Bankovníctvo v mobilnom telefóne. Bezkontaktná platba má byť čoskoro samozrejmosťou.Reuters
StoryEditor

Takto vám zneužijú kartu. Rizikom sú rezervácie hotela či londýnska MHD

11.12.2018, 08:38
Autor:
fnkfnk
Medzi najčastejšie hack-ované systémy nesporne podľa údajov bánk dlhodobo patria nedostatočne zabezpečené hotelové rezervačné systémy.

Predvianočné obdobie tradične prináša zvýšený „pohyb“ na rôznych, viac či menej známych e-shopoch – a riziko, že vaša karta bude zneužitá narastá takisto. Čo je pre vašu kreditku či debetku najväčšie riziko?

Medzi najčastejšie hack-ované systémy nesporne podľa údajov bánk dlhodobo patria nedostatočne zabezpečené hotelové rezervačné systémy.

Podľa zdroja HNonline.sk z prostredia bánk, ktorý chce ostať v anonymite, druhým najrozšírenejším typom podvodov sú aktuálne zahraničné weby s oblečením renomovaných značiek s veľmi vysokými zľavami, kde si klient myslí, že kupuje originálny tovar, a nakoniec zistí, že jeho platba za tovar končí v čínskych obchodoch.

„A v neposlednom rade sú aj prípady z posledného obdobia, kedy hackeri priamo napadnú formuláre vnorené na webe u zabezpečeného obchodníka,“ uvádza zdroj.

Rizikové sú aj bankomaty. V súčasnosti sú najčastejšie prevádzané skimmingy na bankomatoch v južanských krajinách ako Portugalsko, Taliansko a krajinách stredného a ďalekého východu, pomenej častá je stredná a západná Európa. Podľa zdroja HNonline.sk tiež stále prebieha skimming na samoobslužných POS automatoch na nákup cestovných lístkov v Londýne.

V poslednom čase sa takisto vo vyššej miere rozmohol phishing, kedy je klient vyzvaný na verifikáciu svojich platobných údajov na stránke, kde má vykonanú registráciu. V domnení, že si aktualizuje svoje údaje na stránke, kde má vykonanú registráciu, a neskontroluje si na akej URL adrese to realizuje, stáva sa ľahkým terčom hackera.

Banky dokážu transakcie zachytiť

Mnoho z transakcií, ktoré sú podozrivé, však dokážu banky zachytiť. „Banka má nastavený systém pre monitoring transakcií a ich vyhodnocovanie. Za podozrivú transakciu je možné považovať takú transakciu, pri ktorej existuje podozrenie, že ju napr. držiteľ platobnej karty nevykonal, teda nedal na ňu súhlas, prípadne platba je vykonaná za podozrivých a vysoko neštandardných okolností,“ vysvetľuje hovorkyňa ČSOB Anna Jamborová.

Zohľadňuje sa pritom viacero okolností. „Klientom odporúčame mať aktivovanú službu 3-D Secure, pri ktorej je transakcia kartou na internete overovaná jedinečným SMS kódom. Tiež odporúčame mať nastavené SMS notifikácie o autorizácii platby. Odporúčame zvýšenú obozretnosť najmä u „nezabezpečených“ (nepodporujú niektorú z bezpečnostných technológii ako napr. 3D Secure protokol... ) obchodníkov na rezervačných systémov a ich partnerov, alebo aj na sociálnych sieťach“.

Jamborová dodáva, že v štatistikách figurujú aj prípady podozrenia na zneužitie karty rodinným príslušníkom. „Ani počas predvianočného nakupovania, ktoré sa neraz nezaobíde bez zhonu, by klienti nemali zabúdať na základné bezpečnostné pravidlá používania platobnej karty. Banka má svoje bezpečnostné štandardy nastavené vždy na najvyššej možnej úrovni, no miera zabezpečenia vo finále vždy závisí aj od obozretného prístupu samotných klientov ,“ uzavrela.

Základné bezpečnostné rady

  • Klientom odporúčame platiť iba u dôveryhodných obchodníkov označených Verified by Visa alebo Mastercard SecureCode.
  • Klienti by si mali vždy overiť, či online obchod používa SSL certifikát. V praxi to znamená, že formulár s platobnými údajmi sa sa začína s„http“ namiesto „httpS“.
  • Platiť Zabezpečenou internetovou platbou formou zaslaného bezpečnostného SMS kódu (3D Secure) na mobilný telefón. V prípade, ak je klientovi doručený SMS kód, ale žiadnu transakciu nevykonával, kartu by mal okamžite blokovať, buď telefonicky alebo veľmi jednoducho priamo v mobilnej aplikácii banky.
  • Klienti by mali mať nastavený primeraný limit pre internetové platby, ktorý si môže v prípade potreby veľmi jednoducho meniť.
  • Neodporúčame platiť kartou na internete pri pripojení na verejných WiFi sieťach a z nedôveryhodných počítačov.
  • Skontrolujte si svoju registráciu alebo uloženie čísla karty v systémoch obchodníka, čím udeľujete súhlas obchodníkovi iniciovať opakované kartové transakcie (recurring).
  • Neukladajte údaje o platobnej karte do internetových prehliadačov (zapamätanie si údajov o karte)

01 - Modified: 2023-09-06 08:56:16 - Feat.: - Title: Súboj kartových gigantov: Naše peňaženky ovládla Visa, Mastercard sa z nich pomaly vytráca 02 - Modified: 2023-08-18 16:54:19 - Feat.: - Title: Britské banky musia umožniť transakcie cez bankomat bez poplatku 03 - Modified: 2023-08-17 10:54:15 - Feat.: - Title: Zmizla vám platobná karta? Urobte toto, aby ste neprišli o peniaze 04 - Modified: 2023-07-09 14:07:02 - Feat.: - Title: Nepríjemné prekvapenie pri mori. Slovenské banky účtujú poplatky za platby kartou, chyták skrýva aj bankomat 05 - Modified: 2023-06-30 10:16:18 - Feat.: - Title: Cestujete autom s dieťaťom do zahraničia? Takto to zvládnete
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 09:56