StoryEditor

Zmeniť palivo či dodávateľa? Likvidačné ceny tepla nútia bytovky k zmenám (prehľad)

24.01.2022, 23:00
Nárast faktúr za energie postihol niektoré domácnosti výraznejšie ako ostatné. Najhoršie sú na tom činžiaky s vlastnou plynovou kotolňou.

Domácnostiam začali chodiť prvé faktúry za energie v tomto roku a mnohé zostali šokované. Priemerne cena tepla pre domácnosti na Slovensku v roku 2022 vzrástla o 4,39 eura mesačne. Medzi jednotlivými mestami či obydliami sú však výrazné rozdiely. Ak má totiž bytovka vlastný plynový kotol a narástla mu spotreba tohto paliva, zaplatiť môže aj o tisíc eur viac. Ak sa účet rozráta medzi obyvateľov, je to nárast o desiatky eur za mesiac na jeden byt. Podobný osud postihol podľa predbežných odhadov zhruba 100-tisíc domácností. A kým množstvo členských krajín už začalo znižovať DPH z energií, rozdávať peňažné šeky či inak kompenzovať enormné ceny za energie či potraviny, slovenskí politici zatiaľ ľuďom žiadnu pomoc nedokázali prisľúbiť. HN preto prinášajú prehľad možností, ktoré domácnosti s drahým teplom majú.

1. Regulovanie spotreby
Odberatelia tepla sa rozdeľujú na tých s regulovanými a tých s neregulovanými cenami. V prípade bytového domu nie sú odberateľmi plynu domácnosti samostatne, ale je ním pre kotolňu spoločenstvo vlastníkov alebo správca – v oboch prípadoch právnická osoba. „V takýchto prípadoch teda správca ani spoločenstvo vlastníkov nespĺňajú definíciu „odberateľa v domácnosti“ podľa zákona o energetike, keďže nenakupujú plyn pre vlastnú spotrebu v domácnosti, preto cena dodávky plynu v tomto prípade nie je regulovaná, ale je výsledkom obchodnej dohody a reflektuje, okrem iného, aj situáciu na trhu s komoditami,“ vyjadril sa hovorca spoločnosti SPP Ondrej Šebesta.

Rozhodujúca ja pritom spotreba. HN minulý týždeň priniesli príbeh bytovky z Lučenca, ktorá ešte nedávno patrila do kategórie regulovaných cien. To znamená, že dodávateľ plynu im nemohol účtovať viac, ako maximálnu cenu, ktorú určil regulačný úrad. Tá je pre tento rok 41,48 eura za megawatthodinu. Pokiaľ však odberateľ prekročí hranicu spotreby 9 500 kubíkov, respektíve 100 megawatthodín ročne, automaticky spadne do neregulovaných cien. Pri tuhšej zime tak môže odber vyskočiť. Andrej Lednár z poradenskej spoločnosti Prvá energetická odporúča spotrebu regulovať. „Bohužiaľ, v roku 2022 už s týmto nárastom nie je možné nič spraviť a majitelia musia vydržať. Jediné, čo sa dá odporučiť, je zmeniť návyky a radšej uprednostniť nižšiu teplotu v byte. Rozdiel tri stupne Celzia môže viesť k úsporám až 15 percent, pri minimálnom dosahu na komfort,“ tvrdí Lednár. Regulačný úrad odporúča kúriť v izbách na 20 stupňov, v spálňach na 18 a nekúriť tam, kde netreba....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-11 20:10:13 - Feat.: - Title: Dnešné útoky na ukrajinskú energetiku boli odvetou za tie na ruskej pôde, povedal Putin 02 - Modified: 2024-04-08 08:29:24 - Feat.: - Title: Plyn aj elektrina v minulom týždni na európskych burzách zlacneli 03 - Modified: 2024-04-05 08:39:01 - Feat.: - Title: Neefektívne a nehospodárne. Štát musí zmeniť legislatívu k postupom v energetike počas krízy, upozorňuje NKÚ 04 - Modified: 2024-04-01 13:31:00 - Feat.: - Title: Nemci budú platiť viac za kúrenie plynom, keďže DPH sa vracia na 19 percent 05 - Modified: 2024-04-02 06:24:06 - Feat.: - Title: Kúpili drahé zariadenia, no 500-tisíc eur už nezaplatili. Podnikatelia z Bystrice tvrdia, že firmu nevlastnia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 14:26