uznanie podmienok pre tvorbu rezerv uznaných za daňový výdavok aj v prípade, ak daňovník účtuje v sústave jednoduchého účtovníctva,
- upravuje sa spôsob preukazovania a uplatňovania výdavkov na stravovanie u niektorých daňovníkov
- u právnických osôb sa vypúšťa možnosť asignácie 2 % zo zaplatenej dane na osobitné účely,
- pri predkladaní hlásení zamestnávateľov správcom dane značne znižuje administratívna náročnosť (nákladovosť) v tom, že hlásenia o vybratej dani zrážkou a aj žiadosti o poukázanie sumy daňového bonusu sa nebudú vykonávať mesačne, ale na tlačive prehľadu o zrazených a odvedených preddavkov na daň a dane z príjmov zo závislej činnosti štvrťročne.
- technické zmeny v zákone o správe daní a poplatkov

Dopady opatrení v zdravotníctve na rozpočet (v mld. Sk pre rok 2007)
odvod štátu za svojich poistencov 4,00% 4,25% 4,50% 4,75% 5,00%
10 % sadzba DPH na lieky a zdravotnícke pomôcky -2,74 -4,28 -5,83 -7,37 -8,91
Zdroj: Health Policy Institute, 2006

 

Koľko by stálo znižovanie DPH (v mld. Sk)
  Znížená sadzba DPH
Vybrané komodity 5% 10% 15%
Potraviny, energie, zdravotníctvo, knihy, vzdelanie 29 – 33 18 – 21 8 – 9,5
Potraviny, zdravotníctvo, knihy, vzdelanie 18 – 21 11 – 13 5 – 6
Základné potraviny*, zdravotníctvo, knihy, vzdelanie 12 – 14 7,5 – 9 3 – 4
Zdravotníctvo, knihy, vzdelanie 3 – 3,6 2 – 2,3 0,9 – 1
* – základné potraviny = chlieb a obilniny, mliečne výrobky, mäso
Zdroj: Výpočty Slovenskej sporiteľne

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 22:56