Michal Kredátus vypočítal, koľko presne by človeka stálo domáce pálenie podľa novely.ARCHÍV RUDOLF JELÍNEK
StoryEditor

Kontrola pálenia je v praxi nemožná

29.11.2018, 21:09
Podľa Michala Kredátusa, obchodného riaditeľa spoločnosti Rudolf Jelínek Slovakia, je novela páleničiarskeho zákona účelová a bude mať negatívne dôsledky.

Od januára má začať platiť novela zákona o domácom pálení alkoholu. Je podľa vás možné, že ľudia, ktorí doteraz pálili nelegálne, sa rozhodnú zaregistrovať sa do systému legálneho pálenia?
Táto novela je zbytočná. Ľudia, ktorí pestujú ovocie, majú dnes k dispozícii vyše 200 legálnych, kontrolovateľných a bezpečných pestovateľských páleníc. Môžu si tam priniesť ovocie, vypáliť si ho za zníženú sadzbu spotrebnej dane. Majú istotu, že sa to destiluje na kvalitných a kontrolovaných destilačných zariadeniach a že to robí profesionál, ktorý má teoretické aj praktické znalosti a skúsenosti. Kto nemal o túto službu záujem doteraz, nechcel platiť ani zníženú sadzbu spotrebnej dane a poplatok pálenici. Prečo by sa dobrovoľne hlásil k zdaneniu teraz?

Čo by teda ľudí mohlo motivovať k domácemu páleniu?
Ja tu motiváciu nevidím. Ľudia dostanú na výber, že si môžu kúpiť stolitrové destilačné zariadenie za tisíc eur a zaplatia teoreticky rovnakú výšku spotrebnej dane ako v pestovateľskej pálenici. Keby to takto chceli robiť v duchu zákona, ekonomicky sa im to vráti pri zariadení za tisíc eur asi po 15 rokoch. A majú s tým kopu ďalších starostí.

Je za takto nastavených podmienok možná kontrola množstva vypáleného alkoholu a to, či ho človek nebude predávať?
Museli by ho pri tom chytiť. Momentálne odhalia nejakých 10 nelegálnych páleníc zo 40-tisíc, teda menej ako jedno promile. Nečakám vyššiu úspešnosť ani pri odhaľovaní prekračovania limitu 25 litrov v legalizovaných domácich páleniciach, ani pri jeho nelegálnom predaji. Tento zákon narušil systém, ktorý sa tu dlhodobo budoval. To, že štát platné zákony nedokázal efektívne vymáhať, nesúvisí s tým, že by boli zlé a treba ich zmeniť. To je asi rovnak...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 02 - Modified: 2024-04-27 09:01:43 - Feat.: - Title: ROZHOVOR: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní. V Belgicku chodí voliť takmer 90 percent ľudí 03 - Modified: 2024-04-27 12:00:00 - Feat.: - Title: Po Slovensku anonymne ukrývajú peniaze na verejných miestach. Jeden fanúšik nás sledoval, hovorí dvojica z projektu Cash catch 04 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 05 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Komu sa oplatí kúpiť byt? V Bratislave stále nájdeme spomienkový optimizmus, tvrdí expert pre HN (rozhovor)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 08:45