StoryEditor

Starnutie je problém

21.06.2007, 00:00
Autor:
SITASITA

Do roku 2025 bude obyvateľstvo v mnohých krajinách východnej Európy a v bývalých štátoch Sovietskeho zväzu patriť medzi najstaršie na svete. Ekonomický úspech tohto regiónu bude ohrozený, ak sa nezavedú adekvátne dôchodkové a zdravotnícke reformy a nástroje na podporu rastu produktivity. Sledovaný región zahŕňajúci 28 krajín vrátane Slovenska je jediným na svete, ktorý bude čeliť rapídnemu starnutiu populácie a zároveň relatívnej chudobe obyvateľstva a nedokončenému prechodu na vyspelú trhovú ekonomiku. Uvádza sa to v najnovšej správe Svetovej banky.
Bohatšie a rozvinutejšie krajiny ako napríklad Francúzsko, Taliansko alebo Japonsko, majú väčšiu šancu vyrovnať sa s problémom starnutia populácie. Zároveň rastú obavy, že starnúca populácia vytvorí tlak na verejné výdavky, hlavne na penzie a dlhodobú starostlivosť o starších.
Odhaduje sa, že počet obyvateľov v regióne východnej Európy a bývalého Sovietskeho zväzu sa počas nasledujúcich dvoch dekád zníži takmer o 24 miliónov ľudí, v samotnom Rusku o 17 miliónov. Zvyšok populácie bude zároveň oveľa starší. Do roku 2025 bude 20 až 25 percent obyvateľov deviatich krajín daného regiónu vrátane Slovenska vo veku 65 rokov a viac. Populácia na Slovensku by sa do roku 2025 mala znížiť o dve percentá, teda o približne 100-tisíc obyvateľov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 06:49