StoryEditor

Na Čechov v platoch nemáme

03.12.2006, 23:00
Český priemerný plat dosiahol už takmer 20 tisíc českých korún, čo je zhruba 25 a pol tisíca slovenských korún. V porovnaní s krajinami stredoeurópskeho regiónu tak majú Česi najvyššiu priemernú mzdu. Slováci sú naopak na chvoste.

Český priemerný plat dosiahol už takmer 20-tisíc českých korún, čo je zhruba 25 a pol tisíca slovenských korún. V treťom štvrťroku zarábal priemerný Čech 19 968 českých korún. V porovnaní s krajinami stredoeurópskeho regiónu tak majú Česi najvyššiu priemernú mzdu. Slováci sú, naopak, v porovnaní nominálnych miezd na chvoste krajín strednej Európy, keď posledné štatistiky hovorili o vyše 18-tisícoch slovenských korún. V budúcom roku by sa podľa odhadov ministerstva financií mal plat priemerného Slováka vyšplhať k 20-tisícom.
Postupné dobiehanie
Podľa analytika Raiffeisenbank Aleša Michla by česká priemerná mzda mala dosiahnuť 25-tisíc korún českých (31,7 tisíca Sk) zhruba v roku 2010. "Hranicu 30-tisíc českých korún máme šancu prekročiť do roku 2014," odhadol Michl. Reálne mzdy v Česku zaznamenali reálny rast na úrovni troch percent. Napredovať by mali aj slovenské mzdy, tie reálne rástli v druhom štvrťroku štvorpercentným tempom. "Slovenská ekonomika je naštartovaná tak, že aj v tejto oblasti sa budú rozdiely postupne stierať, ale nebude to míľovými krokmi," tvrdí analytik ČSOB Marek Gábriš. Mzdy na Slovensku podľa neho rastú zdravým tempom, a to by sa mohlo udržať, prípadne do budúcnosti aj zrýchľovať.
Dôležitá je produktivita
Základom, aby slovenské priemerné mzdy dobiehali české, je podľa analytika UniBanky Viliama Pätoprstého, aby produktivita práce rástla na Slovensku rýchlejšie ako v Česku. Prispievať by k tomu mala najmä väčšia sofistikácia výroby a tlak na nie nadmerný rast miezd v porovnaní s produktivitou práce. "Vtedy je predpoklad, že by sme mohli Českú republiku postupne dobiehať," myslí si Pätoprstý. "Ukazovateľ priemernej mzdy je však ošemetný," upozorňuje David Navrátil z Českej sporiteľne. Na priemernú mzdu totiž nedosiahnu dve tretiny pracovníkov, predovšetkým ženy. "Stále platí, že ženy majú v priemere tri štvrtiny platu muža," povedal Michl.

 

Rozdiely v pracovných výkonoch v krajinách
  Produktivita práce (meziročný rast v %) Odpracované hodiny (medziročný rast v %) HDP/odprac. hod. (v USD)
Slovensko 5,5 1,4 20
Česko 4 1 22,8
Maďarsko 6,3 -0,1 26
Poľsko 7,7 1,4 19,9
EÚ 25 1 1,1 39,7
Zdroj: The Conference Board, OECD

 

 

 

 

 

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 08:37