StoryEditor

Hľadím dopredu, a nie na okamžité výhody

24.02.2008, 23:00

Cieľavedomý a tvrdohlavý mladý muž, ktorý sa od pozície analytika v poisťovni Union vypracoval na finančného riaditeľa dvoch poisťovní a člena predstavenstva. Dnes riadi deväťdesiat ľudí prostredníctvom manažérov, ktorým sa snaží byť partnerom. Úspech Martina Hargaša tkvie v tvrdej práci a chopenia sa správnych príležitostí.
Úspešní študenti
Pochádza z Trenčína. Patril k tým chlapcom zo sídliska, ktorí jednu chvíľu hrajú futbal, ďalšiu už jazdia na bicykli. Vždy však patril medzi najlepších žiakov, i keď poznámky za vyrušovanie neobchádzali ani jeho. Martina samého priťahovala na základnej škole profesia učiteľa zemepisu.
Na gymnáziu sa jeho záujmy začali rysovať. Rozmýšľal, že sa podľa vzoru svojho brata vydá na vysokú školu technického zamerania. "Mama zo mňa chcela mať lekára alebo právnika. Asi preto, že ma bavila matematika, som sa v poslednom rok gymnázia rozhodol ísť ekonomickým smerom. Nikdy som to neoľutoval."
Na náročné štúdium na Fakulte manažmentu UK spomína v dobrom. "Počet študentov v ročníku nebol príliš veľký a kvalita študentov našej fakulty bola veľmi dobrá. Z atmosféry bolo cítiť, že spolužiaci si zdravo veria, že v pracovnom živote toho veľa dokážu. Pár rokov od školy hodnotím, že sa to určite podarilo, lebo o mnohých viem, alebo som o nich čítal, že sa úspešne uplatnili vo firmách či na zahraničných univerzitách," spresňuje.
Počas vysokej školy okúsil aj chuť cudziny. Absolvoval jeden semester na škole v Dánsku, kam sa dostal vďaka dobrým výsledkom. Po dánsky však vie len pár slov, keďže v škole sa vyučovalo po anglicky. "Bol tam iný typ výučby než na Slovensku. Tu si učitelia udržiavali odstup, v Dánsku podnecovali neformálnu diskusiu."
Myslenie do budúcnosti
V poslednom ročníku vysokej školy ho zaujala ponuka Unionu na investičného manažéra. Aj keď očakávali dvojročnú prax a Martin poznal len teóriu, skúsil to. Na pozíciu investičného manažéra si vybrali nakoniec skúsenejšieho človeka, no jemu ponúkli miesto biznis analytika.
"Na záverečnom pohovore mi spomenuli aj výšku mzdy a spýtali sa, či to prijímam. Plat sa mi zdal veľmi nízky na to, čo som veril, že dokážem, no povedal som im, že to bez problému beriem. Veril som totiž, že by sa od tohto šéfa dalo veľa naučiť. Pár dní po skutočnom nástupe do práce mi nadriadený oznámil, že s tým platom na interview to bola skúška -- vraj, či chcem od začiatku robiť pre peniaze alebo ma zaujíma obsah práce. Dostal som o štyritisíc viac, ako mi na pohovore sľúbili. Vyplatila sa mi moja filozofia myslieť v prvom rade na perspektívu nasledujúcich rokov, nie na okamžité výhody," spomína.
Spolutvorca IT systému
Poisťovníctvo určite nebol sektor, o ktorom Martin počas štúdia sníval. "Na fakulte sa o princípoch poisťovníctva za päť rokov toho veľa nenahovorilo, hoci je významnou súčasťou podnikania a finančného trhu." Snažil sa a úspech na seba nedal dlho čakať.
Po polroku sa vo firme začal veľký projekt nasadenia nového informačného systému pre životné poistenie. Zodpovednosť padla na Martina. Nejaké skúsenosti s počítačmi a databázami síce mal, no necítil sa ako odborník. Bola to výzva s krásnym výhľadom do budúcnosti.
Jeho úlohou bolo efektívne spojiť ľudí so znalosťami v biznise na strane firmy s anglickými IT odborníkmi na strane dodávateľa. Naučil sa komunikovať so softvérovým dodávateľom a pochopil, že firma ako klient musí byť na takéto projekty dobre pripravená aj personálne. Z peňazí, čo si takýto projekt vždy vyžiada, by mala vyťažiť pre budúcu podporu biznisu čo najviac.
Horká príchuť portského
Ešte počas tohto projektu mu zamestnávateľ výhľadovo ponúkol pracovný pobyt v najväčšej portugalskej poisťovni v Lisabone. Prijal ju. Neskôr sa teda opäť stal analytikom na IT projektoch. Pracoval na internetových aplikáciách pre maklérov a veľkých firemných klientov.
Začiatky boli ťažké. "Keď som prišiel do firmy, šéf mi stručne v angličtine predstavil úlohy a položil mi na stôl veľký súbor detailných projektových materiálov. Tie však boli v portugalčine. Pustil som sa do ich štúdia. Bojoval som statočne so slovníkom v ruke." Radosť z práce sa u Martina striedala s frustráciou. Komunikovať počas stretnutí bolo preňho náročné. "Myslím, že mnohí by to vzdali". Po pol roku portugalčinu zvládol.
V krajine slávnych moreplavcov bol to čas zdvihnúť kotvy. Nechcel sa vrátiť hneď na Slovensko. Mal záujem o skúsenosti z finančného odboru.
V krajine veterných mlynov
Zhodou okolností sa v tom čase tvorilo v centrále finančnej spoločnosti Eureka, zaoberajúcej sa poisťovníctvom, nové oddelenie. "Dostal som sa do tímu spolu s ďalšími tromi mladými ľuďmi z rôznych krajín, ktorí mali za sebou najznámejšie európske MBA školy. Tu som sa nemusel trápiť holandčinou -- pracovný jazyk bola angličtina."
Prostredie bolo veľmi motivujúce, ale aj náročné. Začal hneď zostra, prvý mesiac pracovali od rána do desiatej až jedenástej večer. Všetci vrátane jeho šéfa. "Súčasťou toho boli neustále časovo tvrdé termíny pre úlohy. Ráno som jednoducho nevedel, kedy večer budem môcť prísť domov," opisuje svoj pracovný čas.
Ich úlohou bolo podporovať rozhodovanie členov predstavenstva Eureka informáciami o aktivitách a hospodárení jednotlivých poisťovní skupiny v Európe. Zavádzali nový systém reportovania o výsledkoch. Taký, aby sa diskusia sústredila na hlavné indikátory, ktoré manažment dokáže ovplyvňovať a ktoré nakoniec rozhodujú o hodnote firmy. Pre stretnutia o strategických plánoch pripravovali analýzy. "Naučil som sa veľmi veľa o tom, ako sa riadi z holdingu medzinárodná finančná skupina a na čo sa pritom sústredí, a najmä som získal prehľad o hlavných aktivitách jednotlivých spoločností v skupine."
Finančný manažér francúzskej poisťovne
O ďalšiu zmenu pôsobiska ho po dvoch rokoch požiadala spoločnosť Eureka, keď z francúzskej poisťovne odišiel finančný riaditeľ a jeho úlohy rozdelili medzi šéfa účtovníctva a Martina. "Ak v holdingu v Holandsku som sa na poisťovací biznis pozeral z helikoptéry, tak tu som bol po pás vo vode. Kto robí na Slovensku v poisťovni, tak porozumie, že vo firme len s 30 zamestnancami a asi raz s toľkými obchodníkmi sme sa museli na administratíve riadne obracať, aby sme splnili požiadavky obchodu na nové produkty a ich podporu. Takisto sa to týkalo aj požiadaviek akcionára na rozsiahly reporting či dozorného orgánu na nimi požadované výkazy."
Na jeho pleciach sa skončilo počas dva a pol roka finančné plánovanie, reporting a controlling, investičná politika, ale aj rozvoj interného auditu.
Je dobré si skúsiť život v cudzine
Aj z osobnej stránky bol pobyt pre Martina a jeho manželku v zahraničí nesmierne zaujímavý. "Okrem spoznávania rôznych kútov obohacuje to človeka tým, že si všíma odlišnosti od Slovenska napríklad v spôsobe života bežných ľudí či v otázkach, ktoré sa riešia v politike. Určite stále badať významné rozdiely a je zaujímavé zamýšľať sa nad trendmi, kam naša krajina smeruje." Viacročný pobyt v zahraničí je náročný aj na psychiku. "Viacnásobná zmena prostredia, sťahovanie, možnosť vidieť rodinu len párkrát do roka, požiadavky na zvládnutie nových jazykov, a napriek snahe neustále istý jazykový hendikep." Aj preto v zahraničí nechcel ostať večne a po šiestich rokoch sa vrátil späť na Slovensko.
Finančný riaditeľ dvoch poisťovní
Od januára 2007 je finančným riaditeľom dvoch poisťovní v Unione a oficiálne členom predstavenstva zatiaľ jednej z nich. "Bola mi pridelená veľká zodpovednosť, bol to významný kariérny skok. Zodpovedám za finančné riadenie oboch poisťovní, oblasť informačných technológií a technické zabezpečenie. Navyše riadim odborné úseky životného poistenia. Vo firme s 550 zamestnancami do mojej sekcie patrí zhruba 90 ľudí." O svojom tíme sa vyjadruje len a len pochvalne. Martin je obklopený profesionálmi, na ktorých sa môže spoľahnúť.
Jeho úlohou je mať prehľad o všetkých aktivitách a projektoch firmy, vedieť posúdiť ich výnosnosť a riziká, a tým vyberať tie správne riešenia. Ako člen predstavenstva sa podieľa na rozhodnutiach o stratégii, distribúcii, organizácii prevádzky či personálnej politike. Páči sa mu široký záber a féroví ľudia.

Ako zvyčajne začínam pracovný deň?
Mojím budíkom je dcéra. V práci si ako prvé kontrolujem e-maily.
Koľko času strávim priemerne v práci?
Približne desať hodín. Neskoro večer si doma čítam odborné časopisy a noviny.
Čo ma postaví na nohy?
Nemám krízy, pri ktorých by bolo nutné ma postaviť na nohy. Aj keď som unavený, kávu nepijem.
Ako sa udržiavam v kondícii?
Športom dva- až trikrát do týždňa.
Čo mi zdvihne adrenalín?
Agresívni vodiči na diaľniciach. Takým by som nasadil putá.
Pri čom si najlepšie oddýchnem?
S rodinou a pri športe.
Ako si predstavujem ideálnu dovolenku?
Donedávna som chcel vidieť z navštívenej krajiny čo najviac miest. Teraz je ideálom dovolenka, ktorú si užijeme s našou dcérkou -- pobyt pri mori.
Čo nemám rád na sebe a na druhých?
Moje zlé vlastnosti, ktorých sa snažím zbaviť. Na druhých zlomyseľnosť a manipuláciu.
Na čom jazdím, na čom by som chcel jazdiť?
Škoda Superb. Na tom veľmi nezáleží, nemám taký sen.

Kto je Martin Hargaš
Martin Hargaš je finančným riaditeľom dvoch poisťovní -- komerčnej a zdravotnej poisťovne Union -- a členom predstavenstva. Tejto pozícii predchádzali pracovné miesta v zahraničí. V Portugalsku, Holandsku a vo Francúzsku. Prešiel prácou analytika na IT projektoch, analytika na holdingu finančnej skupiny a manažéra pre plánovanie a controlling. Má 32 rokov, hovorí štyrmi jazykmi. Je ženatý, má malú dcérku. Už dvadsať rokov hrá súťažne stolný tenis.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 16:26