StoryEditor

Inflačné kritérium bez problémov spĺňame

14.12.2007, 11:25
Rast cien podľa harmonizovanej metodiky európskej únie v novembri spomalil medziročný rast na 2,3 z októbrových 2,4 percenta. Oproti predchádzajúcemu mesiacu ceny stúpli o 0,4 percenta.

Výška harmonizovanej inflácie (HICP) sa sleduje najmä z dôvodu snahy Slovenska vstúpiť začiatkom roka 2009 do eurozóny. Na to aby sme úspešne splnili inflačné kritérium nesmie priemerný rast cien na Slovensku za posledných 12 mesiacov presiahnuť o viac ako 1,5 percenta infláciu v troch krajinách Európskej únie s najnižšou infláciou.

Priemerná 12- mesačná inflácia na Slovensku v novembri klesla na dve percentá, pričom hodnota kritéria presiahla 2,6 percenta.

Prvýkrát Slovensko začalo plniť inflačné kritérium v auguste a od vtedy podmienku nízkeho rastu cien úspešne spĺňa. Úspešnosť splnenie podmienky sa bude hodnotiť na jar budúceho roka. Podľa analytikov by však rast cien už nemal byť problémom pre prijatie eura.

Prečítajte si aj:
Konsolidácia verejných financií je pomalá, tvrdí Mikloš

Podľa exministra financií a poslanca SDKÚ-DS Ivana Mikloša nesplní Slovenská republika v roku 2008 svoje záväzky vyplývajúce z Paktu stability a rastu Európskej únie (EÚ). Mikloš očakáva, že na nedostatočné úsilie pri konsolidácii verejných financií nás EÚ upozorní v prvých mesiacoch budúceho roka. Zdôraznil pritom, že znižovanie deficitu verejných financií je súčasťou konvergenčného plánu na prijatie eura. Neplnenie paktu podľa Mikloša len potvrdzuje, že vláda robí neuvážené kroky, ktoré zvyšujú riziko, že sa nám euro nepodarí prijať. Šance Slovenska vstúpiť do eurozóny Mikloš v diskusnej relácii SRo Sobotné dialógy odhadol na vyše 50 percent.

Celý článok >>

Prečítajte si aj:
Špekulácie o revalvácii parity sú predčasné

Špekulácie, či sa bude ešte raz meniť centrálna parita slovenskej koruny oproti euru v rámci systému výmenných kurzov ERM II, sú podľa člena Bankovej rady Národnej banky Slovenska Petra Ševčovica predčasné. „Pre mňa je to mimoriadne ťažké komentovať, pretože naozaj neviem, aký bude vývoj, aké budú nálady. NBS to nemôže nijako usmerňovať, pretože v zmysle zásad a princípov ERM II nijako nevieme ovplyvňovať výmenný kurz,“ povedal.
Ako Ševčovic dodal, doteraz žiadna krajina nemala centrálnu paritu prehodnocovanú dvakrát. Či sa kurz koruny zhodnocuje tak, aby bolo potrebné paritu znova prehodnotiť, považuje člen Bankovej rady NBS za zbytočné komentovať. Pripustil, že zmena parity je teoreticky možná, keďže zmluvy tomu nebránia a maastrichtské kritériá nehovoria o maximálnom počte posunov centrálnej parity. „Zatiaľ však taký precedens, že by krajina menila paritu dvakrát, neexistuje a Európa je budovaná aj na báze precedensov,“ dodal.

Celý článok >>

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 21:34