StoryEditor

Pomocou DNA predvídame riziko

21.05.2019, 00:00
Cieľom testov je poukázať na genetické riziko, ísť za lekárom včas a nastaviť si prevenciu, uvádza v rozhovore pre HN Michaela Šišková, jedna zo zakladateľov spoločnosti DNA ERA. Podľa rozboru génov vedia zistiť, aké množstvo kávy je pre nás toxické, či na aké ochorenie máme najväčšiu predispozíciu.

Venujete sa genotypizácii, o čo ide?

Genotypizácia je proces, v ktorom si vyberáme, ktoré miesta v DNA chceme prečítať.
Ide o technologický proces, ktorým sa detegujú malé genetické rozdiely, ktoré môžu viesť k veľkým zmenám vo fenotype, teda súhrne vonkajších znakov jedinca. Zahŕňa fyzické rozdiely, ktoré nás robia unikátnymi a tiež patologické zmeny, ktoré vedú k rôznym ochoreniam.

Rozbor DNA je na trhu pomerne častý. Zameriava sa však skôr na hľadanie našich predkov či určenie otcovstva. Prečo ste sa vy rozhodli pre inú cestu?

V súčasnosti je na zahraničnom trhu už mnoho rôznych testov DNA. Vedieť, odkiaľ pochádzame, je rozhodne veľmi zaujímavé, nám sa však zdalo oveľa dôležitejšie poznať svoje genetické riziko na rôzne ochorenia. Genetické testy nám pomáhajú správať sa k sebe zodpovednejšie. Poznať svoje riziko dnes, pracovať s tou informáciou ďalej aj s lekárom a podniknúť preventívne kroky, napríklad na zníženie rizika, vnímame ako veľmi zásadné.

DNA ERA

Analyzujete aj to, aký šport je pre daného človeka vhodný, či koľko kávy je vhodné denne vypiť. Prečo je to dôležité?

Existujú viaceré štatistické štúdie, v ktorých sa sledovali športovci aj nešportovci s jednotlivými génmi. Vďaka týmto štúdiám vieme povedať, že keď má človek isté varianty génov, tak má väčšiu predispozíciu, že bude vynikať buď vo vytrvalostných, alebo naopak, v silových športoch. Podobne je to aj s kofeínom. Závisí to od toho, ako rýchlo dokáže naše telo zmetabolizovať kofeín, a teda koľko kofeínu je pre telo prínosné a aké už toxické.

Čo sa ešte dá určiť rozborom ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 02 - Modified: 2024-04-27 09:01:43 - Feat.: - Title: ROZHOVOR: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní. V Belgicku chodí voliť takmer 90 percent ľudí 03 - Modified: 2024-04-27 12:00:00 - Feat.: - Title: Po Slovensku anonymne ukrývajú peniaze na verejných miestach. Jeden fanúšik nás sledoval, hovorí dvojica z projektu Cash catch 04 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 05 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Komu sa oplatí kúpiť byt? V Bratislave stále nájdeme spomienkový optimizmus, tvrdí expert pre HN (rozhovor)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 18:54