StoryEditor

Lieky zadarmo: Marketing či nekalé praktiky?

13.06.2007, 00:00
Lekáreň u sv. Floriána v Čachticiach útočí na zákazníkov. Láka ich na "bezplatné" lieky, čo konkurencia považuje za neetické.

"Prišiel som po lieky až zo Starej Turej," priznáva sa starší, asi sedemdesiatročný muž, ktorý vystúpil z auta uprostred Čachtíc. Do Lekárne sv. Floriána prišiel s receptom, aby si vyzdvihol "bezplatné" lieky.

Lekáreň kontra lekáreň
Už niekoľko týždňov táto nová lekáreň láka zákazníkov tým, že za lieky na recept nežiada od nich doplatky. Hoci na pokladničnom doklade je uvedená ich suma. Niekedy je doplatok len niekoľko korún, inokedy aj päťsto a viac. Tým prevzala časť zákazníkov konkurenčnej - Čachtickej, ktorá je len niekoľko desiatok metrov od nej.

Predstavitelia Cityfarmy Slovakia z Nového Mesta nad Váhom, do siete ktorej Lekáreň sv. Floriána patrí, to považujú za marketingový ťah na získanie zákazníkov. Marcela Fescuová - majiteľka lekárne Čachtická - tvrdí, že konkurencii sa nebráni. "Ale pokiaľ sa využívajú takéto nekalé praktiky, nemôžem s tým súhlasiť."

Seriózny kšeft?
Medializácia tohto problému podľa Fecsuovej nič nevyrieši. "Ibaže sa Lekárni sv. Floriána urobí bezplatná reklama. Ale ak sa teraz v tom neurobí poriadok, vznikne ešte väčší chaos."

Staršia obyvateľka Čachtíc, pani Františka, však stále chodí do lekárne, kde poplatky vyberajú. Naposledy tam nechala za dve balenia liečiv 400 korún. Prečo nešla do konkurenčnej - k sv. Floriánovi? "Obávam sa, že v budúcnosti bude niekto od pacientov vymáhať nezaplatené peniaze. Čo ak potom pošlú na mňa exekútora? Pochybujem totiž o serióznosti takéhoto kšeftu."

Aj pacienti z okolitých obcí chodia po lieky do Čachtíc, lebo náklady na dopravu sú nižšie ako doplatky, ktoré nemusia hradiť. "Veľmi sa nás takéto praktiky dotkli," hovorí magistra v lekárni v obci Podolie. "Ľudia hovoria, že je za tým niečo nekalé, ale aj tak idú do Čachtíc."

Marketing či snaha o likvidáciu?
Právny zástupca spoločnosti Cityfarma Slovakia Dušan Krupa tvrdí, že je všetko v poriadku. "Lekáreň poskytuje starostlivosť plne v súlade s právnym poriadkom." Ako sa však v účtovníctve Lekárne sv. Floriána rieši rozpor, keď pacienti spoluúčasť neplatia, ale z registračnej pokladnice dostanú blok s vyčíslením jej výšky? Rozdiel podľa neho hradí sponzorským príspevkom spoločnosť Cityfarma Slovakia.

Z informácií, ktoré má k dispozícii Daňové riaditeľstvo SR, sa podľa jeho hovorkyne Ivety Adamíkovej nedá zatiaľ s istotou povedať, či Cityfarma alebo Lekáreň u sv. Floriána porušili daňové predpisy. Správy o ich praktikách však riaditeľstvo považuje za podnet na kontrolu. "O výsledkoch preverovania vás však nebudeme informovať, lebo podliehajú daňovému tajomstvu," povedala Adamíková pre HN. Situáciou sa zaoberá aj Slovenská lekárnická komora, informuje jej prezident Ján Valjan. "Zaráža ma, že štátne orgány si tento etický podnikateľský problém skoro nevšímajú. Pritom ide o snahu zlikvidovať konkurenciu."

Minirozhovor

V hre je porušenie zákonov

Právnik Ondrej Škodler pre HN:
Pripravili ste právny rozbor vydávania liekov na recept bez úhrady doplatku pacientmi. Čo ste zistili?
- Nevyberanie doplatkov od pacientov a informovanie verejnosti o tejto akcii považujeme za porušenie alebo obchádzanie niekoľkých zákonov. Najmä zákona o liekoch a reklame. Najhoršie je však to, že nevyberanie doplatkov vyvoláva v občanoch predstavu, akoby lekárne žiadne ani nepotrebovali.

 

Prečo hovoríte aj o porušení zákona o reklame?
- Lebo zakazuje propagáciu liekov predpísaných na recept a hradených z verejného zdravotného poistenia. Povoľuje len reklamu liekov vo voľnom predaji. V prípade vydávania liečiv bez doplatku pacientov išlo o propagáciu produktu smerujúcu k zvýšeniu jeho predaja.

V čom vidíte porušenie zákonov o liekoch a o rozsahu úhrady zdravotnej starostlivosti?
- Najmä v tom, že ak sa poskytne zľava, v rovnakom pomere sa musí znížiť aj úhrada zo zdravotnej poisťovne. V takomto prípade by lekáreň mala uplatniť pomerné zníženia platby aj voči zdravotnej poisťovni. Ak občan nedoplatil nič, tak nič by nemala dostať od poisťovne ani lekáreň.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 22:41