StoryEditor

Richard Marko: Za naším úspechom je šikovnosť ľudí

10.12.2007, 23:00
Dnes 34-ročný softvérový architekt firmy ESET Richard Marko.

Richard Marko pochádza z Košíc. Prvýkrát sa stretol s počítačom na základnej škole. Dnes je hrdinom počítačovej doby, vytvára antivírusové programy, je tvorcom antivírusového systému NOD 32. U neho doma však počítač nenájdete. Hovorí plynulo dvoma jazykmi, precestoval celý svet, učí sa čínštinu. Je zásadný introvert, väčšinu času pokojný. Keď odpovedá na otázky hovorí stále v množnom čísle. U neho neplatí len ja a firma, ale my.

Malý experimentátor
Keď bol veľmi malý, túžil byť indiánom. Dodnes si spomenie na repliky z filmu Winnetou a má prelúsknuté aj knihy. "Bol som živé dieťa, ale nie takým tým verbálnym spôsobom," spomína. Mal svoju sídliskovú partiu a s ňou stváral rôzne neplechy.
Navštevoval matematicko-fyzikálne gymnázium. "Vplýval na mňa otec, ktorý bol pedagógom na univerzite. Ten sa snažil na mňa a mojich súrodencov vplývať tak, aby sme sa orientovali tým smerom," hovorí o svojom zameraní. Nikdy ho však matematika, ani fyzika zvlášť nebavila. Skôr inklinoval k experimentom. Bol mladým rádioamatérom. Prvý raz sa stretol s počítačom v otcovej práci. Jeho tajom ho priúčal starší brat.

Študent informatiky a prekladateľ
Prišiel čas, keď sa Richard musel rozhodnúť, kam budú jeho kroky smerovať. Skôr inklinoval k odboru rádiotechnika. Rodičia ho však presvedčili, že informatika je predsa len perspektívnejšia. "Univerzitu som bral tak, že nejakú školu treba skončiť a mať potom svätý pokoj," vyjadruje sa k svojmu vzťahu ku štúdiu. Boli veci, ktoré ho nezaujali. Koniec koncov sa však mohol venovať počítačom, a to ho bavilo.
Už počas vysokoškolského štúdia pracoval. Začínal vo firme, ktorá predávala antivírusový systém a venovala sa bezpečnosti. Jednou z jeho prác bol aj preklad z češtiny do slovenčiny. S touto firmou chodil po konferenciách a tu sa stretol s ESET-om. "Ja som nevedel, čo to ESET je. Možno som niečo vedel z časopisu, ale celkovo mi to nebolo známe. Keď so zistil, že existuje slovenská firma, ktorá vyvíja antivírusové produkty, tak to sa mi zdalo dosť zaujímavé," spomína. Firma Richarda oslovila. Stretli sa v Košiciach a začala sa spolupráca.

Architekt v antivírusovej firme
S ESET-om spolupracuje od vysokej školy. Neopustil ho, je mu verný. Dnes pracuje na pozícii hlavného softvérového architekta. "Nekonkrétny pojem so širokým spektrom," smeje sa. Navrhuje, akým spôsobom bude vývoj pokračovať, čo sa bude vyvíjať, implementovať. U neho nejde len o návrhy. V minulosti bola podstatou jeho práce aj samotná implementácia, v súčasnosti sa jej venuje menej. "Mám na to už menej času. Čoraz viac sa odo mňa očakáva koordinácia a rozdávanie úloh, práca manažéra a architekta," hovorí o svojej pozícii. Najvážnejšie veci z jeho pohľadu si ešte stále robí sám. "Najlepšie je, ak si implementáciu robí človek sám. Sme však dobrý kolektív, baví ma stretávať sa s ľuďmi, vymýšľať stratégie."
Richard má však aj povinnosti člena vrcholného manažmentu. "V poslednom čase je toho dosť veľa. Firma sa dosť rýchlo rozvíja. Mení sa celý systém fungovania, pretože máme čoraz viac ľudí. Význam firmy na trhu je čoraz väčší. Veci, ktoré fungovali, kým sme boli menší ,už fungujú menej," vysvetľuje.

Geniálni tvorcovia
ESET je slovenská firma, ktorej sa podarilo presadiť na celosvetovom trhu. Vlastnia ju výlučne Slováci. Firma je mladá aj duchom. Richard je jeden z tých starších. Vyvinuli antivírusový systém NOD 32. Patrí do prvej desiatky spoločností s takýmto zameraním na svete. Práve na to je mladý softvérový architekt hrdý. Produkt, ktorý Richard spolu s kolegami vyvinul, je dnes na špičkovej úrovni. Používa sa na celom svete. Kladné ohlasy prichádzajú zo všetkých končín.
"Zvládli sme to v rámci sveta. Technicky je náš produkt na svetovej špičke. Nedá sa povedať, že sme najlepší. To je subjektívne. Dá sa však vidieť, na akých základoch je to všetko postavené. Práve vďaka technológií sme schopní udržiavať latku vysoko," hovorí o svojom najväčšom úspechu.
Práca je nesmierne zaujímavá. "Informatika sa nazýva computer science, to znamená veda o počítačoch. Táto oblasť má také atribúty, až sa dá naozaj povedať, že ide akoby o vedný odbor," nadchýna sa. V jeho práci ide o neustále hľadanie.
"Skúmanie a objavovanie je vždy zaujímavé. Najmä ak sme v takej situácii ako teraz. Máme milióny používateľov na celom svete. Máme nástroje, na základe ktorých získame spätnú väzbu. Tým pádom sa priamo zúčastňujeme toho diania na internete. To je zaujímavé nielen z technického hľadiska, ale aj psychologického či sociálneho," odkrýva aspekty práce.

Plavba vo veľkej vode na malej lodi
Podľa Richarda sa firma dostala do dobrej pozície. "Na slovenskom trhu je ESET pomerne úspešný. Úspech však závisí od ľudí. Čím šikovnejší ľudia tu pracujú, tým ma firma lepšie úspechy," rozmýšľa. Sú vo fáze, ktorá funguje. "Vo svete sme už zaujímavým hráčom, ale stále malým. Niekde tak v prvej desiatke," určuje pozíciu. Stále je však v porovnaní s veľkými firmami ich trhový podiel pomerne malý. "Rád by som sa dostal do tej fázy, aby sme patrili do druhej skupiny najväčších firiem. To sa mi vidí reálne," hovorí o cieľoch firmy. Nemá však ružové okuliare. Vie, že prvé tri spoločnosti so 70- až 80-percentným podielom na trhu neohrozia.
Osobnostné kariérne ciele nijak zvlášť nešpecifikuje: "Som vo vedení úspešnej firmy. Má to pre mňa dobrý význam tu ostávať a pôsobiť. Kým je práca taká, aká je, teda zaujímavá. Asi pri tom zostanem. Teraz nie je správny čas, aby som začal riešiť niečo nové."

Šliape vírusom na päty, niekedy aj na palce
Pamätá si na svoje prvé stretnutie s hackerstvom. V televízii zachytil správu o americkom hackerovi. To mu ostalo v pamäti. "Chápal som atraktívnosť informácie. Veď to bolo správa z Ameriky vysielaná ešte za komunizmu. Je zaujímavé, že človek môže vytvoriť taký program, ktorý je schopný sám sa rozšíriť," uvažuje.
Sám vírusy spoznával vlastnými pozorovaniami. "Mal som ho v počítači a začal som si ho analyzovať." To, že nie je hackerom a pracuje v antivírusovej firme, charakterizuje ako vývoj osudu. "Je tu ten dobrý pocit, keď vás kontaktujú spokojní zákazníci. To je už aj o peniazoch."
Vírusy akoby boli vždy o krok vpred. "Je to samozrejmé. My reagujeme. Nie je múdre reagovať na to, čo ešte nie je. Na druhej strane je vývoj rýchly a hrozieb veľmi veľa. Súčasťou našej práce je aj odhadovať budúcnosť. Pomerne často sa nám darí pri novej hrozbe vhodne reagovať. Náš systém je už schopný rozpoznať, že toto by mohla byť nejaká nová forma vírusu a ochráni užívateľov. Prinajmenšom sme schopní rýchlo reagovať," hovorí o večnej naháňačke s vírusmi.

Keď človek mrhá energiu na menej podstatné veci, tak mu chýba pri dôležitejších veciach. Snímka: Štefan Laktiš

Muž s nadhľadom
Za svoje najväčšie plus považuje, že sa díva na veci z nadhľadu. "Snažím sa dostať do pozície klienta a rozmýšľať nad tým, čo potrebujem. Potom spätne navrhujem systém a myslím na dôsledky svojich krokov." Vie oddeliť zrno od pliev, dôležité od menej dôležitého. Nevenuje sa toľko častiam, ktoré sa na konečnom výsledku podieľajú jedným percentom. "Keď človek mrhá energiu na menej podstatné veci, tak mu chýba pri dôležitejších veciach."
O svojej vyťaženosti hovorí: "Práca vždy uberá z voľného času. Kým je práca zaujímavá, tak to neprekáža." Pred desiatimi rokmi, keď prišiel do Bratislavy, mu trávenie voľného času v práci neprekážalo. Skôr mu to vyhovovalo. Vďaka špecifickému postaveniu vo firme mal výhodu, že mu tolerovali dlhodobejšie vycestovanie. "Dnes to už nie je reálne, keďže mám rodinu."

S batohom na chrbte
Miluje cestovanie. Prvé zarobené peniaze minul práve na cesty. "Povedal som si - investovať do cestovania nemôže byť zlá investícia. I keď na druhej strane si pravidelne pri cestách hovorím, čo tam robím. Najmä keď si už necítim krk od batoha," hovorí o svojej vášni.
Precestoval Európu, takmer celú Áziu, Austráliu, Nový Zéland, Južnú a Severnú Ameriku. Cestovanie mu zabralo dokopy tak rok a pol. Najviac ho zaujali Nepál a Bolívia. Zo svojich ciest si spomína na podplatenie strážnika v Dillí v Indii. "Ešte v detstve som videl v televízii zábery železného stĺpa na námestí v Dillí. V dokumente hovorili o tom, že ho musíte objať a splní sa vám želanie. Lenže keď som tam prišiel ja, tak bol stĺp ohraničený a bolo zakázané ho objímať. Pre mňa to však bolo veľmi dôležité. Tak som počkal do konca návštevných hodín. Strážnikovi som dal pár drobných. On to hneď pochopil, decentne sa otočil a ja som si objal stĺp. Želal som si pravdepodobne niečo veľmi všeobecné."
Cestovnú kanceláriu nevyužíva. Niekedy sa vydá na cesty sám. Niekedy vo dvojici. "Lepšie je však samému, je to zaujímavejšie. Takto som bol v Číne a Mongolsku."

Zrnko múdrosti
"Človek by sa mal zastaviť a porozmýšľať nad tým, čo robí a prečo to robí. Či má približne nejaký pocit, kvôli čomu to robí. Alebo sa necháva len unášať prúdom. Potom sa človek asi nemôže čudovať, že život nie je taký, aký by chcel."


Čo mám rád:
knihy: Sherlock Holmes
hudbu: hrá na gitare v rockovej kapele
cestovanie

... a čo nie:
huby
predstieranú neznalosť
škatuľkovanie

Kto je Richard Marko
Richard Marko je 34-ročný softvérový architekt spoločnosti ESET. Pochádza z Košíc. Vyštudoval informatiku na Technickej univerzite v Košiciach. Je spolutvorcom antivírusového systému NOD 32. Hovorí plynulo anglicky a španielsky. Tretí rok sa učí čínštinu a rád cestuje. Je ženatý, má dvojročnú dcérku a trojmesačného syna.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 19:49