StoryEditor

Čo je v tajnej zmluve

07.01.2007, 23:00
Utajovaná zmluva o prevádzke vodnej elektrárne Gabčíkovo medzi Vodohospodárskou výstavbou a Slovenskými elektrárňami, ktorej časť má HN k dispozícii, sa má automaticky obnovovať na ďalších 12 mesiacov po uplynutí každého 12--mesačného obdobia. Tento záväzok má platiť 30 rokov. Môže však zaniknúť uplynutím príslušného 12--mesačného obdobia za predpokladu, že najmenej 90 dní pred jeho ukončením doručila druhá strana oznámenie o jej ukončení.

Utajovaná zmluva o prevádzke vodnej elektrárne Gabčíkovo medzi Vodohospodárskou výstavbou a Slovenskými elektrárňami, ktorej časť má HN k dispozícii, sa má automaticky obnovovať na ďalších 12 mesiacov po uplynutí každého 12-mesačného obdobia. Tento záväzok má platiť 30 rokov. Môže však zaniknúť uplynutím príslušného 12-mesačného obdobia za predpokladu, že najmenej 90 dní pred jeho ukončením doručila druhá strana oznámenie o jej ukončení.
Jednou z podmienok platnosti zmluvy je však dohoda o odškodnení pri predčasnom ukončení zmluvy. "Zmluva s elektrárňami na 30 rokov je nezmysel poškodzujúci Slovensko. Keby ju vypovedalo, musíme zaplatiť Enelu celý vygenerovaný zisk, ktorý by bol niekoľko desiatok miliárd korún," tvrdí splnomocnenec vlády pre Gabčíkovo Dominik Kocinger. Na tento "nevýhodný obchod" upozornil pred rokom vládnych predstaviteľov, ako aj šéfov vtedajšej opozície. Požiadal ich o zastavenie privatizácie Slovenských elektrární. No okrem prezidenta Ivana Gašparoviča, ktorý s ním súhlasil, žiadny iný politik mu vtedy neodpovedal.
Zmluvná strana môže od zmluvy odstúpiť aj v prípade, že partner poruší svoje záväzky a nápravu neurobí ani 60 dní po doručení písomnej výzvy. Tento stav mohol vzniknúť v máji 2006, keď Slovenské elektrárne nespustili všetky turbíny a radšej vyrábali elektrinu v iných zdrojoch. Urobili tak napriek tomu, že sa zaviazali dodržiavať manipulačný poriadok vodného diela a využívať na výrobu elektriny celý hydropotenciál Dunaja. Vodohospodárska výstavba môže od zmluvy odstúpiť napríklad vtedy, ak si to budú podľa rezortu zahraničných vecí vyžadovať záujmy Slovenska v dôsledku rozhodnutia súdneho dvoru v Haagu.
Z 35--percentného podielu výnosov získaných výrobou elektriny hradia Slovenské elektrárne všetky výdavky týkajúce sa prevádzky, napríklad opravy a údržbu, ale hydroenergetické poplatky platí Vodohospodárska výstavba.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 19:31