StoryEditor

Cenu dokáže určiť každý, hodnotu nie

14.05.2008, 09:06
Chcete predať dom či obraz, ale nepoznáte ich hodnotu? Alebo si ich, naopak, chcete kúpiť a preukázať ich hodnotu vyžaduje banka, od ktorej si na ne požičiavate?

V takom prípade sa musíte obrátiť na znalca. Znalosťami umožňujúcimi objektívne a kvalifikovane určiť koľko je tá či oná vec hodná, totiž väčšina z nás nedisponuje. Túto činnosť preto za nás vykonávajú odborníci, za ktorých bedomosti ručí štát. Nimi vypracovaný posudok môžete použiť v súkromnom aj úradnom styku.

Podmienkou vzdelanie
V súčasnosti najčastejšie využívame služby znalcov pri kúpe bytov či domov na hypotéku. Banky pri schvaľovaní úverov totiž vyžadujú, aby mali hodnotu bytu potvrdenú na „papieri“. Až na základe tohto dokumentu sú ochotné vypracovať úverovú ponuku, v ktorej sa hodnota zábezpeky zákonite odrazí. Odhadnúť cenu niečoho dokáže prakticky každý. Určiť (a zaručiť sa za) hodnotu však dokážu len znalci. Tieto na prvý pohľad zhodné veličiny totiž nie sú totožné. Vychádzajú z rozličných premenných, preto sa môžu líšiť v nemalých sumách.

Činnosť poskytovateľov znaleckých služieb upravuje zákon o znalcoch, tlmočníkoch a prekladateľoch. Ich zoznam vedie ministerstvo spravodlivosti, do rúk šéfa tohto rezortu musia znalci na začiatku svojej kariéry zložiť znalecký sľub. Pretože je oblasť ich pôsobnosti veľmi široká, delí sa na jednotlivé odbory, ktoré sa ďalej členia na odvetvia. „Napríklad znalci zapísaní v odbore ekonomika a podnikanie sa môžu špecializovať na niektoré z jeho odvetví – účtovníctvo a daňovníctvo, financie, kontroling či personalistiku,“ objasňuje fungovanie znaleckých štruktúr predsedníčka Predstavenstva Slovenskej komory znalcov Anna Harumová. Podotýka, že jednotliví znalci nesmú byť zapísaní vo viac ako troch odvetviach.

Znalec môže vypracovanie posudku odmietnuť
V medializovaných kauzách sme sa už viackrát stretli s prípadom znalca, ktorý nevypracoval objektívny a nestranný posudok. Ak vylúčime korupčné pozadie, dá sa za možného vinníka neobjektívneho posudku považovať stav, keď zadávateľ nedodal znalcovi dostatočné množstvo materiálov, na základe ktorých by takýto posudok vypracoval. Podľa Anny Harumovej totiž často existujú dve skupiny záujemcov, ktoré chcú dosiahnuť iný záver znaleckého posudku. No a keďže istú časť dokumentov si vplyvom okolností (napríklad času) znalec nie je schopný zabezpečiť sám, musí sa spoliehať práve na zadávateľa. A ten mu dá len tie dokumenty, ktoré mu prinesú želaný výsledok. Ak však znalec vidí, že by nedokázal vypracovať objektívny posudok, môže ho odmietnuť, hovorí Harumová.

Na posudok sa môžete sťažovať
Môže sa však stať, že sa v podobnej situácii ocitneme my. Nie vždy musíme byť s výsledkom práce znalca spokojní. Vtedy sa môžeme sťažovať na ministerstve spravodlivosti, ktoré musí našu sťažnosť vybaviť najneskôr v zákonom určenej lehote šesťdesiat dní od doručenia sťažnosti. „V takomto prípade sa niekedy vypracúva kontrolný znalecký posudok, ktorý potvrdí alebo vyvráti pochybenie,“ hovorí na margo sťažností Anna Harumová. Kontrolné posudky sa však podľa nej vypracúvajú najmä pre potreby súdov.

Pri výbere rozhodujú referencie a meno
Ak sa dostanete do situácie, že potrebujete znalca, obráťte sa na ministerstvo spravodlivosti. Na jeho internetovej stránke nájdete kompletný aktuálny zoznam fyzických a právnických osôb zaoberajúcich sa znaleckou činnosťou. V tomto zozname je po zadaní vyhľadávacích kritérií (napríklad sídla či odboru, ktorému sa venuje) možné vyhľadať konkrétneho znalca v danom odbore. Môžete si tak nájsť takého, ktorý pôsobí vo vašom okolí, respektíve tam, kde vám to vyhovuje. Aby vám nezostala zo služieb znalca hlava v smútku, pri jeho výbere dbajte na to, aby spĺňal viaceré požiadavky. Vami vyhliadnutý znalec musí mať v prvom rade zodpovedajúce vzdelanie. To by malo byť zaručené jeho uvedením v spomínanom zozname ministerstva spravodlivosti. „Istotu, že si zadávatelia vybrali dobre, im však môžu zaručiť hlavne referencie od iných zadávateľov a jeho meno,“ dopĺňa Harumová.

Ako vyzerá znalecký posudok
– obsahuje titulnú stranu, úvod, posudok, záver, prílohy potrebné na zabezpečenie preskúmateľnosti znaleckého posudku a znaleckú doložku
– strany posudku musia byť očíslované, zviazané a zošité šnúrou.
– voľné konce šnúry sa prelepia nálepkou s odtlačkom úradnej pečiatky znalca

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 13:45