StoryEditor

Staré pneumatiky zlikviduje firma V.O.D.S.

26.02.2006, 23:00
Košická firma V.O.D.S., ktorá sa zaoberá zberom, spracovaním a zhodnocovaním odpadov, končí v týchto dňoch v novopostavenom závode v priemyselnom parku v Kechneci testovaciu prevádzku dánskej technológie ELDAN na spracovanie opotrebovaných pneumatík a gumy na granulát.

Košická firma V.O.D.S., ktorá sa zaoberá zberom, spracovaním a zhodnocovaním odpadov, končí v týchto dňoch v novopostavenom závode v priemyselnom parku v Kechneci testovaciu prevádzku dánskej technológie ELDAN na spracovanie opotrebovaných pneumatík a gumy na granulát. Výstavbu malej fabričky skončili vlani v decembri s polročným predstihom oproti pôvodným zámerom. Stavať ju začali v júni.
"Po vychytaní chybičiek linka funguje spoľahlivo a je pripravená spracovať 46-tisíc ton opotrebovaných pneumatík nielen zo Slovenska, ale máme kontrakty aj s maďarskými partnermi," potvrdil riaditeľ divízie spracovania pneumatík a gumy spoločnosti V.O.D.S. Peter Švigár. Kechnecká prevádzka podľa neho spĺňa všetky európske predpisy z oblasti ochrany ovzdušia a životného prostredia a je jedna z najmodernejších.

Materiálu je dosť
"Ešte pred dvoma týždňami platilo, že 95 percent opotrebovaných pneumatík sa musí zhodnotiť materiálovo na granulát a na finalizáciu v ďalších výrobkoch a zvyšok sa mohol použiť v energetike, napríklad ako palivo v cementárňach. Podľa nového odpadového hospodárstva sa hranica materiálového zhodnotenia starých gúm posunula o tri percentá. Naše linky dokážu spracovať aktuálne oficiálne i čierne celoslovenské zásoby starých pneumatík v priebehu jedného roka na granulát, ktorý poslúži na ďalšie zhodnotenie, napríklad vo forme gumových rohoží a minimalizovať energetické zhodnocovanie," dodal Švigár.
Podľa neho je na Slovensku v evidencii asi 20-tisíc ton starých gúm, na čiernych skládkach ďalších asi 40- až 50-tisíc ton opotrebovaných pneumatík. Podľa Slovenskej agentúry životného prostredia sa na Slovensku ročne vyprodukuje asi 50-tisíc ton gumového odpadu.

Športoviská z odpadu
V.O.D.S. v minulom roku vo februári kúpila od Matadoru Púchov firmu Recyklácia Eko Beluša so zariadeniami na zhodnocovanie opotrebovaných pneumatík s kapacitou päťtisíc ton ročne. V Beluši pri Púchove už V.O.D.S. na maďarských linkách CHARMOL lisuje rohože, ktoré sa využívajú na detských ihriskách a športoviskách. Značná časť gumového granulátu z Kechneca bude teda končiť na týchto linkách, ktoré dokážu vyrobiť ročne 25-tisíc štvorákov pri dvojzmennej prevádzke.
"Chceme však ísť ďalej, uvažujeme napríklad o liatych povrchoch športovísk. No našou najväčšou výzvou bude zapracovania granulátov do asfaltových zmesí," dodal Švigár. Ján Holčík z poradenskej firmy JH Consulting je presvedčený o ekologickej výhodnosti používania drviny z ojazdených pneumatík v asfaltoch. "Prináša to niekoľko veľkých výhod. Znižuje sa mrazuvzdornosť asfaltovej zmesi s prídavkom gumy až do mínus 35 stupňov Celzia, čím nedochádza k odtrhávaniu asfaltovej vrstvy od podkladu. Zároveň sa znižuje hlučnosť v jazdnej vrstve a nevznikajú známe koľaje na komunikácii," povedal Holčík.
Zdôraznil aj ekonomický efekt, nakoľko finančne menej náročná drvina z opotrebovaných gúm môže nahradiť kaučuky. Náklady na moderné aditíva by podľa Holčíka mohli klesnúť štvor- až päťnásobne.

Obavy zo znečistenia
Starosta Kechneca Jozef Konkoly pre HN potvrdil obavy obyvateľov obce z vplyvu gumárenského závodu na životné prostredie.
"Náznaky istých obáv, pravdaže, boli. Ale po oboznámení sa s technologickým procesom a potrebou závodu sa jeho výstavba stala verejnoprospešnou záležitosťou. Skládky, na ktorých sú staré gumy, sú aj v Kechneci. Tie budeme okamžite likvidovať v závode V.O.D.S. Nová fabrika dáva obyvateľom obce ďalšie možnosti zamestnať sa. Naša samospráva bola preto hnacím prvkom, aby sa tento projekt usalašil práve u nás," povedal Konkoly.
Kechneckú prevádzku začala firma V.O.D.S. stavať v polovici júna 2006 aj za pomoci nenávratnej pôžičky 95 miliónov korún zo štrukturálnych fondov Európskej únie. Na stavbu závodu a technológiu firma použila celkovo asi 180 miliónov korún z vlastných zdrojov, úverov a z peňazí z Recyklačného fondu.
V druhej etape chce na zberné miesta a ďalšiu, menšiu halu s technológiou na finalizáciu gumového granulátu dať ďalších asi 70 miliónov. Odberateľov už V.O.D.S. má nielen na Slovensku, ale najmä v zahraničí -- Maďarsku, Rakúsku, Nemecku a v Českej republike. Do konca tohto roka chcú v novom závode zamestnávať päťdesiat ľudí. V Beluši pracuje pätnásť ľudí. Firma V.O.D.S. bola ôsmym investorom v kechneckom priemyselnom parku, dnes ich už je dvanásť.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 06:17