Flickr/Marcus Rahm
StoryEditor

Trend sa mení. Rakúšania budú chodiť za prácou do Bratislavy, tvrdí rakúsky ekonóm

03.04.2019, 11:11
Autor:
TASRTASR
Slovensko čaká podobný osud ako Rakúsko po druhej svetovej vojne, keď sa stalo imigrantskou krajinou, tvrdí rakúsky ekonóm.

Bratislava a Viedeň sú najbližšie položené hlavné mestá v Európe. Lepšia spolupráca by mohla vyriešiť ekonomické problémy, ktoré ich trápia. Bratislava môže pomôcť Viedni vyriešiť nezamestnanosť mladých a naopak rakúska metropola tým prispeje k zmierneniu nedostatku pracovných síl na západe Slovenska.

Uviedol to rakúsky ekonóm a výkonný riaditeľ Viedenského inštitútu pre medzinárodné ekonomické porovnávanie Mario Holzner.

„Problémom bratislavského regiónu je nedostatok pracovnej sily. Je to dané aj tým, že Slovensko stráca populáciu v produktívnom veku a tá sa v najbližších desaťročiach môže znížiť až o tretinu," vysvetľuje ekonóm.

Problém s nedostatkom pracovnej sily

Holzner ďalej dodáva, že "Viedeň trápi nezamestnanosť mladých ľudí. Doteraz skôr chodia Slováci pracovať do Viedne, no vzhľadom na súčasný vývoj a trendy si viem predstaviť niečo opačné a síce, že mladí Rakúšania budú chodiť za prácou na Slovensko. Tým by sa vyriešil problém s nedostatkom pracovnej sily na západe Slovenska,“ vysvetlil.

Obe mestá čelia v posledných desaťročiach odlišným trendom. „Viedeň zaznamenáva masívny rast populácie. Kým pred tromi desaťročiami mala 1,5 milióna obyvateľov, teraz sa už blíži k hranici dvoch miliónov. Mesto priťahuje ľudí najmä vysokou kvalitou života, čo potvrdzujú mnohé štúdie," dodáva Holzner.

Ekonomický boom

Ekonóm tvrdí, že Bratislava nezažíva populačný, ale ekonomický boom. "Pred finančnou krízou dosahoval ročný rast bratislavského regiónu aj 20-25 percent hrubého domáceho produktu ročne, čo je neskutočné číslo. V rámci ukazovateľa HDP na obyvateľa patrí k najsilnejším regiónom v celej EÚ,“ upozornil Holzner, podľa ktorého Slovensko čaká podobný osud ako Rakúsko po druhej svetovej vojne, keď sa stalo imigrantskou krajinou. A to nielen pre ľudí z východu, ale aj zo západu.

„Problém môže byť v rozdieloch v nominálnej mzde. No vzhľadom na rýchlejší rast bratislavského regiónu očakávame, že sa tento ukazovateľ vyrovná do roku 2030. A tak už počas nasledujúcej dekády bude mať zmysel chodiť pracovať do Bratislavy a žiť vo Viedni,“ dodal Holzner.

01 - Modified: 2024-04-18 14:08:09 - Feat.: - Title: Bratislavské letisko patrí k desiatke najlepších letísk vo východnej Európe 02 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 03 - Modified: 2024-04-19 12:52:07 - Feat.: - Title: V Bratislave vznikne veľký parkovací dom pre takmer 500 áut. Má slúžiť aj tým, ktorí smerujú do centra mesta 04 - Modified: 2024-04-18 11:51:59 - Feat.: - Title: V bratislavskom Ružinove plánujú postaviť polyfunkčný objekt za 21 miliónov eur 05 - Modified: 2024-04-13 09:30:00 - Feat.: - Title: Piknik v záhrade či prírodná galéria. Život v Bratislave nemusí byť drahý. Prinášame ti ZOZNAM miest, kde neminieš ani cent
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 08:03