Premiér Peter PellegriniTASR/M. Kapusta
StoryEditor

Na Slovensku máme firmy, ktoré môžu byť pre Azerbajdžan zaujímavé, tvrdí Pellegrini

13.11.2018, 07:18
Autor:
TASRTASR
Podľa Pellegriniho Slovensko môže azerbajdžanským investorom veľa ponúknuť.

Ambíciou slovenskej vlády je vytvoriť priestor pre domácich podnikateľov, aby mohli preniknúť na trhy Kazachstanu a Azerbajdžanu. Obe krajiny sú totiž pre Slovensko z hľadiska investícií zaujímavé. Uviedol to premiér Peter Pellegrini (Smer-SD), ktorý je od pondelka na oficiálnej návšteve Azerbajdžanu a následne sa presunie do Kazachstanu.

"Je pre nás veľkou prioritou vytvoriť priestor pre slovenské firmy a otvoriť im priestor na tieto zaujímavé trhy. Obe krajiny sú pre Slovensko pre Európu ako takú zaujímavé z hľadiska diverzifikácie energetických zdrojov. Aj to budú témy, ktoré budú rezonovať na našich spoločných rokovaniach," avizoval premiér.

V utorok ho čaká bohatý program. Dopoludnia položí vence k hrobu bývalého prezidenta Hejdara Alijeva a jeho manželky, ako aj pri chráme Večného ohňa.

Následne sa zúčastní otvorenia biznis fóra, na ktorom budú prítomní aj slovenskí podnikatelia. Popoludní bude Pellegrini rokovať s premiérom Novruzom Mammadovom.

Podľa Pellegriniho Slovensko môže azerbajdžanským investorom veľa ponúknuť. "Na Slovensku pôsobia inovatívne firmy, ktoré môžu byť veľmi zaujímavé pre ťažobný priemysel. Máme firmy aj v oblasti biomedicíny, nanotechnológií, či zbrojárskeho priemyslu," konštatoval Pellegrini. Ako príklad uviedol slovenskú firmu, ktorá testuje plazmové vŕtanie do veľkých hĺbok.

Slovenský minister hospodárstva Peter Žiga (Smer-SD) potvrdil, že slovenské firmy majú záujem investovať v tejto ázijskej krajine. "Aj podľa zloženia podnikateľskej delegácie vnímam, že o tieto krajiny, akými sú Azerbajdžan a Kazachstan, je na našom trhu veľký záujem. Preto veľký počet podnikateľov zaujala výzva SARIA a zúčastnili sa delegácie," myslí si Žiga.

Priestor na rozvoj spolupráce vidí vo viacerých odvetviach. "Od železníc cez poľnohospodárstvo, vedu a výskum, ide o všetky možné oblasti. Úlohou nás politikov je otvárať dvere a toto sú krajiny, kde sú bilaterálne vzťahy medzi vládnymi predstaviteľmi potrebné na to, aby firmy na týchto trhoch dostali priestor," myslí si Žiga.

Minister potvrdil aj aktivity investorov z týchto dvoch ázijských krajín na Slovensku. "Zachytil som, že kazašské firmy sú účastníkmi tendrov na Slovensku. Takže pravdepodobne, či už náš alebo aj ten európsky trh, je pre kazašské a azerbajdžanské firmy zaujímavý. Myslím si, že keď spĺňajú nároky Európskej únie, tak im nekladieme žiadne prekážky, aby mali aj obchodné záujmy na našom trhu," dodal Žiga.

01 - Modified: 2024-04-26 10:47:52 - Feat.: - Title: Vláda zdvihne daň z príjmov, tvrdí SaS. Ficov kabinet má podľa nich zasiahnuť aj do druhého piliera 02 - Modified: 2024-04-25 14:20:47 - Feat.: - Title: Pracovníci a sympatizanti RTVS prišli do práce v čiernom, sporný zákon preskúma eurokomisia 03 - Modified: 2024-04-26 14:30:00 - Feat.: - Title: Bitka o justíciu sa rozbehla naplno, na novej zápletke sú zaujímavé dve veci (komentár) 04 - Modified: 2024-04-24 12:02:02 - Feat.: - Title: Vláda schválila návrh na možné využitie pomoci v oblasti agrosektora 05 - Modified: 2024-04-24 10:01:12 - Feat.: - Title: Zmeny v RTVS znamenajú násilné ovládnutie média úzkou skupinou ľudí, kritizuje KDH
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 22:02