StoryEditor

Hyundai sa vraj definitívne rozhodol pre Česko

28.03.2006, 00:00

Juhokórejská automobilka Hyundai Motor sa definitívne rozhodla postaviť svoju novú továreň v Česku, vyhlásil včera český minister priemyslu a obchodu Milan Urban. Ako dodal, Praha podpíše s firmou Hyundai memorandum o porozumení, pričom definitívnu dohodu o investícii by mali obe strany uzavrieť v polovici mája. Predstavitelia automobilky uviedli, že Hyundai by mal do novej továrne v Nošoviciach, neďaleko Ostravy, investovať 800 miliónov až miliardu eur.
Podľa Urbana by mala automobilka prispieť k rastu českej ekonomiky v prvej fáze o jeden a pol percentuálneho bodu, v druhej fáze by mala pridať k českému rastu až dva a pol bodu. Urban čaká, že automobilka zlepší bilanciu českého zahraničného obchodu o 54 miliárd českých korún.
Česká republika už 17. februára oznámila, že rokovania o investícii s Hyundai Motor uzavrela a očakáva podpísanie investičnej zmluvy. Nová továreň by od roku 2008 mala ročne vyrábať tristotisíc áut. Lokalita Nošovice, v ktorej by mala stáť, je vzdialená len 70 kilometrov od budúcej žilinskej výrobnej prevádzky firmy Kia, dcérskej spoločnosti Hyundai.
Podľa informácií blízkych rokovaniam medzi Prahou a Hyundaiom žiadajú Kórejčania od Českej republiky záruky, že zabezpečí diaľničné spojenie severomoravského montážneho závodu pri Ostrave so slovenskými hranicami a napojí tak infraštruktúru na spoločnosť Hyundai Mobis, ktorá bude pri Žiline vyrábať autosúčiastky.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 09:54