StoryEditor

Telekom asi bude musieť meniť ceny

12.06.2006, 00:00
Telekomunikačný úrad označil spoločnosť Slovak Telecom za dominantného hráča v oblasti poskytovania služieb na báze pevných liniek. Úrad preto ?????? firme povinnosti, ktoré by mali konkurenciu na trhu zlepšiť. Rozhodnutie odobrila Európska komisia, Slovak Telekom sa môže proti nemu do 20. júna odvolať.

Telekomunikačný úrad označil spoločnosť Slovak Telekom za dominantného hráča v oblasti poskytovania služieb na báze pevných liniek. Úrad preto ?????? firme povinnosti, ktoré by mali konkurenciu na trhu zlepšiť. Rozhodnutie odobrila Európska komisia, Slovak Telekom sa môže proti nemu do 20. júna odvolať.
Telekom sa môže odvolať
Okrem neprimerane vysokých cien nesmie podľa rozhodnutia úradu Slovak Telekom odbúravať konkurenciu ani príliš nízkymi cenami. Znamená to, že niektoré veľmi lacné služby dominantného pevného operátora možno zdražejú, čím by sa odstránil cenový dumping. Firma sa k ďalším krokom vyjadrila len rezervovane, pri podobných rozhodnutiach telekomunikačného úradu sa však zvykla odvolať. "Analyzujeme rozhodnutia úradu a zvažujeme kroky, ktoré podnikneme," uvádza sa v stanovisku Telekomu.
Predseda Asociácie telekomunikačných operátorov Vladimír Ondrovič si myslí, že spoločnosť sa proti prvostupňovému rozhodnutiu úradu odvolá aj tentoraz. "Telekom bude na trhu ešte dlho dominovať. K druhostupňovému, teda definitívnemu rozhodnutiu, sa predseda úradu dostane po ďalšom skúmaní približne o pol roka," povedal Ondrovič, ktorý súťaž na trhu pevných liniek považuje jednoznačne za neefektívnu.
Malí operátori radšej šetria
Alternatívni operátori sú na trhu pevných liniek už takmer rok, uspokojivý nárast zákazníkov však necítia. "Slovak Telekom nechal pre nás len malý kúsok trhu, zatiaľ nemáme veľkú šancu konkurovať mu," povedal Roman Greguš z marketingového oddelenia Slovanetu, ktorého počet klientov sa pohybuje len v tisíckach. Slovanet je pritom jeden z najväčších alternatívnych operátorov u nás. "Pre vysoké ceny prepájacích poplatkov máme veľmi nízku maržu, ktorá nám neumožňuje propagovať naše služby a získavať nových zákazníkov. Dnes sa nám takto darí oslovovať už len vlastných," dodal Greguš.
Celoslovensky sa Telekomu snažia konkurovať aj GlobalTel, GTS Nextra, eTel či Železnice SR. GlobalTel, člen spoločnosti Swan, považuje rozhodnutie úradu len za formálne potvrdenie známych skutočností. "Našťastie, opatrenia prichádzajú, hoci s viac ako ročným meškaním," povedal Marek Rohoň zo Swanu. GlobalTel má 400 zákazníkov, prevažne firmy.

T-Mobile už zaviedol hlásku
Mobilný operátor T-Mobile zaviedol bezplatnú hlásku, ktorá upozorní zákazníka, že volá na číslo v sieti Orange. Od konca mája sa totiž dajú čísla medzi operátormi prenášať, a tak klienti nemajú istotu, do ktorej siete volajú. Hlásku si možno aktivovať zadarmo.
Zareagoval už aj Orange, hlásku plánuje zaviesť v priebehu leta. "Problematiku považujeme za okrajovú, lebo o prenos čísel je minimálny záujem," povedal Richard Fides z Orange.
Obaja mobilní operátori pôvodne ponúkli zákazníkom len komplikovanú možnosť overenia si pôvodu čísla cez infolinku alebo SMS.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 23:53