StoryEditor

Trend zlacňovania hypotekárnych úverov končí

05.03.2006, 23:00
Financovanie bývania pomocou hypotekárnych úverov zdražie. Kým ešte vlani sa ich priemerná úroková sadzba znížila o 1,85 percenta, teraz sa vývoj otáča. Banky sa neobávajú, že by zvýšenie sadzieb znamenalo pokles záujmu o hypotéky.

Financovanie bývania pomocou hypotekárnych úverov zdražie. Kým ešte vlani sa ich priemerná úroková sadzba znížila o 1,85 percenta, teraz sa vývoj otáča. Navyše po minulotýždňovom zvýšení kľúčových sadzieb centrálnej banky sa zdražovanie hypoték ešte pritvrdí. Niektoré banky reagovali na krok NBS bezprostredne a úroky na hypotekárnych úveroch zvýšili okamžite. Iné upravovali sadzby už v predstihu a niektoré sa sprísniť podmienky ešte len chystajú.

Kto už zdražoval
Od marca zdraželi hypotéky v Tatra banke aj v ČSOB. "Tatra banka pristúpila k zmene úrokových sadzieb hypotekárnych úverov, keďže už od októbra 2005 zaznamenávame rast refinančných cien kvôli zvyšovaniu úrokových sadzieb na medzibankovom trhu," uvádza šéf oddelenia pre komunikáciu s verejnosťou Roman Začka. Banka sa rozhodla zvýšiť úroky na hypoúvery približne o pol percenta.
ČSOB tak urobila od marca, a to o 0,1 až 0,25 percenta. Iné banky menili sadzby miernejším skokom už skôr. "V tomto roku sme už zmeny robili. Niektoré sadzby išli hore, ale pri desaťročnej a bezúčelovej flexihypotéke klesli," skonštatovala hovorkyňa VÚB banky Alena Walterová. V najbližšom čase VÚB na hypotekárne úvery zmeny v úrokových sadzbách nepripravuje. Istrobanka mierne zvýšila sadzby fixované na jeden rok.

Úroky budú rásť
S tým, že sa sadzby budú ešte zvyšovať, treba počítať aj v ostatných bankách. Nevylučuje to HVB Bank, Slovenská sporiteľňa ani UniBanka. "V súčasnosti analyzujeme situáciu a o možnej zmene úrokových sadzieb na úvery rozhodneme v blízkej budúcnosti," uviedla hovorkyňa HVB Banky Andrea Kollárová. Úrokové sadzby na hypoúveroch nemenila doteraz ani Slovenská sporiteľňa. "Zatiaľ nevieme kedy, o koľko, ani pri ktorých úverových produktoch úrokové sadzby upravíme," tvrdí hovorkyňa Slovenskej sporiteľne Miriam Fuňová.

Pokles záujmu nehrozí
Úvery na zabezpečenie bývania má menej ako päť percent obyvateľov. Napriek tomu, že rast úrokových sadzieb ich zdraží, záujem zrejme neklesne. "Nepredpokladáme menší záujem zo strany klientov o hypotekárne úvery, keďže stále ide o najdostupnejšiu formu financovania bývania," myslí si Katarína Ševčíková, hovorkyňa UniBanky. Zdraženie sa pritom zrejme dotkne aj úverov v stavebných sporiteľniach. "Zvýšenie kľúčových úrokových sadzieb nebude mať vplyv na čerpané úvery. Úrokové sadzby nových úverov považujeme za optimálne, ale nie je možné vylúčiť ich úpravu, v závislosti od ďalších krokov Národnej banky Slovenska," skonštatoval Boris Fošnár z ČSOB stavebnej sporiteľne. Navyše ľudí neovplyvňuje pri financovaní bývania vždy len úroková sadzba. Na historicky najnižšie úrovne spadli sadzby v prvom polroku 2005, v druhom polroku úroky rástli. "Napriek tomu bol rast trhu hypoték výrazný až do konca roka, keď medziročne dosiahol vyše tridsať percent," skonštatovala hovorkyňa ČSOB Marta Krejcarová.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 23:34