Oceliarstvo je prvé odvetvie, ktoré je okamžite zasiahnuté poklesom dopytu a objednávok, povedal Kiraľvarga.U. S. STEEL KOŠICE
StoryEditor

Slovensko potrebuje priemysel

19.09.2019, 00:00
Sme pripravení na to, aby naše malé Slovensko žilo iba z turizmu a poľnohospodárstva? Je to zlý biznis model pre nás i ďalšie generácie, hovorí Miroslav Kiraľvarga, prezident Republikovej únie zamestnávateľov a viceprezident U. S. Steel Košice.

Zamestnávateľské zväzy kedysi pôsobili ako konkurenčné firmy, ktoré akoby hájili rôzne záujmy. Dnes sa zdá, že sú viac jednotní. Aké je však ich postavenie v rámci vyjednávaní?
Máme pravidelnú a intenzívnu komunikáciu medzi sebou, to znamená na úrovni RÚZ, AZZZ, Klub 500 a APZ. Podporujeme snahu presadzovať to, čo je prospešné naprieč celým zamestnávateľským a podnikateľským spektrom. Cieľom RÚZ je zlepšovať podnikateľské prostredie na Slovensku a ako jediná reprezentuje Slovensko v celoeurópskej organizácii zamestnávateľov, Business Europe, kde zastávam post viceprezidenta. Aj keď nemáme formalizovanú Konfederáciu zamestnávateľských organizácií na Slovensku, ale mnohokrát tak konáme a vystupujeme. Možno sa, verím, tak aj raz sformujeme.

Ste teda spokojný s tým, ako funguje komunikácia zamestnávateľov s ostatnými členmi tripartity?
Priestor a čas na komunikáciu vytvorený je. Okrem tripartitných rokovaní vláda vytvorila niekoľko pracovných skupín. Iné to už je so závermi z komunikácie a ich plnením. A práve kvôli tomu niekedy vzniká dojem, že my zamestnávatelia máme neoprávnené návrhy či požiadavky. Že nerozumieme správne pracovnoprávnym vzťahom a naše navrhované riešenia sú buď ťažko realizovateľné, alebo nie sú realizovateľné vôbec. A verte mi, je to veľmi zlý pocit. Ak by to tak bolo, veľké priemyselné firmy by sme na Slovensku nemali. A tiež by tu nefungovali podniky a podnikatelia v celom dodávateľskom reťazci tovarov a služieb. Ako povedal jeden z nás, máme pocit, že my, ktorí zamestnávame ľudí, sme tu nechcení. Verím, že nikto nemá záujem vrátiť sa do obdobia a časov takzvaného plánovaného hospodárstva.


Spomínali ste závery z komunikácie a ich plnenia. Čo to presne znamená?
Prísľub, ktorý sme dostali od vlády pred niekoľkými rokmi, že nebude obchádzať inštitút hospodárskej a sociálnej rady pri predkladaní návrhov legislatívnych zmien, nebol d...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 02 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 03 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 05 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 16:38