StoryEditor

Mnohých ministrov školstva by som nezamestnal, hovorí Soták pre HN

25.10.2018, 22:30
V Železiarňach Podbrezová začali podľa ich generálneho riaditeľa Vladimíra Sotáka zamestnávať Rómov. Majú ich 2,8 percenta.

Slovensko zažíva posledné roky boom v raste platov. Za posledné dva roky za zvýšili kumulatívne o 11 percent. V prípade priemyslu pritom dochádza k ešte výraznejšiemu nárastu. To potvrdil vo veľkom rozhovore pre HN aj generálny riaditeľ kľúčového zamestnávateľa na Horehroní Železiarní Podbrezová Vladimír Soták na vlastnom príklade. „Za posledné dva roky sme zvyšovali mzdy o 22 percent, čo je obrovské číslo,“ spresnil Soták, ktorý je tiež predsedom Klubu 500. Aktuálne je tak podľa neho v podniku priemerný plat na úrovni 1 270 eur. Železiarne zamestnávajú vyše tritisíc ľudí.

Pomáhajú Rómovia
Viac peňazí pre pracujúcich je vo všeobecnosti výsledkom rýchlorastúcej ekonomiky, z čoho, logicky, profitujú aj firmy. Zároveň sa znižuje objem disponibilnej pracovnej sily, čo tlačí na mzdy. V Železiarňach z dôvodu chýbajúcich ľudí vlani urobili v rámci okresu veľkú kampaň. „Vydali sme letáky, dali sme ich do každého domu. Ale čo je podstatné, čo si pochvaľujem a považujem za dobré rozhodnutie, otvorili sme možnosť zamestnať sa aj Rómom,“ povedal riaditeľ podniku. Vo firme tak teraz tvoria 2,8 percenta zo všetkých ľudí.

Ide síce o jedno z riešení, zamestnávatelia však dlhodobo žiadajú aj iné, koncepčné úpravy v systéme vzdelávania. Jednou z nich mal byť aj systém duálneho vzdelávania. Zatiaľ je však doň zapojených menej ako štyritisíc študentov. Cieľ je pritom v roku 2020 vykázať 12-tisíc mladých ľudí. Nateraz tak naráža na slabý záujem.

Zákon o duálnom vzdelávaní pod kritikou
Klub 500 v minulosti nastavenie systému kritizoval. A podľa Sotáka sa na ich postoji nič nezmenilo. „Ľudí z praxe ministerskí úradníci nechceli počúvať, nerozumejú tomu a ani ich to nezaujíma,“ reaguje. Podbrezová má svoju vlastnú odbornú školu, ktorá produkuje budúcich zamestnancov aj pre nich samých. „My to robíme na základe nášho rozhodnutia. Staráme sa o školu aj študentov a tešíme sa tomu, že máme pripravených pracovníkov,“ dodal.

Generálny riaditeľ Železiarní Podbrezová a predseda Klubu 500 Vladimír Soták.

Avizované zjednodušenie zamestnávania cudzincov firmám pomôže, ale nie je všeliek. Slovensko sa totiž bude musieť vyrovnať s negatívnym demografickým vývojom vo svete, takže aj počet ľudí možných prijať zvonku klesne. Preto je potrebné venovať sa aj vzdelávaniu mladých. A aktuálny zákon o duálnom vzdelávaní? „Nie je dobrý,“ reaguje pre HN Soták.


Firmám chýbajú ľudia. Ako jedno z opatrení je, že sa skrátil čas na udelenie povolenia na prácu cudzincov...
Ešte sa neskrátil. Prvá časť otázky je správna: firmám chýbajú ľudia. To nie je nový problém, je to otázka niekoľkých rokov. Bol avizovaný už pred šiestimi či siedmimi rokmi. Najmä odborári, ale ani štátni úradníci však neboli naklonení myšlienke, aby sa u nás zjednodušilo prijímanie zahraničných zamestnancov. Musíme konštatovať, že Poliaci a Česi nás v tomto predbehli.

Je však avi...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 02 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 03 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac 05 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 03:56