StoryEditor

Veľký rozhovor s Petrom Kažimírom: Obavy mám z politického vývoja, nie ekonomického

Guvernér Národnej banky Peter Kažimír nevidí recesiu, len spomalenie ekonomického rastu.

Naplnili sa očakávania, ktoré ste mali pri nástupe na post guvernéra Národnej banky Slovenska?
Túto otázku mi kladie mnoho ľudí, naposledy to bol dnes už bývalý prezident ECB Mario Draghi. Odpovedám, že je to iné. Môj svet sa trocha zmrštil. Zo širokého záberu, ktorý je na poste ministra financií asi najzaujímavejší, som sa dostal do sveta, ktorý je síce užší, ale hĺbka poznania je väčšia. Pracujem s kategóriami z oblasti finančného trhu a mojou povinnosťou je ísť do problematiky ešte hlbšie.

A nenudíte sa?
Nenudím. Zároveň by som však klamal, ak by som tvrdil, že som už zabudol na hektiku príznačnú pre ministrov financií eurozóny. Ale aj cez európsku politiku, cez vnímanie menovej politiky a kontaktom s výnimočnými ľuďmi som stále mentálne súčasťou veľkého európskeho konceptu. Veľmi mi pomáha, že som bol dlhoročný minister financií a v európskom prostredí som sa hýbal od roku 2006. Tieto skúsenosti mi pomáhajú. Ako viete, ministri financií a guvernéri sa stretávajú štyrikrát ročne (poznámka redakcie – stretnutia Medzinárodného menového fondu a neformálne zasadnutia ministrov financií členských krajín EÚ). Z tohto pohľadu som mal s touto komunitou kontakt aj predtým. Poznal som sa osobne s Mariom Draghim aj s Christine Lagardovou.

Dokázali ste sa však prepnúť z pozície politika do úlohy šéfa nepolitickej a nezávislej inštitúcie?
Áno, prebehlo to veľmi jednoducho. Aj ako politik som rešpektoval tímy ľudí, s ktorým som pracoval, a ich názory. Expertný pohľad som nechal žiť vlastným životom. Verím, že ide o jednu z pozitívnych vecí, ktorá po mne v rezorte zostala. V tom sa snažím pokračovať aj v centrálnej banke. Nie som monokrat. Som člen bankovej rady, rozhodujeme kolektívne a ja sa so svojimi názormi musím uchádzať o podporu väčšiny. Mojimi najbližšími spolupracovníkmi sú členovia bankovej rady a viceguvernér Ľudo Ódor. To je možno trocha pre niekoho pikantná, ľudsko-vzťahová situácia.

V čom?
S Ľudom sa poznáme od roku 2002, keď som bol v SDA. On bol v Slovenskej ratingovej agentúre a ja som sa s ním radil, ako by mohol vyzerať ekonomický program Sociálno-demokratickej alternatívy. Spolupracovali sme však na viacerých zmenách, ktoré zanechali stopu v slovenských verejných financiách. Naposledy išlo o zákon o rozpočtovej zodpovednosti, pri tvorbe Útvaru hodnoty za peniaze a tiež pri profilovaní Inštitútu finančnej politiky. Myslím si, že sme spolu so všetkými členmi bankovej rady veľmi dobre pripravení viesť Národnú banku k novým výzvam a spolu ju meniť.

Ako ju chcete zmeniť?
Mojím cieľom je byť otvorený novému svetu technológií v oblasti finančných služieb. Tie nezvratne zmenia konkurenčný boj, ale aj ziskovosť a v konečnom dôsledku aj finančnú stabilitu. Lebo dôsledkom technológií sa vody finančného sveta rozbúria a ako regulátor musíme byť pripravení a kompetentní reagovať a fungovať v takomto svete. Úlohou NBS je pripraviť sa na toto obdobie, a preto začíname procesný a organizačný audit. Aktuálne sme vo fáze prípravy projektu a ideme do obstarávania. Mojou úlohou je nastaviť štruktúru tejto inštitúcie.

Čo to znamená?
NBS musí byť kompetentná v oblasti inovácií a tomu musí zodpovedať aj organizačná štruktúra. Bol by som rád, keby bola NBS v určitých oblastiach centrom excelentnosti pre iné centrálne banky vo svete. Črtá sa, že by sme mohli byť lídrami v oblasti makroprudenciálnej politiky, ale aj kybernetickej bezpečnosti. A chceme sa viac venovať oblasti fi...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2019-10-14 16:22:01 - Feat.: 0 - Title: Kažimír pre HN zhodnotil rozpočet. Povedal, prečo sa nedosiahol nulový deficit 02 - Modified: 2019-11-05 21:23:07 - Feat.: 0 - Title: Ficov vyšší odvod: Kažimír v ňom vidí ohrozenie bánk 03 - Modified: 2019-11-06 11:51:57 - Feat.: 0 - Title: Kažimír: Zisk v prípade bankového sektora nie je žiadna neslušná kategória 04 - Modified: 2019-11-25 14:34:16 - Feat.: 0 - Title: Fico skritizoval Kažimíra: Zabudol, že bol vysokým predstaviteľom Smeru. Som niekedy šokovaný
01 - Modified: 2024-04-18 11:49:38 - Feat.: - Title: Súd oslobodil spod obžaloby exšéfa odboru NBS Barriho v kauze Rapid Life 02 - Modified: 2024-04-16 07:39:27 - Feat.: - Title: Peter Kažimír: Všetko je pripravené (komentár) 03 - Modified: 2024-04-15 13:20:55 - Feat.: - Title: Sľubný ekonomický vývoj otvára dvere k zníženiu sadzieb ECB v júni, myslí si Kažimír 04 - Modified: 2024-04-13 19:19:37 - Feat.: - Title: Rast reálnych príjmov zatiaľ nepomáha spotrebe, ale skôr úsporám, ukazuje analýza 05 - Modified: 2024-04-11 06:19:39 - Feat.: - Title: Poskytovanie hypoték je už rok stabilné. Spotrebiteľské úvery rýchlo rastú, hlási národná banka
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 02:42