StoryEditor

Začali sme plniť najťažšie kritérium

14.09.2007, 11:53
Výška medziročnej harmonizovanej inflácie za august dosiahla 1,2 percent, vyplýva to z údajov Štatistického úradu, z dnešného dňa. Znamená to, že Slovensko tak po prvýkrát začalo plniť maastrichtské inflačné kritérium, potrebné na prijatie eura.
V článku je graf

Štátmi s najnižšími inflačnými výsledkami sú Francúzsko, Malta a Fínsko. Ich priemerná hodnota inflácie, po pripočítaní 1,5 percenta, dosahuje výšku 2,5 percenta. Priemerná harmonizovaná inflácia Slovenska je 2,4 percenta, čo znamená, že sme splnili inflačnú podmienku. Zo spomínaných kritérií, je pritom práve plnenie inflačného kritéria to najzložitejšie. Podľa nej, totiž priemerná ročná miera inflácie nesmie presiahnuť priemernú infláciu troch členských štátov únie s najlepšími výsledkami v oblasti cenovej stability, o viac ako 1,5 percentuálneho bodu. V júli nám pritom splnenie kritéria ušlo len o sedem stotín percenta.

Ďalším kritériom, ktoré musí Slovensko plniť je to, aby deficit verejných financií za posledných dvanásť mesiacov nepresiahol 3 percentá hrubého domáceho produktu. Práve s týmto kritériom by však mohli byť problémy. Internetový portál etrend.sk, totiž včera zverejnilo informácie o tom, že kým oficiálna výška deficitu Slovenska za minulý rok je 3,39 percenta HDP, v skutočnosti by mala byť o 0,7 percent vyššia. Podobné problémy by sa podľa exministra financií Ivana Mikloša, mohli vyskytnúť aj za tento rok. Práve tohtoročné údaje budú pritom dôležité pre v rozhodnutí, či Slováci príjmu euro v plánovanom termíne.

Na vstup do eurozóny je potrebné zabezpečiť aj stabilitu výmenného kurzu, podľa ktorého koruna nesmie vybočiť z dohodnutého fluktuačného pásma. Dôležitá je aj stabilita dlhodobých úrokových sadzieb. Ich priemerná výška za posledný rok pred hodnotením, nesmie presiahnuť priemer troch štátov EÚ s najlepšími výsledkami v oblasti cenovej stability, o viac ako 2 percentuálne body. O tom, či spomínané kritériá Slovensko plní, rozhodne Rada Európskej únie už na budúci rok, v období medzi májom a júnom. Po kladnom rozhodnutí sa stanoví konverzný kurz, podľa ktorého sa budú koruny prepočítavať na eurá. Úlohou NBS bude zabezpečiť potrebné množstvo eurových bankoviek a euromincí. Do 30 dní od stanovenia konverzného kurzu sa začne duálne zobrazovanie cien, v korunách aj v európskej mene. Plánovaný dátum pre vstup do eurozóny je 1. január 2009. 

Maastrichtské kritériá:

  • priemerná ročná inflácia nesmie prekročiť priemer troch štátov EÚ sa najlepšími výsledkami o viac ako 1,5 percent. 
  • Schodok verejných financií za posledný rok nesiem byť viac ako 3 percentá HDP 
  • Zabezpečiť kurzovú stabilitu
  • Zabezpečiť stabilitu dlhodobých úrokových sadzieb

Čo môže ohroziť euro

  • deficit verejných financií (Slovensko ho musí udržať pod tromi percentami. Údaje o hospodárení členských krajín zverejní Eurostat - štatistický úrad EÚ v októbri)

01 - Modified: 2003-06-12 13:05:47 - Feat.: 0 - Title: Pažitný: Nemecký Mercedes a slovenská Fabia 02 - Modified: 2003-06-12 13:16:50 - Feat.: 0 - Title: Filo: Potrebujeme reálne ceny
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 02:18