StoryEditor

Zvyšovanie platov: o 30 percent to asi nebude

08.11.2006, 23:00
Ešte v tomto mesiaci by sa malo rozhodnúť o tom ako a o koľko sa budú zvyšovať mzdy v zdravotníctve. Už teraz je však jasné, že vyhlásenia o zaručenom 30-percentnom zvyšovaní miezd boli z úst predstaviteľov Lekárskeho odborového združenia zavádzajúce. Minister zdravotníctva Ivan Valentovič aj predseda parlamentu Pavol Paška sa od akýchkoľvek prísľubov v tejto oblasti verejne dištancovali. "Jedným z variantov je aj zvýšenie až o 30 percent. Je však predčasné hovoriť o ňom ako o definitívnom," vyhlásil minister Valentovič.

Ešte v tomto mesiaci by sa malo rozhodnúť o tom, ako a o koľko sa budú zvyšovať mzdy v zdravotníctve. Už teraz je však jasné, že vyhlásenia o zaručenom 30-percentnom zvyšovaní miezd boli z úst predstaviteľov Lekárskeho odborového združenia zavádzajúce. Minister zdravotníctva Ivan Valentovič aj predseda parlamentu Pavol Paška sa od akýchkoľvek prísľubov v tejto oblasti verejne dištancovali. "Jedným z variantov je aj zvýšenie až o 30 percent. Je však predčasné hovoriť o ňom ako o definitívnom," vyhlásil minister Valentovič.
Ministerstvo má ambíciu, aby sa platy zdravotníkov zvýšili už od januára budúceho roka. Podľa predsedu Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb Andreja Kučinského už pracovná komisia dospela k záveru. Ešte v novembri by jej návrh mala prerokovať odvetvová tripartita. O konkrétnych číslach však nechcel hovoriť. Odborári uprednostňujú verziu o garantovaných minimálnych mzdách v jednotlivých kategóriách podľa zdravotníckych profesií. Ak by sa presadil tento systém, v najbližších rokoch by minimálna mzda najvyššie vzdelaného lekára mohla dosiahnuť trojnásobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve. "Nejde však o návrat k tabuľkovým platom. Garantovaná minimálna mzda ponecháva priestor aj na individuálne odmeňovanie pracovníkov podľa kvality ich práce," zdôraznil Kučinský.
To, že zvýšenie platov by malo byť až 30-percentné, vyhlásil Marián Kollár z Lekárskeho odborového združenia. Kučinský tvrdí, že ich čísla nezaujímajú, ide im o zmenu systému odmeňovania. Kollár priznal, že nepoznajú mechanizmus ako chce vláda zabezpečiť plošné zvýšenie tarifných platov. Zvýšenie platov je však jedinou možnosťou ako zabrániť odchodom slovenských lekárov do zahraničia. Podľa analytikov Health Policy Institute by si plošné zvýšenie miezd zdravotníckych zamestnancov o 30 percent vyžiadalo takmer šesť miliárd korún navyše.

Mzdy v zdravotníctve
-- v roku 1993 klesli pod úroveň priemernej mzdy v národnom hospodárstve
-- o rok neskôr dosahovali 89,5 percenta z priemernej mzdy v národnom hospodárstve
-- vlani tento podiel klesol na 85,9 percenta
-- v prvom polroku tohto roka sa zvýšil na 87,8 percenta
Zdroj: SOZ

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 15:17