TASR/Marko Erd
StoryEditor

Slovenská ekonomika minulý rok narástla o štyri percentá

08.10.2019, 12:04
Autor:
TASRTASR
Štatistický úrad zverejnil predbežný odhad ročného výkonu ekonomiky.

Slovenská ekonomika v minulom roku rástla o štyri percentá. Štatistický úrad (ŠÚ) SR v utorok zverejnil pravidelný predbežný odhad ročného výkonu ekonomiky, ktorým spresnil prvý odhad zo štvrťročných údajov, ktorý bol na úrovni 4,1 percenta.

Mimoriadne do odhadu zapracoval aj vplyv veľkej revízie celého systému národných účtov, informovala hovorkyňa úradu Jana Morháčová.

Súčasne ŠÚ SR začal zverejňovať všetky zrevidované informácie vrátane vývoja hrubého domáceho produktu (HDP) od roku 1995. Zmena reálneho HDP v dôsledku tejto revízie sa v jednotlivých rokoch pohybuje od -1 po +0,7 percentuálneho bodu (p.b.).

Zapracovanie odhadov za živnostníkov

"Veľká benchmarková revízia je výsledkom niekoľkých desiatok rôznych spresnení a metodických úprav. Revíziu realizujú všetky krajiny EÚ, väčšina z nich v roku 2019. Cieľom je spresniť dáta o najdôležitejších makroekonomických ukazovateľoch, ktoré monitorujú výkony jednotlivých ekonomík podľa najnovšie dostupných informácií," priblížila generálna riaditeľka sekcie makroekonomických štatistík ŠÚ SR Alena Illiťová.

Na zmenách pracovalo viac ako 40 zamestnancov úradu od ostatnej revízie v roku 2014, pričom finalizácia prebehla v posledných troch mesiacoch.

Najväčšie dopady na celkový objem HDP v jednotlivých rokoch malo podľa štatistikov zapracovanie odhadov za živnostníkov na základe údajov z administratívneho zdroja, aktualizovaný odhad neevidovanej ekonomiky na základe informácií z doplňujúcich zdrojov a informácií získaných v spolupráci s finančnou správou.

Rovnako bol zapracovaný nový odhad bytových služieb na základe aktualizovanej štúdie Infostatu, či spresnenie odhadu stavebnej produkcie opierajúce sa o kombináciu dát o cenách nehnuteľností a štatistických zisťovaní.

Relevantnejšie zdroje údajov sa použili aj na spresnenie odhadu výdavkov domácností na energie a zdravie.

Revízia zahraničného obchodu 

Do systému národných účtov je podľa Morháčovej zapracovaná aj veľká revízia údajov štatistiky zahraničného obchodu za roky 2010 až 2018, v rámci ktorej sa upravil najmä dovoz a vývoz energií.

Súčasťou revízie boli aj úpravy súvisiace s vykonaním rutinných zmien za roky 2016 a 2017 z dôvodu zapracovania konečných dát a spresnení prevzatých zo štatistiky platobnej bilancie Národnej banky Slovenska (NBS) a podnikovej štatistiky.

Úpravy sa realizovali v súlade s Harmonizovanou európskou revíznou politikou pre makroekonomické štatistiky a národnou politikou revízií. Tisíce revidovaných dát bude úrad postupne zverejňovať od ôsmeho do 18. októbra tohto roka.

Revízia má vplyv na údaje o hrubom národnom dôchodku (HND) aj na dáta jesennej tzv. EDP notifikácie, v rámci ktorej sa hodnotí výsledok hospodárenia verejnej správy. Tieto informácie budú zverejnené 21. októbra na internetovej stránke ŠÚ SR.

01 - Modified: 2024-04-12 14:46:46 - Feat.: - Title: Slovensko upadlo do najhoršieho stavu za 100 rokov. Starne, pôrodnosť klesá a nevytrhli nás ani migranti 02 - Modified: 2024-04-09 22:00:00 - Feat.: - Title: O zvyšovaní platov uvažuje 90 percent firiem. Ktorých pozícií sa to dotkne a kde zarábajú ľudia najviac? 03 - Modified: 2024-03-18 12:52:50 - Feat.: - Title: Ekonomika naberie na obrátkach a inflácia klesne. Slovenské hospodárstvo sa v čase krízy ukázalo ako odolné 04 - Modified: 2024-03-07 15:51:23 - Feat.: - Title: Peňazovody ostali utiahnuté. Lagardovú krvácajúca ekonomika nevydesila, úroky ponechala blízko rekordu 05 - Modified: 2024-03-01 10:47:59 - Feat.: - Title: Dáta s bytmi lietajú hore-dole. Experti krotia nadšenie: Reality ožívajú, no so zdražovaním opatrne, varujú
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 22:44