StoryEditor

Michael Ahern: Ľudia zo Slovenska sa nám oplatili

Írsky minister medzinárodného obchodu Michael Ahern pomáhal hľadať na Slovensku obchodných partnerov pre írskych producentov bankového a telekomunikačného softvéru. HN poskytol rozhovor o írskej a slovenskej ekonomike.
Írsky minister medzinárodného obchodu Michael Ahern pomáhal hľadať na Slovensku obchodných partnerov pre írskych producentov bankového a telekomunikačného softvéru. Pre HN odpovedal nielen na otázky o írskej a slovenskej ekonomike a príležitostiach, ktoré naše krajiny vo svetovom biznise čakajú.

Čo si sľubujete od vašej návštevy v Bratislave?
- Sme tu, aby sme pomohli konsolidovať sa írskym firmám, ktoré už prišli, a zároveň pomôcť spoločnostiam, ktoré o príchode rozmýšľajú. Slovenská ekonomika rapídne rastie. Je v centre stredoeurópskeho regiónu, a preto je veľmi výhodným miestom pre zastúpenia našich firiem v tomto priestore.
V ktorých sektoroch hospodárstva si viete predstaviť najzaujímavejšiu spoluprácu?
- Je možná v mnohých sektoroch. Zaujímavé sú oblasti IT, bankovníctva, napríklad softvér pre telekomunikačných a mobilných operátorov alebo pre banky. Jedna z našich spoločností poskytuje softvér na zamedzenie prania špinavých peňazí, ktorý mnohé kľúčové banky na Slovensku nevyužívajú.
V globále sa dá povedať, že ide hlavne o odvetvia založené na vzdelaní. Veľa írskych podnikov je súčasťou nadnárodných reťazcov, a tak sa tu obzerajú po možnostiach nových filiálok. Záujem z írskej strany je o elektrotechniku, aj o biznis v oblasti stavebníctva. Ako ste iste zaregistrovali, na Slovensko už prišlo viacero írskych stavebných firiem a developerov.
Čo od toho čakáte?
- Spolupráca slovenských a írskych firiem môže pomôcť posilniť konkurencieschopnosť oboch ekonomík pri exporte, napríklad na nemecký trh. Írske spoločnosti sa pozerajú na slovenský trh za účelom outsourcingu. Ľudia tu majú potrebné vedomosti a zručnosti. V porovnaní s Írskom za rozumné ceny, čo môže byť výhoda pre obe krajiny. Keď sa pozrieme do minulosti, Írsko sa vyvíjalo práve týmto smerom. Teraz tieto skúsenosti úročíme.
Írsko bolo v rozvoji svojej ekonomiky za posledných dvadsať rokov veľmi úspešné. Čím to je?
- Je tu viacero kritérií, ktoré sú zodpovedné za úspech našej krajiny. Myslím, že najdôležitejší bol dôraz na vzdelávanie. Zrušilo sa školné na stredných školách, aj niektoré univerzity sú bezplatné. Prístup k fondom Európskej únie bol určite tiež veľmi vítaný, počas nášho vstupu sme boli chudobná krajina. Vytvorili sme aj model sociálneho partnerstva medzi vládou a odbormi, ktorý zredukoval počet štrajkov a postaral sa o stabilitu v spoločnosti. Získali sme mnoho priamych zahraničných investícií, hlavne zo Spojených štátov. Veľa Írov emigrovalo v minulosti do USA, a ich synovia a dcéry priniesli írskej ekonomike peniaze na rozvoj. Daňový systém bol tiež časť úspechu, aj keď nie najdôležitejší.
Írsko bolo jednou z troch krajín, ktoré otvorili pred dvomi rokmi svoj pracovný trh občanom pristupujúcej desiatky krajín. Ako tento krok hodnotíte dnes?
- Bolo to pre našu ekonomiku veľmi dôležité. Už dávnejšie sme sa dostali do stavu plnej zamestnanosti. Pracovníci zo Slovenska, z Českej republiky, Poľska, ale aj ostatných krajín, nám pomohli potiahnuť našu ekonomiku ďalej. Hlavne skúsení ľudia so vzdelaním dobre zapadli do írskej spoločnosti. Myslím si, že by sme mali seriózny problém, keby nám táto nová vlna pracovnej sily nepomohla udržať pokračujúci rast ekonomiky.
Dnes najviac potrebujeme ľudí so skúsenosťami z oblasti stavebníctva, zdravotníctva a, samozrejme, softvér a podobne, celé spektrum. Zatiaľ však neotvárame trh pre Bulharov a Rumunov.
Znalostná ekonomika je aj cieľom Slovenska. Akú úlohu v rozvoji ekonomiky môže zohrať štát?
- Štát je dôležitý pri vytváraní rámca a podmienok na fungovanie systému. Správne nastavenie prostredia je veľmi dôležité, štát má povinnosť aj v oblasti daní, podpory podnikania a podobne. Je potom úlohou jednotlivca, aby správne využil možnosti, ktoré mu štátny rámec ponúka.
Dôležitá vec je dobrá podnikateľská klíma. Globalizácia spôsobuje, že podnikateľské prostredie v každej krajine je medzinárodne známe. Slovensko by sa malo profilovať ako otvorená ekonomika vítajúca zahraničné investície. Toto je línia, ktorú sme držali aj my, a bola pomerne úspešná.
Ktorým chybám by sme sa mali vyhnúť?
- V niektorých oblastiach sme vyrástli ešte rýchlejšie, ako sme očakávali. Investovali sme veľké sumy do vzdelávania a rozvoja našich ľudí. Úspech prišiel rýchlo, a v niektorých prípadoch sme jeho obeťami, keďže fyzická infraštruktúra nestačí. Teraz to musíme doháňať. Napríklad, dopravné zápchy sú v Dubline každodenným javom.
Sú v Írsku príležitosti pre slovenských podnikateľov?
- Slovenské veľvyslanectvo v Dubline cieľavedome pracuje na získavaní záujmu vašich podnikateľov prísť robiť biznis do Írska. Pomáhajú tomu aj kontakty na podnikateľskej a vládnej úrovni. Vo štvrtok som mal rokovanie s ministrom hospodárstva Ľubomírom Jahnátkom, pred dvomi týždňami sme sa stretli s premiérom Ficom a o niekoľko dní bude v Dubline ďalšie stretnutie s vicepremiérom Čaplovičom. Šance v Írsku Slováci majú. V poslednom čase veľmi stúpa povedomie Írov o vašej krajine, sčasti kvôli slovenským pracovníkom v Írsku. Je ich dnes asi 20-tisíc.
Ako by ste porovnali spoluprácu medzi Slovenskom a Írskom v porovnaní s našimi susedmi?
- Rast vašej ekonomiky je markantný najmä teraz. Množstvo írskych firiem, ktoré chcú vstúpiť na váš trh, prišlo napríklad do Českej republiky o niečo skôr. Myslím si, že Slovensko je v tomto smere oveľa ďalej ako pred piatimi rokmi.
Naše krajiny majú podobné charakteristiky, ide o malé národy a trhy. Je to v globalizujúcom sa svete výhoda alebo nevýhoda?
- Ako malé krajiny sa musíme špecializovať na konkrétne odvetvia, aby sme boli konkurencieschopní. My sme sa v sedemdesiatych rokoch strategicky rozhodli orientovať sa na softvérové inžinierstvo a IT technológie. Stále sme v prvej trojici krajín na svete, a to podľa celkovej výšky obratu, nie na osobu. To je asi odpoveď pre každý malý národ, aby sa špecializoval a stal sa expertom vo svojom odvetví.
Slovensko má veľkú výhodu, že je situované v strede veľkého, rýchlo rastúceho trhu. Aj keď ste malí, máte dobre rozvinutý automobilový priemysel. Na každej mojej návšteve vidím, ako ekonomika v krajine rýchlo napreduje.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 01:49