StoryEditor

Peniaze na Bohunice ešte nie sú isté

17.11.2005, 23:00
Slovensko môže získať 400 miliónov eur na odstavenie dvoch blokov jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach. "Parlament si svoju úlohu splnil, na rade je slovenská vláda, ktorá musí teraz ostatné členské štáty presvedčiť, aby sumu schválili," povedal pre HN europoslanec Ján Hudacký.

Slovensko môže získať 400 miliónov eur z európskeho rozpočtu na odstavenie dvoch blokov jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach. V stredu o tom rozhodli poslanci Európskeho parlamentu. Pôvodne mala únia prispieť 237 miliónmi eur.
Spravodajkyňa Európskeho parlamentu Rebbecca Harmsová sa do poslednej chvíle snažila, aby plénum schválilo pôvodnú sumu. "Vystavovať slovenskej verejnosti bianko šek na 400 miliónov eur je zavádzaním," pripomenula Harmsová fakt, že peniaze môžu byť vyplatené až vtedy, keď bude mať Európska únia rozpočet na roky 2007 - 2013. V rovnaký deň však šéf britskej diplomacie Jack Straw poslancom v Štrasburgu pripomenul, že "dohoda bude veľmi ťažká".
Na rade je vláda
"Parlament si svoju úlohu splnil, na rade je slovenská vláda, ktorá musí teraz ostatné členské štáty presvedčiť, aby sumu schválili," povedal pre HN europoslanec Ján Hudacký (Európska ľudová strana). Europoslankyňa Monika Beňová (sociálnodemokratická frakcia) je presvedčená, že bratislavská exekutíva si svoju vyjednávaciu pozíciu oslabila už v minulosti tým, že na odstávku žiadala rôzne sumy a nepripravila odborne podložený projekt. Harmsová Bratislavu podozrieva z toho, že peniaze nepoužije na "zdravie a bezpečnosť občanov, ale na financovanie jadrovej loby v spoločnosti Enel".
Európsky záväzok
Slovensko sa zaviazalo odstaviť v rokoch 2006 a 2008 dva bloky Jaslovských Bohuníc. Stalo sa tak čiastočne pod nátlakom susedného Rakúska už počas prístupových rozhovorov. Väčšina slovenských poslancov považuje schválenú sumu za nedostatočnú. "Peniaze síce pomôžu, ale väčšinu bude musieť zaplatiť Slovensko," zdôraznil Hudacký.
Harmsová pripomenula odhad Európskej komisie, podľa ktorého bude potrebné zatvoriť do roku 2025 takmer 60 zastaraných jadrových elektrární v členských štátoch EÚ. Cena za vyradenie jedného reaktora sa pohybuje medzi 200 miliónmi a jednou miliardou eur.
Slovensko zatiaľ využilo z peňazí EÚ 180 miliónov eur, no podľa niektorých štúdií by sa náklady na Jaslovské Bohunice mohli vyšplhať pri započítaní nepriamych nákladov na päť miliárd eur.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 01:52