StoryEditor

Euro dopyt po realitách nezvýši

19.12.2007, 23:00
Autor:
TASRTASR

Prezident Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska Ľubomír Kardoš neočakáva po prijatí eura vyšší dopyt po nehnuteľnostiach na Slovensku. Prechodom na euro 1. januára 2009 nebudú mať ľudia viac financií. Krivka cien nehnuteľností bude stúpať pomaly hore, respektíve sa môže niekde zastaviť a stáť, možno v súvislosti so staršími bytmi, povedal pre TASR Kardoš.
Pokiaľ ide o nové byty, vyslovil predpoklad, že cenová krivka by mohla stúpnuť medziročne na úroveň medzi 10 až 20 percent. Ceny nehnuteľností na Slovensku sú však polovičné v porovnaní s cenami v Európskej únii a bytov je nedostatok, dodal.
Na Slovensku ročne pribudne vyše 14-tisíc nových bytov. Na dosiahnutie priemeru Európskej únie vo výstavbe bytov v starších členských krajinách treba u nás postaviť 270-tisíc nových bytov.
Podľa Mikuláša Cára z Národnej banky Slovenska, v roku 2007 bola cena štvorcového metra v Bratislave 52-tisíc korún, v Košiciach 26-tisíc a v Trnave 24-tisíc korún. Investori postavili najviac nehnuteľností v Bratislave a okolí, v Žiline a Trnave, reagovali tak na zvýšený záujem o administratívne, obchodné a relaxačné centrá a luxusné bývanie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 21:16