StoryEditor

Európska komisia navrhla chartu práv spotrebiteľov energie

06.07.2007, 10:39
Autor:
TASRTASR

Európska komisia (EK) dnes predložila návrh charty práv spotrebiteľov energie, ktorou by sa mali stanoviť práva konzumentov v oblasti dodávky elektrickej energie a plynu. Prvý raz by sa tak v jednom dokumente zhrnuli práva súvisiace so zmluvou, informáciami, cenami, urovnávaním sporov a ochranou voči nekalým obchodným praktiká.
Charta má pomôcť spotrebiteľom uplatňovať svoje práva pri rozhodovaní o výbere dodávateľov na trhu otvorenom hospodárskej súťaži vo väčšine členských krajín Európskej únie (EÚ) od 1. júla.
Prijatím charty by sa podľa EK dosiahla účinnejšia ochrana zraniteľných občanov, zmenu dodávateľa by sprevádzalo menej byrokracie, spotrebitelia by mali k dispozícii viac informácií a boli by chránení pred nečestnými praktikami pri predaji.
"Spotrebitelia v Európskej únii očakávajú, že okrem zaistenia trvalo udržateľnej, bezpečnej a konkurencieschopnej dodávky energie bude EÚ prispievať aj k ochrane ich práv a práve preto sme prišli s návrhom charty," uviedol komisár pre energetiku Andris Piebalgs.
Návrhom charty sa budú zaoberať jednotlivé strany, ktorých sa to týka, vrátane členských krajín EÚ, zástupcov spotrebiteľov, regulátorov energií, plynárenského priemyslu a sektora energetiky. Na základe pripomienok pripraví komisia návrh definitívneho znenia charty, ktorá by sa mohla podpísať začiatkom decembra.
(spravodajkyňa TASR Monika Poláková) gl

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 19:32