StoryEditor

Počiatka čaká boj s vlastnými

Podnikatelia majú vážne problémy so zmenami v daniach, ktoré nachystal minister financií Ján Počiatek. Dnes ráno vypršal termín na ich pripomienkovanie, výhrad bolo množstvo.

Podnikatelia majú vážne problémy so zmenami v daniach, ktoré nachystal minister financií Ján Počiatek. Dnes ráno vypršal termín na ich pripomienkovanie, výhrad bolo množstvo. Ich terčom sa stalo hlavne zníženie dane z pridanej hodnoty na lieky a zmeny v zákone o dani z príjmov.
Podľa Republikovej únie zamestnávateľov zmeny zbytočne skomplikujú systém a neprinesú želané efekty. Napríklad: najviac z desať percentnej DPH získajú zdravotné poisťovne, a nie ľudia, pretože "až 80 percent liekov hradia poisťovne". Ešte väčšie výhrady má únia k milionárskej dani, znižovaniu paušálnych výdavkov pre remeselníkov či zrušeniu odpočítateľných položiek pre mimovládky. "Je zásadný rozdiel vo fungovaní podnikateľských subjektov, ktoré podnikajú za účelom zisku, a neziskových organizácií, ktoré to robia pre zvyšovanie verejného blaha," hovorí Martin Hošták z únie.
Silný lobing v parlamente sľubujú aj živnostníci. Šéf Slovenského živnostenského zväzu Peter Masár skonštatoval, že spolu s Asociáciou zamestnávateľských zväzov a združení a RÚZ už na začiatok októbra zvolali rokovanie, na ktoré prizvali aj ministra financií.

Parlamentné nezhody?
Počiatek bude mať s obhájením zmien problémy aj v parlamente. Tibor Mikuš z ĽS-HZDS síce konštatuje, že ich klub ešte nespísal žiadne pripomienky, osobne si však myslí, že zrušenie možnosti znížiť si daňový základ napríklad o 12-tisíc korún vďaka sporeniu na tretí dôchodkový pilier môže znamenať pre niektorých ľudí zásadné komplikácie.
To nie je všetko. "Ak by sme remeselníkom, ktorí majú nízke obraty, zrušili 60-percentné paušálne výdavky, tak to pre nich znamená zvýšenie administratívy. Niektorí by to naozaj neboli schopní zvládnuť."
Mikuš pritom nesúhlasí ani s rušením možnosti pre firmy darovať dve percentá zo svojich daní z príjmov. "Je to nástroj, ktorý mal podporiť špecifické oblasti a využíval sa hlavne lokálne. Môže to znamenať vážny zásah napríklad do činnosti mnohých športových klubov."
Ako sa k návrhom postaví SNS, tiež nie je ešte jasné. "Ešte sme sa o tom nebavili, ale určite si to dáme preťuknúť odborníkmi," povedal šéf poslaneckého klubu národniarov Rafael Rafaj.

Tretí pilier má množstvo ochrancov
Sporenie na dôchodok v treťom pilieri by sa tiež mohlo zachrániť. Ministerstvo práce odmieta zrušenie možnosti odpočítať si 12-tisíc korún z dani z príjmu pri doplnkovom dôchodkovom sporení, či inom životnom poistení a účelovom sporení. "Rozhodne odmietame aj návrh, aby si nemohol zamestnávateľ zahrnúť príspevky na doplnkové dôchodkové sporenie, ktoré platí za zamestnancov do daňových výdavkov," konštatuje Škorecová.
Protestuje aj Slovenská asociácia poisťovní. Podľa jej šéfa Vladimíra Rančíka môže budúcim dôchodcom na ich odpočinku vyniesť sporenie v treťom pilieri až 30 percent z ich príjmu. Spolu s 50 percentami, ktoré sa počítajú zo Sociálnej poisťovne a dôchodkovej správcovskej spoločnosti, by mohol dôchodca dostávať až 80 percent zo svojho súčasného príjmu. Rančík preto argumentuje, že fungujúci trojpilierový systém prinesie oveľa viac benefitov ako krátkodobé a neuvážené rozhodnutie o zrušení jednej konkrétnej daňovej výhody. V strehu sú aj doplnkové dôchodkové poisťovne, podľa ktorých by takto vláda pochovala tretí pilier, pričom už dávnejšie avizovali, že by takáto zmena mohla mať dohru na medzinárodnej arbitráži.

Premiér chce nájsť v rozpočte 21 miliárd na:
- vianočný príspevok k dôchodkom
- pôžičky mladým
- 15-tisícový príspevok pri narodení prvého dieťaťa
- dorovnanie platieb poľnohospodárom
- zvýšenie zdravotného poistného za poistencov štátu
- zníženie DPH na lieky

Premiér chce ušetriť:
- viazaním 15 - 20 % percent výdavkov ministerstiev
- zefektívnením verejného obstarávania

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 05:51