StoryEditor

V U. S. Steel Košice možno predĺžia štvordňový pracovný týždeň, tvrdí vedenie oceliarní

14.05.2019, 16:09
Autor:
TASRTASR
Vedenie hutníckej spoločnosti sa na štvordňovom pracovnom týždni dohodlo s odbormi zatiaľ na mesiac máj.

V košických oceliarňach U. S. Steel (USSK) by mohol aj počas júna po dohode s odborármi pokračovať štvordňový pracovný týždeň.

Pripustil to v utorok prezident USSK James Bruno s tým, že aktuálne sa na najbližšie mesiace nejaví ako pravdepodobné zlepšovanie nepriaznivej situácie na trhu s oceľou.

Vedenie hutníckej spoločnosti sa na štvordňovom pracovnom týždni dohodlo s odbormi zatiaľ na mesiac máj. Zamestnanci za deň, keď sú doma, dostávajú 70-percentnú náhradu mzdy.

"Čo sa týka trhu s oceľou, už prvý kvartál bol dosť zlý a nevidíme indikátory, ktoré by naznačovali, že by sa makroekonomická situácia mala na zvyšok roka zmeniť," uviedol Bruno. Poukázal pritom aj na to, že do EÚ sa dostáva množstvo ocele z tretích krajín za trhovo neférových podmienok, čo košické oceliarne znevýhodňuje. Účinnosť ochranných opatrení zo strany EÚ sa podľa neho ukázala ako nedostatočná. 

S prezidentom USSK v utorok rokoval minister hospodárstva Peter Žiga. Oceliarsky priemysel v Európe je podľa neho aktuálne v o niečo ťažšej situácii ako vlani. "Ten trh sa nachádza v takej jemnej depresii, čo môže znamenať aj nižšie výnosy a aj nižšie zisky, ale napriek tomu oceňujem, že U. S. Steel sa rozhodol ďalej investovať v Košiciach a zvyšovať možno aj produktivitu práce, ktorá je potrebná pri zachovávaní konkurencieschopnosti. Hovorili sme o možnostiach vlády, ako si vzájomne vyjsť v ústrety a zachovať jednak zamestnanosť a výrobu na ďalšie obdobia," povedal Žiga novinárom.

Súčasťou stretnutia bola aj otázka zavedenia inštitútu strategického zamestnávateľa pre podniky s veľkým počtom zamestnancov na Slovensku, ako sú U. S. Steel či Volkswagen. Ak by v budúcnosti takéto firmy mali nejaké problémy, mohlo by to podľa ministra výrazne zatriasť trhom práce. "

Očakávame aj zo strany U. S. Steel podobne ako aj od iných takýchto veľkých zamestnávateľov nejaké impulzy, akým spôsobom by sme im vedeli do budúcna pomôcť, aby udržiavali zamestnanosť a aby sa z dlhodobého hľadiska a s potenciálom, ktorý majú, udržali na tomto trhu," konštatoval Žiga.

01 - Modified: 2024-04-21 10:49:10 - Feat.: - Title: Žiga sa na Malorke zúčastní na Konferencii predsedov parlamentov krajín EÚ 02 - Modified: 2024-04-16 12:04:40 - Feat.: - Title: V parlamente sa začala aprílová schôdza, na programe majú poslanci vyše sto bodov 03 - Modified: 2024-04-10 07:05:22 - Feat.: - Title: Žiga prevzal zápisnicu o výsledku prezidentských volieb 04 - Modified: 2024-03-28 11:54:30 - Feat.: - Title: V U.S. Steel Košice sa po dohode s odbormi zvýši mzda o 90 eur mesačne. V hre je aj stoeurová odmena 05 - Modified: 2024-03-15 13:32:11 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Po 60 rokoch končí na Slovensku veľká elektráreň, roky ťažila z polohy pri Ukrajine
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 17:19