StoryEditor

Zamestnávatelia svoje "áno" nepovedali

19.04.2007, 00:00

Premiérovi Robertovi Ficovi, zamestnávateľom a odborom sa včera asi po triapolhodinovom rokovaní o návrhu novely Zákonníka práce podarilo dosiahnuť "rámcovú dohodu". Podľa nej napríklad zamestnávatelia nebudú musieť platiť odborových funkcionárov. Zhodli sa aj na definícii závislej práce, hoci o konkrétnom texte premiér médiá neinformoval. Nedokázali však vyriešiť problematiku odstupného pre zamestnancov prepustených z organizačných dôvodov. Vláda naďalej trvá na súbehu výpovednej lehoty a vyplatenia odstupného aj po jej uplynutí. "Nikto nebude na sto percent so zákonníkom spokojný. Podľa môjho názoru sa však podarili dosiahnuť kompromisné riešenia," vyhlásil premiér po rokovaní na Úrade vlády. Dnes má o novele zákonníka rokovať vláda.
Úlohou stretnutia nebolo formulovať jednotlivé paragrafy pracovného kódexu, ale dohodnúť sa na východiskách pri riešení sporných bodov. Zákonník má teraz podľa Fica "európsky sociálny rozmer", čo bolo cieľom vlády. Návrh tak zodpovedá aj programovému vyhláseniu vládneho kabinetu.
Kompromisy a ideológia
Dohoda na definícii závislej práce nebude mať negatívny dosah na živnostníkov. "Pokiaľ ide o živnostníkov, tí sú vyriešení. Zákonník sa ich nebude dotýkať a nebude zasahovať do ich činnosti," povedal Fico. Charakteristika závislej práce by však mala vylúčiť napríklad prípady, keď živnostníčkami sú aj pokladníčky v obchodoch.
Premiér ocenil, že odbory ustúpili od zámeru, aby odborových funkcionárov platili zamestnávatelia. Dohodli však pravidlá krátkodobého uvoľňovania funkcionárov z práce. Ak to bude niektorý z nich potrebovať, tak po dohode odborov a zamestnávateľov dostane odborový predák k dispozícii maximálne 16 hodín voľno do mesiaca. Avšak len za predpokladu, že na pracovisku je v odboroch najmenej 50 pracovníkov.
Porozumenie nastalo aj pri tvorbe noriem spotreby práce. Budú sa prijímať po dohode zamestnávateľov a odborov. Ak by k dohode nedošlo, inšpektorát práce rozhodne, kto má pravdu. Kým tak neurobí, bude sa pracovať podľa noriem stanovených zamestnávateľmi.
Premiér a zamestnávatelia sa nezhodli v otázke vyplácania odstupného. Najmä preto, lebo vláda má podľa Fica k tejto problematike "celkom iný ideologický prístup" ako organizácie zamestnávateľov.
Nespokojní zamestnávatelia
Zamestnávateľské organizácie ocenili konštruktívny prístup v rokovaniach, no napriek tvrdeniam premiéra o dohode, zákonník pôjde na rokovanie vlády bez ich súhlasu. "Je veľmi zlé, že tak vážna novela, akou je Zákonník práce bude predložená na rokovanie vlády bez konsenzu sociálnych partnerov," povedal viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov Jozef Špirko. Z takmer 30 sporných bodov boli podľa zamestnávateľov po utorkovom rokovaní s predsedom vlády dohodnuté len dva, a to definícia závislej práce a schvaľovanie noriem spotreby práce.

Partneri sa údajne dohodli
-- na definícii závislej práce, ktorá neohrozí živnostníkov
-- na úprave inštitútu dohody o pracovnej činnosti
-- zamestnávatelia nebudú musieť platiť odborových funkcionárov
-- na tvorbe noriem spotreby práce
nezhodli sa na súbehu výpovednej lehoty a vyplatenia odstupného

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 07:00