StoryEditor

Pašeráctvo prekvitá aj po vstupe do únie

15.07.2005, 00:00
Colníci sa naďalej riadia množstvom predpisov, ktoré obmedzujú dovoz či vývoz a hrozia za ne tresty väzenia.
Porušovanie predpisov o obehu tovarov s cudzinou je ďalšia skutková podstata z druhej hlavy nového Trestného zákona. Možno sa proti nemu previniť dvojakým spôsobom. Buď niekto poruší zákaz vývozu či dovozu niektorých tovarov podliehajúcich osobitnému režimu, alebo nezaplatí či kráti clo alebo inú platbu (v minulosti to mohla byť dovozná prirážka). V oboch prípadoch treba, aby tým spôsobil štátu ujmu vo väčšom rozsahu - nad 80-tisíc korún.
Aj tento paragraf má blanketný charakter - znamená to, že sa vo všeobecnosti odvoláva na správne predpisy, ktoré sa menia či dopĺňajú. Okruh tovarov, na ktoré sa vzťahuje, je dosť široký a dopĺňa sa. Doteraz platí rovnomenný §124 s podobnou dikciou aj sankciami.

V prvej línii stoja colníci
Vyhľadávanie aj vyšetrovanie trestnej činnosti tohto druhu robia najmä colníci. Dávnejšie získali oprávnenie pri trestných činoch, kde trest nepresahuje tri roky. Podľa hovorkyne Colného riaditeľstva Silvie Balázsikovej hlavnými "objektmi" tejto trestnej činnosti sú cigarety, osobné automobily, textil a textilné výrobky, lieh a liehoviny a potraviny. Patria k nim však aj predmety múzejnej a galerijnej hodnoty.
Právnici sa zhodujú, že okruh predpisov, ktoré upravujú vývoz či dovoz, je široký. Po vstupe do Európskej únie ich môže vydávať aj Európska komisia bez toho, že by sa premietli v našom právnom systéme. Predpisy označené ako regulation (nariadenie) platia totiž na našom území "na priamo".
Pre stíhanie podľa tohto paragrafu nie je potrebné, aby bol trestný čin bol dokonaný, znamená to, že páchateľ nemusí prejsť cez hranicu, stačí, keď mu tovar nájdu. Skúsenosti s touto trestnou činnosťou má aj Policajný zbor. Podľa hovorcu Policajného riaditeľstva Martina Korcha najviac prípadov riešia na štátnej hranici s Ukrajinou, pričom nezaznamenali rozdiel pred 1. májom 2004 a po ňom (vstup Slovenska do únie) "Hlavným predmetom sú výrazne zdanené tovary - cigarety a alkohol," doplnil. Colníci štátnej polícii odstúpili od roku 2003 až 102 prípadov.
Podľa Balázsikovej táto trestná činnosť má klesajúcu tendenciu, s výnimkou východného Slovenska. Tam stúpol počet odhalených trestných činov a zároveň aj počet stíhaných osôb pre trestný čin podľa § 124. Takmer výlučne predmetom tejto trestnej činnosti je nedovolený dovoz cigariet.

Delenie kontrabandu sa trestá prísnejšie
Aj v novej úprave sa prísnejšie trestá trestom väzenia jeden až päť rokov, ak sa o vývoz pokúša páchateľ spolu s najmenej dvomi osobami. Ide o to, aby postihli nedovolený dovoz, keď sa kontraband nájde rozdelený medzi posádku vozidla. To je určitý rozdiel od organizovanej skupiny, lebo tu môže ísť o rodinu s deťmi.
Ak porovnáme novú úpravu - §254 - s doterajšou, líšia sa len málo. Doteraz sa vyžadovalo ohrozenie všeobecného záujmu podstatným spôsobom, po novom je to definované "vo väčšom rozsahu". Prísnejšie tresty hrozia, ak sa spôsobí značná škoda alebo škoda veľkého rozsahu (nad 800-tisíc korún alebo nad štyri milióny).
Tento paragraf bol v terajšom Trestnom zákone od začiatku jeho účinnosti. Až v jednej z ponovembrových úprav sa doplnil o druhý odsek, podľa ktorého sa trestá skrátenie cla či inej platby.

§ 254 Porušovanie predpisov o obehu tovaru v styku s cudzinou

(1) Kto vo väčšom rozsahu ohrozí všeobecný záujem tým, že poruší zákaz alebo obmedzenie dovozu, vývozu alebo prevozu tovaru, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky.
(2) Kto vo väčšom rozsahu skráti alebo nezaplatí clo alebo inú platbu vyberanú podľa zákona pri dovoze tovaru, potrestá sa odňatím slobody na šesť mesiacov až tri roky.
(3) Odňatím slobody na jeden rok až päť rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1 alebo 2 najmenej s dvoma osobami.
(4) Odňatím slobody na tri roky až osem rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1 alebo 2 a spôsobí ním značnú škodu alebo iný obzvlášť závažný následok, alebo závažnejším spôsobom konania.
(5) Odňatím slobody na sedem rokov až dvanásť rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1 alebo 2 a spôsobí ním škodu veľkého rozsahu, alebo ako člen nebezpečného zoskupenia.

Stíhaní a odsúdení podľa §124 Tr. Zák.
  Začaté trestné stíhanie  col. správou Počet prípadov na PZ SR  Odsúdení 
2003 43 62 10
2004 46 27 26
2005 39 13
Zdroj: Colná správa, Generálna prokuratúra SR
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
12. máj 2024 09:32