StoryEditor

Marek Juhás: Kto nie je ambiciózny, nič nedosiahne

10.07.2007, 00:00
Výkonný riaditeľ spoločnosti MAN-úžitkové vozidlá-SLOVAKIA Marek Juhás.

Športovec s prácou, ktorá ho napĺňa, s priateľmi, s ktorými sa vie vždy dobre odreagovať a s chuťou spoznávať nové kultúry. Aj taký je dnes 33-ročný Bratislavčan Marek Juhás. Funkciu výkonného riaditeľa spoločnosti MAN-úžitkové vozidlá-Slovakia zastáva už dva roky.
Na začiatku financie
Rodičov mal podnikateľov, a tak jeho prvým smerom bola oblasť financií, účtovníctva a daní. Štúdiom na Národohospodárskej fakulte Ekonomickej univerzity, špecializácia finančné systémy a peňažníctvo, svoje výhľady len potvrdzuje. "Kam to ďalej pôjde, som vtedy ešte nevedel," dodáva. "Po skončení školy som pracoval pre spoločnosť Esso Slovensko ako zástupca finančného manažéra, kde som mal na starosti projekt Implem v rámci východnej Európy, čiže implementáciu ekonomických softvérov. Po troch rokoch pôsobenia v Esse ma oslovila agentúra s ponukou, že MAN rozvíja svoju činnosť na slovenskom trhu, buduje nový tím a hľadajú vhodného človeka na pozíciu finančného manažéra." Keďže prišlo v spoločnosti po piatich rokoch k organizačným zmenám, na základe zmien v rámci MAN-u regiónu východ, Marek Juhás sa stal v apríli roku 2005 výkonným riaditeľom.
Schopnosť motivovať je niekedy viac ako skúsenosti
"Z pohľadu starších zamestnancov mladý šéf nemá ešte veľa skúseností, toľko praxe ako oni, a potom je možno dôležitejšie presvedčiť ich, že ak nie sú skúsenosti, je schopnosť ľudí potiahnuť, motivovať a viesť ľudí k práci. Asi práve toto bol dôvod, prečo takáto ponuka vôbec prišla," hovorí. Keď nastúpil, bolo viac otáznikov a veľa očakávaní, pretože výsledky a etablovanie MAN-u na Slovensku nebolo také úspešné, ako koncern očakával. "Pre mňa to bola určite obrovská výzva presvedčiť majiteľov, ale hlavne zamestnancov, že sa dá vybudovať niečo úspešnejšie, na čo budú právom hrdí. Postupne prichádzali prvé lepšie výsledky, z ktorých sa mohli tešiť, keďže na tom mali značný podiel. Myslím si, že tá akceptácia mladého človeka, ktorý šéfuje skoro všetkým, ktorí sú starší ako on, sa postupne zbúrala. Prešlo to do roviny obojstranného rešpektu, na základe toho, čo robíme a dosahujeme, namiesto toho, koľko máme rokov."
Dnes je jeho pozícia jasná. Zodpovedá za kompletné riadenie zastúpenia MAN na Slovensku, čo zahŕňa riadenie celého tímu importéra - predaja, popredajných služieb, marketingu, backoffice a zastrešenie riadenia servisnej a predajnej siete. "Za môj osobný najväčší úspech v MAN-e považujem, že sa mi podarilo presvedčiť ľudí, aby za tú našu značku a pre firmu boli ochotní kopať. To im dáva spätnú väzbu v podobe úspechov, ktoré im dodávajú hrdosť a pocit uspokojenia."
Aby sa bližšie stotožnil so svojou prácou, má vodičský preukaz, ktorý ho oprávňuje viesť nákladné vozidlá. "Keď som sa dostal na pozíciu výkonného riaditeľa, pripadalo mi divné, aby som rozprával so zákazníkmi, s kolegami o autách a nevedel na nich jazdiť. Takže v priebehu nástupu do funkcie som si spravil vodičský preukaz na nákladné vozidlá a prívesy. Je lepšie, keď si to človek vyskúša na vlastnej koži a získa k tomu srdcovejší vzťah." Kamióny väčšinou šoféruje hlavne na autosalónoch a pri rôznych firemných akciách.
Jedna lastovička leto nerobí
Juhás dnes tvrdí, že táto práca ho baví a napĺňa. "Dva posledné roky boli nielen pre firmu, ale aj pre mňa neskutočným osobným prínosom a rozvojom rozšírenia si horizontov a obzorov," dodal. Napriek dosiahnutým úspechom nepoľavil v práci. Stále si myslí, že je čo robiť pre firmu. "Ako sa hovorí, jedna lastovička leto nerobí. Sú ešte veci, ktoré je potrebné napraviť a zlepšovať. Tím je ambiciózny a sú ešte ciele a miesta, kam by sme sa chceli dostať."
Vernosť značke
O odchode z firmy neuvažuje, no podľa Mareka Juhása sú veci, ktoré človek nedokáže ovplyvniť. Ak by odišiel, nikdy by nešiel do priamej konkurencie. "Neviem si osobne predstaviť situáciu, keď niekoľko rokov hovorím o jednej značke ako o tej najlepšej a zrazu by som ju mal vymeniť a tvrdiť o druhej to naj." Jeho pracovným snom je pracovať vo veľkom tíme s väčším záberom. "No čas ešte nedozrel pre túto ambíciu. Aj naďalej sa chcem venovať tejto práci s týmito ľuďmi, pretože viem, že táto práca mi môže ešte mnoho dať a ja jej mám čo ponúknuť." Mladý, úspešný a slobodný muž recept na úspech nemá. "To by sme boli všetci milionári a opaľovali by sme sa na Bahamách. Podľa môjho názoru je potrebné byť otvorený, niekedy priamy a tvrdý, ale vždy s rešpektom a úctou k vedeniu, ku kolegom a k zákazníkom." Pre súčasného šéfa MAN-u na Slovensku sú peniaze len stabilizátorom, a nie motivátorom. "Bez peňazí sa nedá žiť, no motiváciu tvoria pre mňa iné hodnoty."
Ctižiadostivý športovec
Po manažérskej funkcii v mladosti netúžil. Ako chlapec sníval o kariére tenisového trénera, keďže hrával 11 rokov aktívne tenis. Neskôr sa venoval aj basketbalu. Sny mu však prekazilo zdravie. Rekreačne si však zahrá aj dnes. Tiež si obľúbil golf s priateľmi, ktorý považuje za výborný relax. Nie je len nadšencom športu, ale miluje spoznávanie cudzích kultúr. "Sme skupina kamarátov, ktorí pravidelne objavujú zákutia iných kontinentov, odlišné kultúry a pamiatky. Moje hoby sú exotické dovolenky za ,lacný peniaz´, s partiou a ruksakom na chrbte. Putujeme a spíme v ubytovniach s miestnymi obyvateľmi. Destinácie Argentíny či Indie, kde človek objavuje možno viac ten duchovný svet ako ten materiálny." Najbližšie sa chystá do Latinskej Ameriky. Rád by navštívil Mexiko, Kostariku či Guatemalu. Záleží, koľko času mu ostane. "Na dovolenku takéhoto typu je potrebný čas, a tak to riešim jednorazovo. Zvyknem ísť ešte cez zimu na týždeň na hory, ale inak ju vyčerpám v lete." Počas oddychu si rád dopraje aj divadlo či literatúru faktu. "Čím som starší, tak divadlo sa stáva pre mňa atraktívnejšie ako kino," hovorí. Stále slobodný, okrem práce a priateľov nezabúda ani na rodinu. "V blízkom čase by som chcel nájsť aj vo svojom súkromí väčšiu stabilitu. Nájsť vzájomne si vyhovujúcu partnerku, založiť si rodinu, mať deti. Je to obrovské plus mať pocit domáceho zázemia."

Čo ma baví...
moja práca
šport
literatúra faktu
spoznávanie odlišných kultúr
radošinské divadlo

...a čo nie
ničnerobenie, vylihovanie
tráviť čas na internete


"Vzorec na samotný úspech neexistuje, pretože to by sme boli všetci milionári a opaľovali by sme sa na Bahamách. Podľa môjho názoru je potrebné byť otvorený, niekedy priamy a tvrdý, ale vždy s rešpektom a úctou k vedeniu, ku kolegom a k zákazníkom."

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 17:39