StoryEditor

Život dostanú aj problémové plasty

14.11.2019, 23:00
Špeciálna linka dokáže spracovať aj polepené fľaše určené na drogériu, s ktorými je obvykle problém, hovorí Michal Figúr zo spoločnosti Ekolumi. Tá bola ocenená v súťaži Top 10 firiem banskobystrického regiónu v kategórii Dynamicky rastúca firma s potenciálom.

Dostali ste ocenenie v kategórii Dynamicky rastúca firma s potenciálom. Ako by ste zhodnotili rok 2019 a v čom ste ako firma dynamicky rástli?
Na trhu pôsobíme už 10 rokov a za toto obdobie sme každý rok v niečom narástli a niečo inovovali. Výsledkom všetkého je spustenie jednej z najinovatívnejších liniek na spracovanie PET fliaš na svete.

Ako linka funguje?
Linka dokáže spracovať všetko to, čo sa odošle na skládky a do spaľovní aj vtedy, keď odpad vyhodíte to žltého kontajnera, ktorý je určený na plasty. Ľudia často nevedia o tom, že nie všetko z tohto kontajnera sa dá spracovať, a my sme to pomocou technológie dokázali. Snažili sme sa pristupovať k tomu čo najviac dynamicky, narástli sme a verím, že s týmto konceptom to dotiahneme ďaleko. Účelom je, aby sme z odpadu vyrobili ďalšie výrobky.

Čo sa teda spätne z materiálu po recyklácií bude vyrábať?
Pôjde o dva druhy konečných produktov. Z PET fliaš sa vyrobia PET vločky. Z PET vločiek sa následne vyrobia vlákna, viazacie pásky a regranulát, z ktorého sa vzniknú nové PET fľaše. My budeme vyrábať PET vločky. Čo sa týka vrchnákov, budeme z nich vyrábať regranulát a z neho vyrobíme vlastné výrobky, tie však ešte neprezradím.


V čom je vaša linka odlišná od „klasickej“ linky na spracovanie PET fliaš?
Táto linka dokáže spracovať napríklad PET fľašky z drogérie. Ide napríklad o fľašky, ktoré sú potiahnuté PVC etiketou. S nimi je pri spracovaní všeobecne veľký problém. A táto linka dokáže fľaše očistiť a vyrobiť napríklad spomínané PET vločky.

O akom objeme materiálu na linke vlastne hovoríme a kedy bude oficiálne spustená?
Mesačne spracujeme 3 500 ton materiálu. So spustením linky počítame vo februári 2020, ale bude to závisieť najmä od legislatívy.

V poslednom čase sa ľudia oveľa viac zaujímajú o životné prostredie, triedia odpad a menia myslenie. Cítite aj vo vašej firme, že sa to mení?
Áno, určite. Z môjho pohľadu je to zásluha médií a sociálnych sietí. V súčasnosti sa vyvíja tiež oveľa väčší tlak na politikov, aby sa veci menili aj legislatívne. Myslím si však, že to treba držať v nejakých medziach a rozlíšiť, čo má zmysel, a k veciam treba pristupovať s rozumom. Vnímame to pozitívne a snažíme sa podporovať to tým, že robíme rôzne prednášky, kde sa ľudia môžu dozvedieť viac, ako recyklácia funguje a čo sa s odpadom ďalej deje. Pripravujeme aj odborné prednášky pre školy. Chceme, aby už najmenšie deti vedeli tom, ako funguje cyklus odpadu.

Čoraz viac sa hovorí o tom, že prichádza ekonomické ochladenie. Zaznamenali ste nejaké problémy?
Vzhľadom na to, že naša spoločnosť je konzumná a žijeme v takzvanej dobe plastovej, my momentálne žiadnu krízu nepociťujeme. Skôr by som povedal, že pre recykláciu PET fliaš tým, že sa zmenila legislatíva v Európskej únii, zažívame priaznivé obdobie.

Čo sa oproti minulosti zmenilo?
Európska únia legislatívne „prinútila“ výrobcov PET fliaš, aby ich vracali naspäť do života. Už sa nevyrábajú fľaše z ropy ako kedysi. Bol to primárny materiál, z ktorého sa vyrábali. Európska únia zaviedla zákon, že od roku 2025 bude v každej vyrobenej PET fľaši 25 percent recyklovanej PET fľaše. Všetky nápojárske spoločnosti sa museli preorientovať v zmýšľaní. Hoci to bude až o šesť rokov, na tento krok sa firmy pripravujú už teraz.

Slovensko bude prvou krajinou v strednej Európe, ktorá zavedie zálohovanie PET fliaš. Malo by sa spustiť v roku 2022. Ovplyvní to nejako vašu spoločnosť?
O nás to málokto vie, ale našimi najväčšími dodávateľmi sú mestá Londýn, Rím, Varšava či Praha. Boli by sme radi, keby sme mali celý slovenský trh. Čo sa týka zálohového systému fliaš, určite sa vyzbiera viac, ako sa vyzbieralo doteraz. Otázkou je to, kde fľaše skončia a kto o tom bude rozhodovať. Ak o tom, kde fľaše skončia, budú rozhodovať obchodné reťazce, tak najväčšie, ktoré sú na Slovensku, majú vlastné výrobné kapacity v Nemecku alebo v ďalších krajinách. To znamená, že skončia v zahraničí a my z nich nič neuvidíme. V zákone totiž nie je ustanovené, že prednostne sa má materiál zhodnotiť na Slovensku. Môže nás to ako recyklátora ovplyvniť v dobrom, ale nemusíme mať z toho nič.

Vzhľadom na to, že žijeme v „dobe plastovej“, momentálne žiadnu krízu nepociťujeme.

Čo sú PET vločky
Je to medzisurovina, ktorá sa využíva vo výrobe dalších produktov. Následne sa tepelne upravuje. Pet vločky sú vyčistená PET fľaša od etikiet a vrchnáku, ktorá sa postrihá na frakciu približne desiatich milimetrov. Zároveň musí spĺňať kvalitatívne parametre. Musí byť očistená od lepidla, ktoré drží etiketu, od vrchnáka a nesmie byť vlhká. PET vločky sa používajú ako surovina na výrobu celého radu dalších výrobkov, ktoré by boli inak vyrobené z polyesteru ako polyesterové vlákna, polyesterové fólie, páskovanie.

infografika infografika Hospodárske noviny

01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 04 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej? 05 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 23:36