StoryEditor

Rezort hospodárstva možno skončí

26.04.2006, 00:00
Autor:
TASRTASR

O zrušení ministerstva hospodárstva po parlamentných voľbách uvažuje viacero politických strán. Predseda vlády Mikuláš Dzurinda si myslí, že by budúca vláda mohla mať 14 ministrov a dokázala by sa zaobísť aj bez tohto rezortu.
"Kompetencie ministerstva hospodárstva by prebrali iné ministerstvá. Napríklad pod ministerstvo pre regionálny rozvoj by mohol spadať cestovný ruch," uviedol včera premiér na konferencii týždenníka Trend. Dodal, že cieľom SDKÚ by malo byť vytvorenie silného postavenia ministerstva financií, ktoré by zasahovalo nielen do znalostnej ekonomiky, ale zameralo by sa aj na krajskú a regionálnu správu.
Predseda HZDS Vladimír Mečiar s Dzurindovým návrhom nesúhlasí. Tvrdí, že tento rezort má stále reálne opodstatnenie a prerozdeľovanie jeho kompetencií nerieši problém zefektívnenia verejnej správy. Naopak, so súhlasom sa k premiérovmu návrhu postavilo KDH.
Podľa Dzurindu by bolo možné zrušiť aj Fond národného majetku, ktorý mal beztak skončiť ku koncu tohto roka, no pravdepodobne sa to odsunie, keďže sa oddialili niektoré privatizácie. "Telekomunikačný úrad by sa mohol spojiť s Poštovým úradom, to isté by sa mohlo týkať aj Úradu pre verejné obstarávanie a Protimonopolného úradu," uviedol premiér. Zlúčenie poštového a telekomunikačného regulátora je pritom v agende ministra dopravy a premiérovho straníckeho kolegu Pavla Prokopoviča už viac ako tri roky. Jeho strana navrhuje aj zrušenie postu podpredsedu vlády pre menšiny a zároveň súhlasí so zriadením miesta podpredsedu vlády, ktorý by sa zameriaval na informatizáciu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 12:54