StoryEditor

Poslanci zjemňujú zákonník

28.06.2007, 00:00
Schvaľovanie dlho diskutovanej novely Zákonníka práce sa dostáva do finále. Včera sa podľa plánu začalo jej druhé čítanie, a to aj napriek tomu, že včera ráno bola už druhýkrát počas schôdze doručená do podateľne parlamentu podozrivá obálka s bielym práškom.

Začala Radičová
Najviac pozmeňovacích návrhov v rozprave podľa očakávania predložila exministerka práce Iveta Radičová (SDKÚ-DS). Nespochybnila síce účel Zákonníka práce pri ochrane zamestnancov, ale podľa nej by mal aj "zabezpečiť flexibilitu trhu práce a istotu tak pre zamestnancov, ako aj zamestnávateľov".

"V Zákonníku práce je stále ešte veľa úprav, ktoré nemôžeme hodnotiť pozitívne. Nie sú ústretové k zamestnancovi ani nepodporujú vznik nových pracovných miest," dodala. Jej pozmeňovacie návrhy sa týkali najmä zlepšenia možnosti pracovať pre matky, zúženia ochrany zdravotne postihnutých, postavenia odborov a zamestnaneckých rád.

Pridali sa koaliční
Rozprava však nepriniesla iba pozmeňujúce návrhy opozičných poslancov, zmeny navrhli aj zástupcovia koalície. Práve ich návrhy majú výrazne vyššiu šancu na úspech než tie opozičné. Už aj preto, že poslanec SDKÚ Ivan Mikloš vyhlásil, že jeho stranícki kolegovia budú hlasovať aj za koaličné návrhy. Tie by tak nemuseli získať podporu celej vládnej trojky. "Budeme hlasovať za všetky pozmeňovacie návrhy, ktoré novelu vylepšujú, a budeme sa snažiť, aby škody napáchané touto novelou boli čo najmenšie," povedal Mikloš.

Medzi ne by mohol patriť aj návrh, ktorý predložil predseda poslaneckého klubu SNS Rafael Rafaj. Jeho "pozmeňovák" má umožniť nadčasovú prácu v záujme zabezpečenia plynulosti výrobného procesu. Pomôcť by mal najmä automobilkám.

Za voľnosť
Pavol Frešo (SDKÚ-DS) navrhol z novely vypustiť ustanovenie o tom, že pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci vydáva zamestnávateľ až po dohode so zástupcami zamestnancov. Takisto chce, aby mohol zamestnávateľ zaviesť pružný pracovný čas na základe dohody so zamestnancom. Pavol Prokopovič (SDKÚ-DS) opäť upozornil na riziká navrhovanej definície závislej práce. "Ľuďom treba nechať voľnosť. Sami vedia, čo je pre nich dobré," povedal. Prijatie živnostníka do pracovného pomeru by podľa jeho názoru znamenalo pokles jeho čistého príjmu, v horšom prípade by mohol o prácu prísť.

O jednotlivých pozmeňovacích návrhoch a o zákone ako celku by poslanci mali hlasovať dnes.

Povedali o novele

Július Brocka, KDH
Ak sú niekde vo svete silné odbory, je to tak preto, že sa to deje z vôle zamestnancov, a nie zo zákona. Táto vláda to robí naopak.

Klára Sárközy, SMK
Prerokovávame zákon roka, tak ho aspoň označil premiér. Treba sa pozrieť do sály, koľko je tu poslancov Smeru.

Jarmila Tkáčová, SDKÚ-DS
Súbeh výpovede a odstupného pri prepustení zamestnanca z organizačných dôvodov poškodí samotných zamestnancov.

Jana Laššáková, SMER-SD
To, že Zákonník práce zhorší podnikateľské prostredie, sú len mýty, ktorými strašíte verejnosť.

Oľga Nachtmannová, SMER-SD
Navrhovaná novela Zákonníka práce určite neobmedzuje flexibilitu pri zamestnávaní.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 02:11