StoryEditor

Štátny rozpočet schvaľujú bez pozornosti poslancov

29.11.2007, 23:00

Rokovanie o štátnom rozpočte pokračovalo včera v parlamente v tieni koaličnej krízy. Poslanci, ktorí diskutovali v pléne, boli najmä z opozície a rokovacia sála bola počas rozpravy poloprázdna. Napriek tomu by vládna kríza nemala ohroziť podporu pre rozpočet, keďže teraz už bývalý minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa avizoval, že ľudovci za zákon roka zahlasujú. "Určite áno. Myslím si, že už to bolo jasne povedané," povedal.
Hlasovať sa pravdepodobne bude o dvoch veciach naraz, keďže premiér Robert Fico predložil návrh na spojenie hlasovania o prijatí štátneho rozpočtu s hlasovaním o dôvere vláde.
Aktívna opozícia
Pozmeňovacie návrhy sa včera kopili iba od opozičných poslancov. Tí totiž tvrdia, že vláda nastavila v rozpočte priority zle a peniaze treba medzi kapitolami popresúvať. "Napriek tomu, že táto vláda má viac peňazí, do školstva a sociálnych vecí ide omnoho menej," povedal podpredseda SDKÚ-DS a exminister financií Ivan Mikloš. Práve preto poslanci tejto strany navrhli najväčšie presuny v rozpočte -- v hodnote 4,6 miliardy korún. Neboli však jediní. Pridali sa aj kolegovia z ostatných dvoch opozičných strán KDH a SMK.
Vyššie prídavky?
Exministreka práce Iveta Radičová (SDKÚ-DS) chce svojím pozmeňujúcim návrhom valorizovať prídavky na deti zo súčasných 540 na 640 korún. "Vláda síce deklaruje sociálnu orientáciu a kupuje si voličov vianočnými dôchodkami či príspevkom na prvé narodené dieťa, no nevalorizuje prídavky na už existujúce deti," odôvodňuje svoj návrh Radičová. Ak by návrh prešiel, štátnu pokladňu by to vyšlo na 1,57 miliardy korún. Miliarda korún by mala prísť z rozpočtu pre rezort financií a 570 miliónov korún z kapitoly ministerstva vnútra.
Radičovej stranícki kolegovia Ivan Štefanec, Ferdinand Devinský a Tatiana Rosová spoločne navrhujú presunúť do rezortu školstva spolu cez tri miliardy korún. Normatívne výdavky na regionálne školstvo by sa mali zvýšiť o 1,4 miliardy korún, a to na úkor podpory poľnohospodárstva.
Viac pre školy
O rovnakú sumu chcú navýšiť peniaze určené pre vysokoškolské vzdelávanie a vedu, či sociálnu podporu vysokoškolských študentov. Školstvo by v tomto prípade malo získať peniaze od ministerstva obrany. Na projekt Infovek by radi presunuli 230 miliónov korún z rozpočtov Kancelárie Národnej rady SR a rezortu vnútra. "Výpočtová technika na školách bude pomaly potrebovať obmenu, no problémom sa stáva aj výučba jazykov na školách," objasňuje poslanec Ivan Štefanec.
Podľa Rudolfa Bauera z KDH by sa malo preniesť z kapitoly Všeobecná pokladničná správa 450 miliónov korún pre ministerstvo hospodárstva na zriadenie Fondu energetickej efektívnosti a dotácie obnoviteľných zdrojov energií pre domácnosti. Námietky však majú aj členovia SMK, keď podľa Lászlóa Nagya sa má 45,3 milióna korún vyčleniť na zabezpečenie vysielania národnostného Rádia Patria.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 06:23