StoryEditor

Motív euromincí vyberú aj ľudia

13.11.2005, 23:00
Ako bude vyzerať rub slovenských euromincí rozhodnú aj ľudia. Od soboty môžu telefonicky, SMS-kou, alebo cez internet , na stránke Národnej Banky Slovenska hlasovať za jeden z desiatich motívov, ktoré spomedzi 36 návrhov spolu s odbornou komisiou vybrala centrálna banka. Podľa výsledkov hlasovania v decembri Banková rady NBS definitívne rozhodne, ako bude vyzerať zadná strana slovenských euromincí.
Ako bude vyzerať rub slovenských euromincí, rozhodnú aj ľudia. Od soboty môžu telefonicky, SMS-kou alebo prostredníctvom internetu na stránke Národnej banky Slovenska hlasovať za jeden z desiatich motívov, ktoré spomedzi 36 návrhov spolu s odbornou komisiou vybrala centrálna banka. Podľa výsledkov hlasovania v decembri Banková rady NBS definitívne rozhodne, ako bude vyzerať zadná strana slovenských euromincí.
Euromince sa na rozdiel od bankoviek, ktoré sú rovnaké, líšia zadnou stranou, kde má každá krajina svoj národný motív. Desať motívov, ktoré by mohli skončiť na rube slovenských euromincí, záujemcovia nájdu celý budúci týždeň na internetovej stránke NBS alebo v niekoľkých celoslovenských denníkoch. Hlasovanie je spoplatnené, pričom hovor stojí sedem a textová správa šesť korún.
Možno jeden alebo aj tri
Koľko návrhov nakoniec centrálna banka vyberie, dnes ešte nie je jasné. Európska centrálna banka neurčuje jednotné pravidlo na to, koľko národných motívov má byť na celom súbore euromincí. "Ak budú pre verejnosť dominantné napríklad tri motívy, s ktorými sa stotožní aj banková rada, tak by sme sa mohli prikloniť k tomu, že budeme používať jeden motív na medené mince, druhý na bimetálne a jeden na zlaté mince," uvažoval guvernér centrálnej banky Ivan Šramko.
Ak by v ankete výrazne dominoval jeden grafický návrh, tak by všetkých osem nominálnych hodnôt slovenských euromincí malo pravdepodobne rovnaký motív. "Euromince budú aj propagačným materiálom Slovenska, pretože budú obiehať nielen u nás, ale v celej Európskej únii," pripomenul minister financií Ivan Mikloš.
Slovensko by malo prijať spoločnú menu v roku 2009. Národná banka Slovenska má dovtedy zabezpečiť razbu celkovo 400 miliónov kusov euromincí. "Samozrejme, musíme s razením počkať na záverečnú hodnotiacu správu, ktorá skonštatuje, či sme splnili podmienky na prijatie eura. To sa však dozvieme až pred polrokom 2008," povedal Šramko. Raziť mince má Kremnická mincovňa, ktorá musí tiež získať na euromince certifikát.
Štvrtá anketa o eurominciach
Vyjadrovanie sa verejnosti k eurominciam nebolo zvykom vo všetkých krajinách. "Uplatnilo ho zatiaľ len Taliansko, Estónsko alebo Litva," zhodnotil Mikloš. Pri konečnom výbere motívu rubu euro mincí v roku 1998 rozhodovali Taliani telefonicky v televíznej relácii stanice RaiUno. Na zadnú stranu euromincí si vybrali tri diela talianskych umelcov. Estónci si v národnom telefonickom hlasovaní zvolili jednotný návrh zobrazujúci obrysy Estónska. Pre jednotný motív sa rozhodli aj Litovčania. Na ich eurominciach bude na národnej strane národný znak rytiera na koni.

Koľko euromincí je v súčasnosti v obehu

Nominálna hodnota

V obehu

(v miliónoch kusov)

(v miliónoch eur)

€2

3 196

6 393

€1

4 815

4 815

50 centov

4 186

2 093

20 centov

6 671

1 334

10 centov

8 204

820

5 centov

9 817

491

2 centy

11 216

224
1 cent

13 371

134

CELKOM 

61 476

16 304

Zdroj: ECB
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 15:07