StoryEditor

Vláda nevie, kto sa potravinami "nabaľuje"

14.11.2007, 23:00
Hoci premiér Robert Fico už pred mesiacom obvinil obchodné reťazce, že si z konečnej ceny predaných potravín nechávajú "najväčšiu položku," ani po včerajšom rokovaní vlády nie je jasné, kto si z nej koľko odkrojuje.

Či sú to výrobcovia potravinárskych komodít, ich spracovatelia alebo obchodníci. Minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek vytvorí pracovnú komisiu, ktorá by mala túto dilemu rozlúsknuť.
Pred niekoľkými dňami však premiér vyhlásil, že "marže, ktoré sa objavujú vo veľkých obchodných reťazcoch, sú marže, ktoré sú často typické pre obchod s bielym mäsom a so zbraňami, a nie pre potraviny". Obchodníci ich podľa neho majú 40- až 100-percentné.
Na otázku, odkiaľ má predseda vlády tieto informácie, jeho hovorkyňa Silvia Glendová odkázala HN na ministerstvo pôdohospodárstva. Tento rezort však včera vláde žiadnu analýzu vývoja cien ani marží, či iný dokument, nepredložil.
Napriek tomu, že túto tému nemala vláda ani oficiálne v programe, o cenách potravín "odborne diskutovala". K zdražovaniu potravín, ktorých cena stúpa nielen u nás, ale v celej Európe, neprijala žiadne uznesenie.

Ceny môžu ísť hore
Vláda sa podrobnejšie nezaoberala ani pripravovaným zákonom o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch, ktorý premiér už neraz dal do súvislosti so snahou kabinetu znižovať či stabilizovať ceny potravín. Na rad by sa tento zákon mohol dostať pravdepodobne o dva týždne.
Obchodníci tvrdia, že ak zákon koalícia prijme, neprimerane zasiahne do uzatvárania obchodných zmlúv, slobody podnikania a ceny potravín budú stúpať rýchlejšie ako doteraz. A to je proti záujmom vlády, ale aj spotrebiteľov. Za pravdu im včera dala aj šéfka Protimonopolného úradu. "Ide o to, že istá regulácia cien môže spôsobiť zníženie konkurencie. Ale aj o to, že obchodné reťazce by začali viac tovaru dovážať zo zahraničia," upozorňuje predsedníčka Protimonopolného úradu SR Danica Paroulková. Pripustila, že tento zákon, ktorý pripravil rezort hospodárstva, môže spôsobiť aj zvýšenie cien, "čo by bolo v neprospech spotrebiteľa".
SDKÚ-DS včera označila túto legislatívnu normu za Ficov "Absurdistan", lebo jej prijatím sa ceny zvýšia. Podľa podpredsedu strany Ivana Mikloša "premiér Fico chce bojovať za nižšie ceny zákazom zliav a výpredajov. Je to absurdné a výsledok bude opačný," tvrdí Mikloš.
Minister Jahnátek však tvrdí, že zákon má hlavne "sprehľadniť finančné toky a zmluvné vzťahy medzi dodávateľmi a obchodníkmi". Dôvodom na to je podľa neho fakt, že obchodníci často žiadajú od svojich dodávateľov aj vysoké platby za uloženie tovaru na regál, za reklamu, zápisné za zaradenie dodávateľa do registra obchodu a podobne. A tomu chce jeho rezort zabrániť. Podľa zistení agrárno-potravinárskej komory takýmto vedľajším spôsobom si reťazce zvyšujú svoje zisky o 14 až 18 percent. Či je to naozaj tak, by mala presniť spomínaná komisia.

Všetci čakajú na analýzy
"Na ceny potravín by nemal mať zákon žiadny vplyv. Určite nie na ich zvýšenie," oponuje Jahnátek. Analytici však upozorňujú, že ak vláda obchodníkov v uzatváraní zmlúv obmedzí zákonom, vynahradia si to práve zvýšením konečných cien potravín na pulte.
Guvernér Národnej banky Ivan Šramko nechce zatiaľ návrh zákona hodnotiť. Podľa neho sa však zvyšovanie konkurencie medzi obchodníkmi v uplynulých rokoch "prejavilo protiinflačne", lebo ceny potravín príliš nerástli, ba dokonca sa aj znižovali. Ak budú analýzy o príčinách zdražovania hotové, potom Národná banka súčasný stav skomentuje a povie, aký to bude mať dosah na infláciu. Analýzami prečo ceny výrazne rastú a kto z nich najviac profituje, nedisponuje ani rezort financií. "Žiadny zákon však nemôže samostatne znížiť ceny. Vždy to musí byť súbor opatrení," pripomína štátny tajomník ministerstva financií František Palko (nominant SNS).
Jeho kolega 0 štátny tajomník ministerstva pôdohospodárstva Vladimír Palša (nominant Smeru-SD), ktorý včerajšiu diskusiu o cenách na vláde inicioval, sa tiež nechce o nich bližšie vyjadrovať. "Analýzy nám urobí istá agentúra," povedal. Nevylúčil, že vláda v záujme stabilizácie cien napokon zníži aj DPH na potraviny z 19 na 10 percent. Sľúbila to po parlamentných voľbách, no doteraz sa na tou neodhodlala. "Nedá sa urobiť všetko naraz," dodal Palša.

Argumenty za a proti prijatiu zákona o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch

za:
- sprehľadní finančné toky a zmluvné vzťahy medzi dodávateľmi a obchodníkmi
- obchodníkov obmedzí v požadovaní dodatočných platieb (za vyloženie tovaru na pult, reklamu a podobne)
- pri rokovaní o zmluvách vyrovná pozíciu dodávateľov s obchodníkmi (dnes diktujú podmienky obchodníci)

proti:
- zasiahne do slobody podnikania, najmä pri uzatváraní obchodných kontraktov
- zdražie potraviny (zástancovia tvrdia, že nie)
- skončia sa akciové ceny a výpredaje (zástancovia tvrdia, že nie)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 10:36