StoryEditor

Obce získali pol miliardy na priemyselné parky

Okolo šesť- až osemtisíc nových pracovných miest, najmä na východnom Slovensku, by malo priniesť 12 až 16 investorov, ktorí sa rozhodli vstúpiť do štyroch priemyselných parkov financovaných najmä z európskych fondov.

Uviedol to včera minister hospodárstva Pavol Rusko, keď ohlásil, že zo siedmich vlaňajších žiadateľov o podporu v rámci sektorového operačného programu Priemysel a služby, schválilo ministerstvo 490 miliónov korún pre parky v Myjave, Poprade, Snine a Trebišove. Rusko predpokladá, že ďalšie kolo výzvy zverejní začiatkom marca.

Investori sa dočkali
S potešením správu, ktorú sa dozvedeli od HN, prijali v Myjave. Ako uviedla vedúca tamojšieho odboru stavebného úradu a regionálneho rozvoja Alena Horešová, park bude na 16 hektároch. Pôvodne piati, dnes už šiesti investori sa v ňom zaviazali preinvestovať 132 miliónov korún a vytvoriť 250 pracovných miest. Na park, do ktorého treba investovať 81,5 milióna korún, žiadali podporu 77,5 milióna. V tomto roku by v ňom už mali začať podnikať napríklad spoločnosti CEP Schredel Pružiny Myjava, Myjavská obchodná agentúra Turá Lúka či strojárska spoločnosť Slovarm Bratislava.

Z Popradu do Trebišova
Trebišovská radnica sa uchádzala o 228 miliónov korún pre park, ktorý bude stáť 240 miliónov korún. Hlavným investorom je Business Company Žilina, ktorá je už vlastníkom pozemku v areáli bývalej konzervárne Frucona. Investori obsadia asi 30 percent areálu. Business Company Žilina privedie do parku tri dcérske firmy, výrobcov umelých hnojív a potravy pre mäsožravce, ďalšia firma, ktorá chce preinvestovať asi 60 až 70 miliónov korún, bude spracúvať drevo a vyrábať polotovary pre nábytok, pričom zo zvyškov sa budú vyrábať brikety na kúrenie. Radnica rokuje aj s istou západoeurópskou zlievarenskou firmou, ktorá po roku 2006 presťahuje svoj závod na výrobu odliatkov blokov motorov z Popradu do trebišovského parku. Ako dodal zástupca primátora Trebišova Pavol Flaugnatti, v prvej etape preinvestujú investori v parku 150 miliónov korún na technológiách a vytvoria minimálne 200 pracovných miest.

Chcú začať skôr
Priemyselný park Snina je naplánovaný na takmer 110-tisíc štvorcových metrov, z toho zastavanej plochy je viac ako 33-tisíc štvorcových metrov. Podľa predsedu Zboru zástupcov Združenia Priemyselný park Snina Svätoslava Husťáka má združenie podpísané štyri záväzné vyhlásenia investorov. "V projekte sme deklarovali dvoch, s ďalšími dvoma sa rokuje. S investíciami a výrobou sa malo začať až v budúcom roku, no firma Mops Press Slovakia chce získať halu už v júni. V septembri - októbri plánuje začať s výrobou hliníkových odliatkov. Do konca tohto roku chce zamestnať 60 ľudí. Druhý investor, spoločnosť Del Casting, chce rozbehnúť výrobu tlakových lejacích strojov," spresnil Husťák. Dodal, že v budúcom roku sa podľa projektu má preinvestovať 65 miliónov korún a v roku 2007 až 75 miliónov korún. Do konca budúceho roka by malo v priemyselnom parku nájsť zamestnanie do 300 ľudí. Projekt na prípravu priemyselného parku počíta s celkovými nákladmi 71 miliónov na rekonštrukciu výrobných hál a ďalších 24,6 milióna korún na vybudovanie technickej infraštruktúry.

Ďalšie peniaze
Ďalšie parky mieni ministerstvo podporiť zo 132 miliónov korún, ktoré ma na to vyčlenené vo svojej kapitole štátneho rozpočtu, pri čom chce zohľadniť najmä regionálne priority. Z týchto peňazí by bolo podľa Ruska možné ešte uspokojiť aj tri mestá, ktorých žiadosti o podporu z prostriedkov únie neuspeli. Podmienky nesplnili napríklad Diakovce, ktoré sa uchádzali o 25 miliónov korún. Neuspokojeným zostal aj Hlohovec, kde potenciálni traja investori plánujú vytvoriť počas dvoch rokov 570 nových pracovných miest. Mesto však koncom roka získalo 36 miliónov korún z prostriedkov regionálneho rozvoja, aby mohlo pripraviť park pre francúzsku spoločnosť Faurecia. Neuspeli ani Michalovce, ktorých priemyselný park je už pripravený prijať prvého investora. Má ním byť nemecká firma Gronbach Vertriebs.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 04:31