StoryEditor

Vláda predsa len zvýšila dotácie poľnohospodárom

17.09.2003, 00:00
Ako po rokovaní kabinetu povedal jeho vicepremiér a minister financií Ivan Mikloš, priame platby pre poľnohospodárov sa po novom prerozdelení rezerv zvýšili z pôvodných 45 na súčasných 50 percent z priemeru EÚ, čo je bezmála 1,4 miliardy korún.

Rokovací maratón o podobe budúcoročného štátneho rozpočtu včera vyústil predbežnou dohodou o rozdelení finančných rezerv. Ako po rokovaní kabinetu povedal jeho vicepremiér a minister financií Ivan Mikloš, najviac dostal rezort pôdohospodárstva. Poputuje tam ďalších 678 miliónov korún, ktoré sa použijú na priame platby pre poľnohospodárov.
Celkové priame platby pre poľnohospodárov sa po novom prerozdelení rezerv zvýšili z pôvodných 45 na súčasných 50 percent z priemeru EÚ, čo je bezmála 1,4 miliardy korún. Pritom strop pre kandidátske krajiny je 55 percent "Som presvedčený o tom, že sme boli voči poľnohospodárstvu dostatočne ústretoví," reagoval na rozdelenie rezerv Mikloš.
Podľa neho nie je korektné porovnávať slovenských poľnohospodárov so zahraničím len cez absolútnu výšku dotácií na jeden hektár, pretože v tomto sme boli na tom takmer vždy najhoršie. Podstatný je nárast. Ten je, ako uviedol Mikloš, "enormný". Minister však nevylúčil, že priame platby sa nakoniec môžu dostať aj na povolenú 55-percentnú hranicu priemeru EÚ. Ustúpiť je však ochotný len vtedy, ak by iné rezorty akceptovali zníženie svojich výdavkov. "Potom by sa to mohlo zvýšiť," zdôraznil. V prípade, že by sa poľnohospodárom pridalo ďalších približne 700 miliónov korún, rozpočet tohto sektora by v budúcom roku stúpol z tohtoročných 13 na 17,8 miliardy korún.
Rezervy mali včera úplne inú podobu ako minulý týždeň. Kým vtedy sa hralo o 5,1 miliardy, pričom nerozdelených zostalo 741 miliónov, včera to bolo viac. Ministerstvo financií "prekopalo" návrh štátneho rozpočtu tak, že celkové finančné rezervy sa zvýšili zhruba na 7,5 miliardy korún. Rezort totiž okrem iného usúdil, že získa o 400 miliónov korún vyšší výnos z predaja diaľničných nálepiek, do nedaňových príjmov má prísť ďalších 177 miliónov. Z dividend chce vláda získať oproti pôvodnému plánu o sto miliónov viac.
Z nových rezerv pôjde okrem poľnohospodárov napríklad 150 miliónov korún na krytie nákladov na vydanie nových europasov po vstupe do Európskej únie. Na valorizáciu platov vo verejnej službe má ísť o 300 miliónov korún viac, 50 miliónov pôjde na informačnú kampaň pre vstup do EÚ, transfery do Štátneho fondu rozvoja a bývania porastú o 100 miliónov a o 180 miliónov korún viac dostane rezort práce na štátnu prémiu vyplácanú k doplnkovému dôchodkovému sporeniu, ktoré bude tretím pilierom vznikajúceho nového penzijného systému.
Minister predbežné dohody zapracuje do návrhu zákona o štátnom rozpočte, ktorý chce najneskôr do ôsmeho októbra opäť predložiť vláde.

Najväčšie výdavky z rezerv štátneho rozpočtu na budúci rok
Dotácie poľnohospodárom  1 400
Štátná cesta Nová Bystrica - Oravská Lesná 600
Výstavba diaľnic a rýchlostných ciest 400
Zmiernenie zmien zdaňovania v zahraničnej službe 381
Rozvoj daňového informačného systému  300
Dodatočná valorizácia platov vo verejnej službe 300
Údržba a opravy ciest 300
Reforma detských domovov 232
Zdroj: Ministerstvo financií SR

01 - Modified: 2002-11-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pre Vitteka predčasný koniec sezóny
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 05:05