StoryEditor

Podiel na trhu? Chceme 20 percent

15.12.2019, 23:00
Sme jediná poisťovňa, ktorá nevznikla zlúčením. Takže sme, samozrejme, najmenší. V akomkoľvek biznise tohto typu je úspora z rozsahu zásadná, povedal šéf Unionu Michal Špaňár v rozhovore pre HN.

Vláda stopla stratifikáciu nemocníc, ktorá je najväčšou reformou zdravotníctva. Čo sa bude diať teraz?
Budeme žiť ďalej tak ako v súčasnosti. Je to však škoda. Je to zmena, ktorá by skutočne pomohla zdravotníctvu. Veľkou otázkou ešte zostáva, ako sa k tomu postaví budúci parlament. Opäť si to bude vyžadovať rozsiahlu diskusiu. Aj napriek tomu, že materiál je nestranícky, profesionálny a odborný, nie je ideologický. Je to technická novela. Verím, že má šancu prejsť v akomkoľvek rozumnom parlamente.

Akým spôsobom vstupovali poisťovne do celej prípravy reformy?
Iniciovali sme ju a boli sme výrazným hýbateľom. Po technickej stránke zásadne pomohla konzultačná spoločnosť, ktorá všetky dáta prepojila a urobila sofistikovanú prácu. Poisťovne dali dokopy čísla, oni zas dali dokopy model.

Pýtam sa aj preto, lebo ako poisťovňa máte dáta, motiváciu aj páku, ako presadiť niektoré čiastkové veci z reformy – uzatvárate totiž zmluvy s nemocnicami. Čo do nich viete dostať?
Postupne chceme do zmlúv začleňovať napríklad evidence base hospital refferal (limity pre operačné a neoperačné výkony, pozn. red.). Netrúfam si povedať, aké percento z reformy vieme presadiť týmto spôsobom. Obávam sa však, že to bude len okolo 20 až 25 percent z celkového možného efektu.


Prečo?
Zdravotné poisťovne nemôžu konať jednotne, šlo by o kartelové správanie. Každá poisťovňa ide sama za seba. Aj toto musíme brať do úvahy. Nemôžeme donútiť nemocnice, aby sa reprofilovali. Zásadný cieľ stratifikácie nie je len zmena štruktúry lôžok, ale výrazné zvýšenie bezpečnosti pacienta. Nechcem odbiehať, ale jeden z pilierov stratifikácie je umožniť kvalitnejšie ošetrenie. Je totiž jednoznačná korelácia medzi množstvom výkonov a ich kvalitou, respektíve pooperačných a iných komplikácií. Kvalita výkonu pritom súvisí s tým, ako často lekár jednotlivé zákroky robí. Zahr...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 02 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor) 03 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac 04 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje 05 - Modified: 2024-04-22 13:51:27 - Feat.: - Title: Riaditeľka televízie v Litve pre HN: U nás je spoločnosť jednotná, nechce sledovať žiadne proruské správy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 21:56